9.12.10

Пак ще ме цедят и щавят! За пореден път!

Тъкмо си бях рекъл, че новият здравен министър (след уволняването на Анна-Мария Борисова), за първи път след така наречените "демократични промени", ще заработи в полза на пациентите и... Фалшиво очакване! За пореден път! Оказа се, че покрай поредните еквилибристики със системата на здравеопазването, ключовият момент е ПОРЕДНОТО въвеждане на ПОРЕДНИТЕ такси (все едно всичко, дето плащаме до сега, за да получаваме твърде често и НИЩО в замяна, е много малко!).
.
Явно, за разлика от публичните спекулации, уволняването на Анна-Мария Борисова не е било заради планираното от нея въвеждане на поредните такси в здравеопазването. Такси, срещу които ще продължим да получаваме все същата като качество здравна услуга, но още по-недостъпна и от сега (предназначението на тези такси е постепенно да направят здравеопазването платено и практически да лишат изцяло от здравни права мизерстващите членове на обществото ни). Вече виждаме, че Борисова е била уволнена заради критичното и`отношение към най-милия на Борисов Симеон Дянков-СМЪРТТА. В противен случай, ако не беше така - защо сега въвеждат предлаганите от Борисова такси? (Ситуацията е идентична със случващото се в сферата на електроенергетиката, където ни въведоха таксата "електромер", но на фона на несбъднатите очаквания, Борисов да постави в ред ЕРП-тата и това да доведе до занижаване на цените на тока. И тези надежди, като всички останали надежди за подобряване, най-накрая, на живота в България, се оказаха напразни!)
.
Един от аргументите на актуалния здравен министър Константинов за поредното ни повсеместно ограбване с допълнителните такси е този, че дори и в скандинавските държави има такива. Дори и така да е - какви са минималната и средната работна заплата у нас и какви са същите в споменатите от Константинов скандинавски държави? Каква е социалната осигуреност на гражданите в скандинавската Швеция примерно и каква е същата в България? (Става дума за същата Швеция, която Симеон Дянков-СМЪРТТА разкритикува, че имала по-голям растеж на брутния си вътрешен продукт от нашия!!!) И цялото това нещо става на фона на намаляващите доходи на масовия потребител в България!!!
.
При условие, че плащам здравни вноски - не може да плащам и такси. Може само едното или само другото. Ако плащам вноски - не може да плащам и такси, а ако плащам такси - не може да плащам и вноски. Всичко, различно от това, е поредното мафиотско ограбване на всички ни от страна на управляващите. Би могло да се приеме заплащането на някаква такса (и то - доста символична) само в случай, че аз съм отказал безплатната оферта на здравната система и съм предпочел да избера друго лечебно заведение, друг лекар и/или по-скъпа (и като следствие - по-сигурна) медицинска манипулация. Но ИЗЦЯЛО БЕЗПЛАТНАТА опция за лечение на некозметични дефекти (такива, които не са свързани с естетически промени, като промяна на бюст, коригиране на черти на лицето, липосукция и други подобни) ВИНАГИ трябва да съществува. Заради най-бедните и мизерстващите, за които държавата (което ще рече - и обществото ни) почти не си мърда пръста, докато имат нужда от помощ, но веднага започват да им се търсят данъци и осигуровки, ако тези пренебрегвани дотогава индивиди намерят някаква възможност да получават стабилни доходи (всъщност, здравни вноски са ни изисквани, дори ако сме трайно-безработни и нямаме никакви доходи!!!).
.
Крайно време е издевателствата над мен и над доходите ми да спрат. Отдавна съм поискал от управляващите, да престанат да ми вземат (най-законно) каквито и да било данъци и осигуровки. Абсолютно недоволен съм от условията на живот в България, които получавам срещу парите си. На други щом им харесва ставащото до момента - да продължават да плащат. Аз НЕ ИСКАМ!!! Да, но управляващите си правят оглушки и продължават да ме ограбват ли ограбват най-безсрамно! Какво трябва? Да си направя партия, та да защитя правата си ли?! За разрешаването и на най-малкия проблем у нас ли трябва да се прави нова партия?!!!
.
Искам също и предсрочни избори, които да бъдат последвани от Велико Народно Събрание. Крайно време е Конституцията да се промени към форма, която да предостави реална възможност, гражданите незабавно да отстраняват от властта онези техни "избраници", които не само не работят в обща полза, ами дори действат най-преднамерено в общ ущърб. (Примерен вариант за нужните конституционни промени съм изложил в моя текст "Тия във властта са се самозабравили тотално!!!".)

6 коментара:

  1. Мисля че изказването е доста крайно.Не може да се жиее в държавата без да бъде спазван нения закон.Ако не се зачитат правилата ще настъпи хаос .мисля че от това няма никой нужда.Недостатъци по отделни точки на закони се поправят и се продължава с повече оптимизъм.

    ОтговорИзтриване
  2. А може ли да се живее в държава, в която законите са мислени да ощетяват едно сравнително бедно мнозинство в полза на няколко свръх-богати и/или свръх-овластени малцинства? Вие, ако отидете в някой магазин и си платите, но получите в замяна некачествена стока (или дори нищо!) - ще отидете ли пак в същия магазин? А ако не можете да смените лесно магазина (както не може да се смени лесно държавата) - няма ли да поискате, като съакционер на магазина, друг магазинер? Голия оптимизъм и примиренчеството винаги в човешката история са подпомагали деформациите и кражбите.

    ОтговорИзтриване
  3. :) Верни неща си написал, но... полза никаква. И партия да направиш - какво? Мой познат ми сподели за нередности във фирмата, в която работи. Тръгнал нашия напред с рогата, но се оказало, че като се обърнал към колегите си да го подкрепят, всички се скатали с познатия лаф: „много си прав, но имам семейство, деца и т.н.“. Досещаш се само на кой са направили тинтири-минтири от целия „трудов колектив“...
    Та тъй. Ще си плащаш и такси, и вноски, и данък за това, че си жив. Като не ти харесва - свят широк... Хубавото е, че „там“ те оправят с памуче, с вазелинче, с усмивка така, че чак ти става хубаво...
    Сигурно си спомняш как ББ се тресеше и кълнеше, че газта ще поевтинее. Ако караш кола с газ не може да не си забелязъл, че не само не поевтинява, но и цената и се вдига два пъти седмично с по някоя и друга стотинка... Тъй де. Капка по капка...

    ОтговорИзтриване
  4. А! Въпросът ми за партията е риторичен! Нямам пари, за да направя такава, а пък не бих приел да правя партия с чужд пари, защото съм от тези, дето не ходят по ничии свирки. :) И си съвсем прав, че българите сме едни от най-големите мижитурки. Те, никъде по света не са цвете, ама ние тука сме подгонили онези с най-робските наклонности. Колкото повече ни мачкат - толкова повече викаме "Браво!", пляскаме с ръце и искаме още (при което ония, естествено, си го вземат това още от джобовете ни, от правата ни и от какво ли не друго наше...)!

    За таксите, вноските и данъците - така е! Ясно си е, че ще продължа да си ги плащам като чист финикиец. Но оттук-нататък и изискванията ми към управляващите ще растат в аритметична прогресия с нарастването на плащаното от мен. Пък ако извадя и малко късмет - може някакво мнозинство у нас да се посъбуди и да си потърси от управляващите реално правата, преди да съм успял да се разкарам от нашата държава-гробище! Песимист съм, че такова нещо може да стане реално, но понякога, много рядко, се случват и изненади...

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/12/10 00:27

    Да напомня, че сегашната история е капакът на дългия процес на грабеж от страна на енергоразпределителните дружества в сговор с държавния регулатор

    ОтговорИзтриване
  6. Съгласен съм. Само бих допълнил, че яката далавера на електроразпределителните дружества за сметка на всички нас, потребителите, нямаше да е възможна, ако не бяха решили така управляващите тогава. И схемата с електроразпределителните дружества е замислена, и поведението на държавния регулатор е режисирано от съответните официални власти на страната ни (преди всичко - от съответните Министър-председател и Министерски съвет).

    ОтговорИзтриване