18.11.10

Дянков е тотално изключил безсрамник!!! Борисов трябва да си ходи от властта НЕЗАБАВНО!

Поискал съм НЕЗАБАВНО да бъда освободен от данъци и осигуровки. Управляващите безсрамници да не се ослушват - времето им отдавна изтече!
.
На 16.11.2010 година, от най-некадърния финансов министър, който някога сме имали - Симеон Дянков - научихме, че Швеция, която е една от държавите с най-високи данъци и с най-добра осигуреност на гражданите си, трябвало да се поучи от България!!! Понеже България била с едни от най-ниските данъци в Европа и се цепи от неуредици и от протести заради фрапантно недофинансиране на обществените и` функции! И понеже през 2010 година Швеция ще бъде с растеж на БВП от над 4 процента, докато нашият растеж за същата година ще бъде "цели" около 0 процента! Сигурно шведите трябва да се поучат от нас, как да намалят растежа си от над четири на около НУЛА процента и как да съсипят икономиката и държавността си, както правят Борисов и Дянков у нас!!!!! (Същият наглец Дянков разправяше по-рано, че България била по-добре и от Германия, освен от Швеция! Аз искам да живея в Германия или в Швеция, вместо в България на Борисов и Дянков!)
.
Вече написах в материала си "Бюджет 2011 - ПРОВАЛ!!!" какво ни чака следващата година. Сега, за да не бъда упрекнат, че само критикувам, без да предлагам алтернатива - ще опиша, коя е най-рационалната, най-смислената и най-добрата финансова политика за България в актуалната ситуация.
.
Считам, че през 2011-та година данъците и осигуровките трябва да бъдат запазени на равнищата им от 2009-та година (не на тези от 2010-та година, част от които бяха намалени от Дянков). Най-късно през 2013-та година (или още през 2012-та, ако БВП се е стабилизирал в растеж още тогава) данъците и осигуровките трябва да бъдат увеличени до средни спрямо целия Европейски съюз равнища. Плавно (най-късно до 2013-та година или още през 2012-та) бюджетът трябва да бъде балансиран до нулев дефицит или дори до формиране на някакъв малък излишък.
.
Категорично отхвърлям каквито и да било намалявания на данъци и осигуровки, точно заради актуалната (поредна) бюджетна криза, в която ни вкара (и тази година, както през 2009-та) Дянков. При символична събираемост и при все още наличен бюджетен дефицит, считам неувеличаването и дори намаляването на данъците и на осигуровките за откровено безумие. Резултатите от дянковата финансова политика се виждат повече от ясно - социална криза, изразена в протести на цял куп съсловия и лишаване от права и от средства за потребление на масовото население.
.
Считам също, че за да не се саботира бързото излизане от икономическата ни криза (чрез убиването на вътрешното потребление, което убиване вече е факт, отново благодарение на вече познатия ни до втръсване Дянков) - заплатите и пенсиите трябва да се увеличават минимум с равнището на инфлацията (тоест - реално да не се увеличават). А пък след стабилизирането на икономиката ни и на бюджета, заедно с плавно увеличаване на данъците и на осигуровките до разумни равнища, пенсиите и заплатите също трябва да започнат да се увеличават над равнището на инфлацията, както беше при Сакскобургготски и при Станишев. По-високите заплати, при ненамаляване на пенсионните вноски, ще дават и по-високи пенсии, без да се нарушават пенсионните бюджети и без да има необходимост от лишаване на хората от пенсионни права (най-вече - от правото на всички ни да се пенсионираме на разумните 55 години, вместо на актуалните над 70 години).
.
Вече най-ясно виждаме, че дянковите "най-ниски" или почти най-ниски спрямо Европа данъци и осигуровки не привличат кой знае какви нови инвестиции. Не наблюдаваме никакъв рекорден инвестиционен бум и наплив на сериозни чуждестранни инвеститори у нас. Още по-малко наблюдаваме преобръщане на икономиката ни към рязък, най-голям или почти най-голям за Европа икономически растеж. Докато мнозинството европейски държави вече са с положителен икономически растеж през 2010-та година, а държави като Швеция - с едни от най-големите данъци и осигуровки - се очаква да надхвърлят 4 % реален годишен ръст на БВП, нашият растеж през същата 2010-та година ще бъде около нулата и дори може би ще остане все още отрицателен.
.
По принцип, намаляването на данъците (когато не води до разпад на обществените функции на държавата, че и въобще на държавността, както е в България) е смислен инструмент за стимулиране на икономиката и особено на по-изостаналите икономически сектори. Но едно намаляване на данъците не трябва да е повсеместно и безмисловно, както се прави това от управлението на ГЕРБ (и по-конкретно - от Борисов и Дянков). Първо е нужна точна оценка, на кои стоки се пада най-голям дял от вноса ни? Кои вносни стоки водят до най-съществено номинално изтичане на средства извън България. След това единствено производствата, свързани с подобни стоки, трябва да се стимулират с намаляване на данъците. Например - с освобождаване от всякакви данъци за период от една до пет години, в зависимост от приоритета, от мащаба и от размера на инвестицията в необходимото ни и несъществуващо до момента у нас, нетипично, ново производство.
.
Сегашната Борисово-Дянково-Трайкова (тя е и Костова и Мартин Димитрова, макар тия двамата да се преструват на несъгласни с актуалното управление) финансова и икономическа политика на повсеместно намаляване на някои данъци и осигуровки, докато държавата се тресе от социални неуредици и напрежения, е откровено безумие и, съвсем обяснимо, няма да доведе нито до някакви рекордни чужди (какво остава за вътрешни) инвестиции, нито пък ще осигури заложения в Бюджет 2011 3,6-процентов ръст на БВП. Единствено, актуалната финансово-икономическа (и социална) политика на ГЕРБ ще лиши от допълнителни права и средства и без това най-бедното и най-безправно в цял ЕС българско население.
.
В момента, нуждата от предсрочни избори е повече от крещяща, въпреки че засега ГЕРБ сякаш няма с кого да бъдат заменени. Просто, с едни предсрочни избори Борисов и кликата му трябваше да бъдат наказани за най-безсъвестната им злоупотреба с обществените права, с обществените доходи и дори с обществения живот! Трябваше да бъдат наказани независимо, че в някои области полагат реални усилия да работят възможно най-добре и независимо, че за разлика от отношението им към парите на българския данъкоплатец, с парите на Европа сегашното управление оперира много отговорно (неслучайно Борисов е толкова високо ценен от политическите кръгове извън България).

4 коментара:

  1. Съжалявам, не съм съгласен с теб. Излиза, че правителството и държавата са ти виновни за всичко. Да, ама не е така просто.

    ОтговорИзтриване
  2. Имаш право да не си съгласен, но ако се вгледаме заедно с теб в детайлите (и ако си склонен да се съгласяваш с останалите при коректна аргументация от тяхна страна) - ще се увериш, че съм прав.

    Смятам, че правителството и държавата са ми виновни не за всичко, а само за онези области, за които отговарят като овластени с актуалните им възможности. Например, Борисов, Дянков и който и да било български управник не може да отговаря за това, че международната общност (и най-вече държавите-глобални сили) допускат толкова лесно, държави с примитивни режими начело (като Иран и Северна Корея) да се сдобиват с ядрено оръжие. И че се толерира крещящото игнориране на човешките права в държави като Китай и други заради икономически и други съображения.

    В конкретния ми материал по-горе Борисов, Дянков и останалите там , в родната власт, са ми виновни само за нещата, за които отговарят, но където обслужват тесни, вместо общите интереси. Данъкоплатци (засега) сме всички. Не само някои, та само интересите на тези малцина да осъществява правителството. (Всъщност тези, чиито интереси най-усилено осъществява правителството в момента са точно същите, които преобладаващо укриват незаконно и/или не плащат най-законно данъци).

    ОтговорИзтриване
  3. Не си прав. Увеличаването и сега тече на пълен ход. До момента реално не са намаляли никакви данъци. За сметка на това увеличават един куп косвени вземания. Второ, не си прав, защото повече вземания, няма да решат сегашните проблеми, просто ще те направят по-беден ;)

    ОтговорИзтриване
  4. Прав съм! Косвените данъци, които удрят предимно бедните, действително се увеличават. Но за сметка на тях, преките данъци, които носят приход предимно от богатите - тези данъци днес са направени по-ниски от всякога. Даже европейските институции напоследък съобщават, че общата данъчна тежест в България (която включва всички - както преки, така и косвени - данъци)е почти или съвсем най-ниската в цяла Европа. (Естествено, от най-висок ръст на БВП в цяла Европа, какъвто би следвало да се очаква от най-ниската ни данъчна тежест в Европа - от такъв ръст няма и няма и да има и помен.)

    За "второ"-то - неслучайно съм поискал, да бъда освободен от всички данъци и осигуровки, които плащам в момента, без никакво изключение. Да, ама и това не става! Управляващите намаляват данъците и осигуровките до вредни за нормалното функциониране на държавата равнища, ама в същото време не искат да ги занулят за хората като мен, които са недоволни от получаваното за вземаните от държавата пари и искат това вземане да се преустанови изцяло.

    ОтговорИзтриване