28.5.13

Хайде на софрата или защо българските политици не стават за нищо...

В свой текст тук отпреди изборите, "Защо отново няма да гласувам", написах, че въпросните избори ще бъдат нелегитимни, макар и легални. Че политическите мошеници, които кандидатстват за властта (там съм ги нарекъл сметкаджии с маркетингов подход към избирателите и морални импотенти), отново ще измамят избирателите си. И - точно така и стана! Заради единия властови кокал, даже по-точно - едната властова баница, политиците демонстрираха най-отвратителните си черти и как с лека ръка могат да бастисат почти всичко, което са обещавали и внушавали преди изборите, за да се наредят на софрата.

И така - защо, по дяволите, да се гласува на избори?! За да бъдат употребени мнозинството будали-избиратели за легализирането на четиригодишен, платен от данъците на будалите, престой на тарикатите във властта, а веднага след гласуването тарикатите-политици да изменят предизборните си обещания до неузнаваемост и да продължат да си правят, каквото им скимне, както до сега! Една хронична, генетично-имплантирана в същността на българската политическа класа неискреност, с която до такава степен се е свикнало, че мнозина я възприемат за едва ли не нещо нормално и естествено! По този начин държавата ни е обречена! Когато нито нещата вървят в положителна посока (емиграцията е невиждана, а отрицателния естествен прираст на населението - хроничен), нито има демокрация, бъдещето на съответната географска област е мрачно, да не кажем обречено.

Кои се очертават като най-големите лъжци в актуалната ситуация? Като водещ измамник може да се очертае Волен Сидеров (не знам, дали не е по-уместно да се казва Волен Психодиспансер, предвид някои истерични негови изяви напоследък, но - както и да е...). Описал съм детайлно ситуацията около Сидеров в материалите си "Опасният флирт на Сидеров с ДПС" и "Много-много любопитно!!!!!". Поведението на Атака по време на предстоящото гласуване на кабинета на коалицията БСП и ДПС ще покаже ясно, колко струва Сидеров с неговата Атака. Всички знаем за най-категоричните позиции на Сидеров и на Атака, че ДПС е противоконституционна партия и че трябва да бъде забранена със закон. В предлагания от коалицията БСП-ДПС кабинет на Орешарски освен доминацията на представители на БСП, има и трима представители на ДПС: Хасан Адемов като министър на труда и на социалната политика, Искра Михайлова като министър на околната среда и Данаил Папазов като министър на транспорта, който не бил член на ДПС, но въпреки това е номинация за кабинета именно на ДПС.

Тука няма да повдигам въпроса, защо кабинет, който се твърдеше, че щял да бъде експертно-програмен, а не коалиционен, е пълен с партийни кадри. Обикновено човек си представя, че когато един кабинет не е коалиционен, а експертно-програмен - в него ОТСЪСТВАТ партийни представители. Тоест - в подобен кабинет няма НИТО ЕДИН партиен член. Явно - БСП и ДПС имат съвсем други разбирания по този въпрос! За тях "експертно-програмен" кабинет, "различен" от коалиционен такъв значи именно кабинет, ПЪЛЕН с кадри на двете партии. Е! Имало и някакви други, включително "деснеещи"! За цвят! Я стига! Предвид непрекъснатите измами и манипулации на БСП и на ДПС до сега - учуден трезвомислещ човек не може да има. Тези две формации са следващите след Сидеров, които, за разлика от него гарантирано ще изработят избирателите си (още не е на сто процента сигурно, какво точно ще направи Атака на гласуването, така че - има минимален шанс Сидеров да постъпи принципно и почтено, като всичките депутати на Атака, без изключение, гласуват "против" поредното влизане на ДПС във властта). Допълнение от 28.05.2013 година, 21:50 часа: Стана известно, че ГЕРБ ясно са заявили позицията си. Всички от партията на Борисов няма да се регистрират на гласуването на кабинета на Орешарски. Сега Волен Сидеров е облекчен по наистина много начини, да спре ново плъзване на ДПС във властта. Достатъчно е Атака също да не се регистрира, както стана при гласуването за избор на Председател на Народното събрание и поради липса на кворум кабинетът на Орешарски би трябвало да не бъде приет, а настъплението на ДПС към властта да бъде спряно и то - лично от Сидеров и Атака. Мегдан за оправдания от страна на Сидеров и на партията му не съществува - ГЕРБ достатъчно рано са обявили позицията си, за да може Сидеров да отреагира по най-добрия за избирателите си начин и да не допусне смятаната от Атака за противоконституционна ДПС във властта. Още сега, при формирането на коалиционния кабинет на БСП и ДПС, несимволична част от предизборните обещания на двете формации, при това от най-ключовите обещания, дадоха фира (заминаха на кино, има отказ от тях и вече се считат за неизпълнени). Да му мислят будалите, които гласуваха на изборите за тези две формации, като си въобразяваха, че БСП и ДПС ще направят точно онова, което са заявили в предизборните си платформи...

От ГЕРБ още не са изяснили, как точно ще постъпят. Подобно на Сидеров, Борисов също се подмъчва да си разочарова преобладаващо десния електорат, който е гласувал за него на изборите с очакването, ГЕРБ да бъде реален опонент на домогването на БСП до властта (както вече ясно се вижда - отново с непочтени средства и със задкулисни партньорства с Атака, освен явната игра с ДПС). Ако Борисов чак толкова държи да подкрепи едно управление на БСП и ДПС (да речем - с неговия единствен глас) - никак не е уместно да прави това точно сега, при мандата на БСП. Провали ли се този мандат, Президентът ще връчи следващия мандат за съставяне на кабинет на ДПС и тогава, ако чак толкова държи, Борисов спокойно ще може да се прояви като щедър и да позволи на БСП и ДПС да управляват. Сега обаче е много по-важно да се очертае формиралата се тройна коалиция между БСП, ДПС и Атака като прикрит поддръжник на първите две и това значи, че Борисов и партията му трябва да присъстват всички, да са регистрирани и до един да гласуват в залата "против" кабинета на Орешарски. Допълнение от 28.05.2013 година, 21:50 часа: Стана известно, че ГЕРБ ясно са заявили позицията си. Всички от партията на Борисов няма да се регистрират на гласуването на кабинета на Орешарски, което много ще облекчи Волен Сидеров да спре плъзването на ДПС отново във властта. Достатъчно е цялата Атака също да не се регистрира (предпочитан от хората на Сидеров ход, както се видя от гласуването за Председател на Народното събрание) и така да не се събере нужния кворум за приемането на кабинета на БСП и на ДПС. Ходът на ГЕРБ е смислен, съобразява се с очакванията на избирателите на тази партия и най-главното - решението на борисовата партия е обявено достатъчно рано, за да могат да си направят сметка Сидеров и Атака, как да спрат повторно навлизане на ДПС във властта, ако наистина желаят да спрат тази неконституционна според тях партия (поне избирателите на Атака едва ли желаят нещо различно от това - да не се допусне ДПС във властта). Основно за това са ги избрали болшинството (ако не и всички) техни избиратели. На вероятността вече да има някакви уговорки с Атака навеждат думите на Пламен Орешарски пред "Ройтерс" (26.05.2013), че имал основания за увереност, как на гласуването Атака щяла да се въздържи или въобще да не гласува.

И така - Сидеров! На гласуването за кабинета на Орешарски ще видим, дали Сидеров ще измами мощно избирателите си и за пореден път ще потвърди, че българските власти се нуждаят от тотална чистка и от вливане на нови хора с поне минимален морал или, по някакво чудо и въпреки заявената първоначално склонност да допусне ДПС във властта (Сидеров през цялото време демонстрираше склонност "да види", какво щели да му предложат БСП и ДПС, макар с ДПС да се преструваха на "неговорещи си"), накрая Атака ще постъпи принципно, морално и почтено спрямо своите избиратели, няма да върти никакви номера, ще присъстват всички, ще са регистрирани всички и всичките ѝ членове ще гласуват "против" (не "въздържал се", камо ли пък "за") влизането ОТНОВО на ДПС във властта посредством кабинета на Орешарски. На това гласуване ще се види, дали и Сидеров е истински националист и почтен човек или тези две определения се отнасят само за НФСБ на Валери Симеонов... Допълнение от 28.05.2013 година, 21:50 часа: Е! Предвид вече направеното изявление на ГЕРБ - на Волен Сидеров е съвсем достатъчно всички депутати от Атака, без изключение, да не се регистрират на гласуването за кабинет на Орешарски, за да спрат влизането на противоконституционната, според тях, ДПС във властта. Сидеров ще трябва да почерпи Борисов за това, че лидерът на ГЕРБ му дава възможност да се измъкне "сух" от кашата, която сам забърка със склонността си да допусне ДПС във властта.

2 коментара:

  1. Анонимен28/5/13 20:46

    Здравейте г-н Янков. Има много истина и добра логика във Вашата статия, за което Ви поздравявам. Като цяло съм сериозен симпатизант на ГЕРБ, но това не ми пречи да се интересувам за всички останали политически субекти.И една малка корекция - при трети мандат, връчен от президента, не е задължително да е на третата сила, това става по преценка на президента на коя партия освен предишните две да го даде. Така че не е в сферата на фантастиката третият мандат да отиде при Сидеров и там да стане една, заедно с БКП и някои части от ГЕРБ - да не забравяме силата на парите и старата поговорка - "Никой не може да ти даде това, което аз мога да ти обещая". Недейте забравя, че старите генерали от ДС мразят Бойко много повече от ДПС и кресльото Сидеров, а те са основен фактор в БКП. Много искат да видят Бойко политически (а защо не и физически?!) труп.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не смятам, че Плевнелиев ще даде на Сидеров трети мандат, вместо на ДПС, ако се стигне до там. Онзи твърде много се изложи с изявата му пред чуждите посланици по време на първото заседание на новото Народно събрание. А и резултатът на ДПС е по-висок, както и ДПС по-лесно ще се коалира (с БСП), което несравнимо увеличава вероятността за успешен мандат (нали като Президент Плевнелиев трябва да се стреми за по-бързо конституиране на управление).

      Изтриване