1.1.14

Евроизбори 2014 - най-накрая истинските избри!

  От толкова време "демокрация", най-накрая на предстоящите през Май 2014 година избори за Европарламент стана възможно всеки човек, с право по закон да участва на избори като избиран кандидат, наистина да го направи. Това стана възможно с помощта на на пръв поглед весела партийка с "изненадващо" добро представяне на последните парламентарни избори - партията Глас народен на Светльо Витков.

  Съвсем доскоро правото по закон на широк кръг граждани да участват като кандидати на каквито и да било избори беше само фиктивно. Реални шансове имаха само кандидатите от богатите партии, в партийните листи на които партии обаче можеха да влязат само лидерите, близки на тези лидери, част от верните послушници и, разбира се, неколцина мастити партийни спонсори с дебели портфейли (онези, които не разчитат на "отблагодаряване" след спечелването на властта чрез "спечелване" на тлъсти държавни поръчки). Изискванията (особено финансовите) за самостоятелно явяване към така наречените "обикновени" граждани пък бяха толкова тежки и безнадеждни, че никой от въпросните "обикновени" хора не можеше да се кандидатира, въпреки законното му "право" (с малки, но уместни изключения) да го направи.

  И така беше всеки път от "зората на демокрацията"-насам, докато в политиката ни не се появи партията Глас народен на Светльо Витков. Тази формация стартира наглед на шега, но за всеобща изненада успя да надхвърли един процент на последните парламентарни избори, с което си спечели и (щедро хулена) партийна субсидия. Докато голямо множество хора, разни медии и дори депутати и лидери от богатите партии (като Георги Кадиев от БСП и Волен Сидеров от Атака) се чудеха, заслужават ли партии като Глас народен предоставяната им субсидия, Светльо Витков и сподвижниците му скоростно (и главно благодарение на субсидията) успяха да изградят местни структури в множество градове и за финал предприеха ход, на демократичността на който би могла да завиди всяка друга партия с демократични претенции. А именно - Глас народен даде шанс на абсолютно всеки български гражданин, който отговаря на законовите и на съвсем малобройни партийни изисквания (сред които партийни изисквания не фигурира членството в партията на Витков), да кандидатства за кастинг за евродепутат на изборите 2014, излъчен чрез листата на Глас народен. Гласуването за подреждането на листата на Глас народен ще се проведе свободно, в специална форма в профила на партията във Фейсбук.

  Ето как една нова, тепърва прохождаща и често хулена за получената "незаслужена" субсидия партийка, Глас народен, показа на останалите, много пъти по-богати партийни мастодонти, какво точно представлява демократичното партийно устройство и демократичното съставяне на изборни листи. Единствената друга партийна формация, която също ще реди листите си за евроизборите през интернет е партията (отскоро партия) България без цензура на Николай Бареков. При барековата формация обаче лидерската позиция на листата е запазена за самия Бареков и за местата под него ще могат да се борят само жени. При Глас народен всичките 17 позиции в листата ще се редят чрез гласуване по Интернет, самият Витков въобще няма да участва в съревнованието и достъпът до участие е свободен не само за жени, а за всички. Действително, Глас народен е все още прохождаща формация и не разполага с достатъчно богатство (от бюджетни субсидии и от други източници), което да им гарантира, подобно на богатите партии, сигурни места в Европарламента. Но това не променя факта, че партията на Витков дава пример за най-демократично устроена и най-отворена към цялото общество формация. Аз лично отдавна чаках да възникне някаква подобна възможност за реално участие на всеки в изборите (дано "големите" партии се поучат от Глас народен, макар че - надали...) и съм се вписал за участие в кастинга за евродепутат (не съм член на Глас народен). Вероятността да успея не е голяма, но демократичния формат си струва усилието.