9.5.13

Защо отново няма да гласувам?

   Скандали, подслушвания, вини без виновни, кухи обещания, на всичкото отгоре и пестеливи, освен че са изпразнени от съдържание и от подробности (как точно ще се постигне обещаното, от къде по-точно и колко по-точно ще се взема и къде по-точно и колко по-точно ще се дава, какви по-конкретни стъпки, особено законодателни, като предварително готови законопроекти, ще се предприемат)... Българската политическа класа отново си навлезе в типичното, характерно за всички предишни избори от "демократичните промени" насам русло. И макар съвсем наскоро да имаше тежки обществени протести срещу въпросната политическа класа и срещу всичко това, което всичките ни политици, до един, демонстрират (именно протестите срещу всичко наблюдавано в момента доведоха до падането на кабинета на Борисов и до предсрочните избори, във връзка с които се разиграва поредното политическо извращение в момента), за пореден път тези тежки обществени настроения бяха загърбени от политиците ни и онези за пореден път ще си организират фалшиви избори, които фалшиви избори да послужат, за пореден път, като нагласена фасада на фалшива демократичност.

   Защо предстоящите избори ще бъдат фалшиви и защо шайката от политически мошеници (които и да са те - всичките са един дол дренки) отново ще ни управлява нелегитимно, макар и легално? Нека погледнем последните социологически сондажи и да видим, какво точно ще се случи!

   Налични са резултатите от две последни проучвания, проведени след скандала с подслушванията. Едното е на НЦИОМ, осъществено между 19-25 Април 2013, а второто е на МБМД и е проведено между 20-28 Април 2013. И двете проучвания са осъществени по инициатива и за сметка на провелите ги агенции, без външни поръчители и външно заплащане. Според НЦИОМ в Парламента гарантирано влизат четири формации - ГЕРБ (23.6 % подкрепа), КБ (тоест - БСП и пълнежа ѝ, със 17.7 % подкрепа), ДПС (6 % подкрепа) и Атака на Сидеров (4.9 % подкрепа). Движение България на гражданите на Кунева е получило 3 % подкрепа, което според НЦИОМ му дава сериозен шанс също да премине четири-процентната бариера и да получи депутатски места. Според проучването на МБМД в Народното събрание гарантирано влизат пет формации, а именно ГЕРБ (с 28.3 % подкрепа), КБ (тоест - БСП и пълнежа ѝ, с 18.7 % подкрепа), ДПС (5.2 % подкрепа), Атака на Сидеров (5.2 % подкрепа) и България на гражданите на Кунева (4.1 % подкрепа). Може да се промуши през четири-процентната бариера още някой, ама и да се случи това - гарантирано ще иде реч просто за статист, от който ще зависи прекалено малко, да не кажем нищо.

   Според моментните резултати излиза, че шанс да състави кабинет има само ГЕРБ и то само, ако успее някак си да се договори със Сидеров. Да речем, както беше при кабинета на Борисов преди падането му под напора на протестите. Тогава и ГЕРБ, и Атака отричаха да са заедно, но подкрепяха съвместно с гласуването си управленски решения в Парламента. Абсурдно е да се очаква ГЕРБ да съставя управление с БСП и/или с ДПС, а пък и да се обедини Борисов с България на гражданите на Кунева, сборът от депутатските места, с които ще разполага подобно обединение, съгласно последните резултати от проучванията, няма да е достатъчен за формиране на управляващо мнозинство (поне 121 депутата или 50 % плюс едно от всички депутатски места в Народното събрание). За да сме по-точни - според проучването на МБМД ГЕРБ биха могли да съставят кабинет и само с ДБГ на Кунева, и само с Атака, а според проучването на НЦИОМ могат да съставят кабинет само с Атака (само депутатските места на Кунева, при един такъв изборен резултат и ако влезе в Парламента, защото според това проучване подкрепата за партията ѝ е под четири процента, няма да са достатъчни на ГЕРБ за формиране на работещ кабинет).

   БСП пък въобще не може да състави кабинет, защото може да разчита само на съюзяване след изборите с ДПС, плюс-минус България на гражданите на Кунева, но пак няма да има нужното за съставяне на кабинет мнозинство. Освен ДПС, на БСП ще ѝ трябва и Атака, ако иска да състави кабинет след изборите, обаче да се включи Атака в управление, в което наравно участва и "смъртния" ѝ опонент ДПС е почти невероятно да се очаква. (Правя уточнението "почти невероятно", защото от българските политици, принципно, би могло да се очаква абсолютно всичко, включително и най-невероятното и неочакваното.)

  Независимо от това, че следващото управление най-вероятно ще бъде отново на Борисов, всъщност в момента няма нито една политическа формация, която да е заслужила нужната обществена подкрепа за формиране на легитимно и наистина демократично управление в следващото Народно събрание. Това е така, защото нито една от политическите формации, които ще влязат в следващия Парламент (и въобще - които ще участват в следващите избори, независимо дали ще влязат или не в следващия Парламент) не получава подкрепата на 50 % плюс един човек от всички граждани с право на глас в страната. Нещо повече! В момента нито една от кандидатстващите за властта формации не получава дори 50 % плюс един глас не от всички граждани с право на глас в страната, ами и дори само от всички граждани, които ще си загубят времето да гласуват на предстоящите избори!!!

  На изборите  през 2009 година избирателната активност е била 60.2 % от всички български граждани с право на глас. Броя на избирателите в основния и в допълнителния избирателен списък е бил 7129965 души, от които са гласували 4323581 души и не са гласували 2806374 души. Най-голямата подкрепа, която партия на тези избори получава са 1678641 действителни гласа за ГЕРБ. Това са едва 23.5 % от всички български граждани с право на глас и 39.72 % от общия брой на действителните гласове (4226194 души) на парламентарните избори през 2009 година. (Ако тогава ГЕРБ не са успели да получат и 40 % подкрепа, какво да кажем за днес, когато подкрепата за тях не може да надхвърли и 30 %, макар пак да са водещата формация според сондажите на общественото мнение?!) А историята на българските парламентарни избори след така наречените "демократични промени" през 1989 година познава случай с политическа формация, която е успяла да постигне над 50 % подкрепа и доверие от общия брой на действителните гласове на съответните избори. Това се е случило на изборите през 1997 година, когато ОДС получава 52.26 % подкрепа от действителните гласове на тези избори. Впоследствие тази формация пропилява подкрепата, точно както я пилеят най-охотно заради личните си интереси и заради несъобразената си с обществените желания и интереси политика и всички останали политически формации без изключение. Но важното тук е, че получаването на такава подкрепа е постижимо. Да! Постижимо, стига да имаше кой на политическата ни сцена да пожелае да го постигне!

  Няма как сметкаджии с маркетингови виждания и заедно с това и пълни морални импотенти дори само да си поставят като цел, камо ли да успеят да постигнат над 50 % подкрепа на действителните гласове на предстоящите избори (за 50 % от всички български граждани с право на глас - въобще да не споменавам, че за нашите политици това си е чиста фантастика и то дори не научна, а съвсем пълна и невероятна). През 1997 година обстановката беше изключителна, крайно тежка в следствие на виденовата криза. След пропиляването от ОДС и от Костов на гласуваното толкова силно избирателно доверие, мнозинството хора се научиха вече на никой да не вярват и значително мнозинство от тях въобще престанаха да гласуват. Разочарованието след, така да се каже, "приземяването" след демонстрираното от Костов и ОДС не даде възможност на следващия голям обещател и отново слаб реализатор, Сакскобургготски с неговото НДСВ, да успее да събере подкрепа на 50 % от действителните гласове на парламентарните избори през 2001 година (тогава НДСВ спечели изборите с резултат 42.74 % от действителните гласове или с 1952513 действителни гласа). ГЕРБ пък, особено след първия си мандат с Дянков като икономически "капацитет" (същия Дянков, който с благословията на Борисов запази някаква финансова стабилност, но и разгроми без никаква нужда масовото потребление на държавата, която и преди това беше и след това си остана в дъното по доходи в цял ЕС, а и не само в ЕС) съвсем занижи амбициите на родната политическа класа за представителност и за демократичност. Добре, че останалите са още по-зле и от ГЕРБ и това дава шанс на Борисов за втори мандат. (Несъобразителните бесепари не можаха да осъзнаят, че с проваления Станишев начело избори няма да спечелят, колкото и крещяща да е нуждата на българското население от адекватна социална политика. Социална политика, каквато БСП никога не е предлагала. Единственото "социално" на БСП е само името ѝ.)

  И така, бавно но сигурно стигнахме до сегашната ситуация, с деморализирана и импотентна политическа класа, с "демокрация" само на думи и без никакъв реален избор на политическата ни сцена. Нека да не се учудваме, ако следващите масови протести се окажат още по-радикални от свалилите Борисов, наистина кървави и да не се изчерпват само с опити за самоубийство... За преобръщане пък на отрицателния естествен прираст на населението съвсем трябва да забравим, поне през следващите четири години (ако Борисов изкара целия си следващ мандат, разбира се). Да не забравяме, все пак, кои ще ни управляват! Същите, за които получаването на адекватни доходи от населението е равносилно на настъпването на Армагедон! Да живее емиграцията! И естествено - АЗ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА НИКОГО (може на изборния ден да отида за гъби или да направя каквото и да било друго, по смислено от гласуването)! Няма за кого! Ако някой много държи да получи гласа ми - да се потруди истински и да го спечели с почтеност и с ясна визия какво ще прави, че направеното да е от полза и за мен като обикновен, масов гражданин...