22.8.10

НЕБЕ БЕЗ ИЗЛИШНИ ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ

Предлагам инициатива. Нейното мото гласи: "НЕБЕ БЕЗ ИЗЛИШНИ ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ!" Излишни са ВСИЧКИ данъци и осигуровки в България. Причините да твърдя това са изложени най-детайлно и аргументирано в материала ми "Безработна жена с дете не плащала здравни вноски, но искала лечение! Безсрамието и наглостта на Борисов нямат граници!!!".
.
Правото ми като свободен гражданин в демократична страна ми позволява да изискам от управляващите НЕЗАБАВНОТО ми освобождаване от ВСИЧКИ данъци и осигуровки. Заедно с това приемам, че освобождаването ми от данъците и осигуровките ме изключва от ползването на такива "привилегии" като получаването на пенсия (няма да я доживея при това постоянно качване на пенсионни възрасти и стажове), "безплатно" здравеопазване (отдавна си плащам за всичко, когато се разболея), сигурност (която нямам, ако не съм си купил бронирана кола, бронирани врати и прозорци на къщата, лична въоръжена охрана) и още една-две други подобни "благини". Който е доволен от услугите на държавата и желае да продължи плащанията си към нея, за да продължи да получава същите услуги - няма проблеми. Той има това право. Както и аз пък имам правото да съм недоволен от тези услуги и да ги откажа. Ще се  оправям, както успея. Това си е мой проблем. В следствие на отказа ми да ползвам държавните услуги, предлагани за сметка на данъците и осигуровките, държавата е ДЛЪЖНА НЕЗАБАВНО да ме освободи от всякакви плащания в тази връзка. Не може да плащам за неща, които не получавам.
.
Още повече, че сме и в криза, в България заплатата на "обикновен" човек като мен е буквално смешна и пълното освобождаване от всички тези видимо излишни осигурителни и данъчни утежнения ще внесе жизнено-важно попълнение в личния ми бюджет. Точно както при фирмите, за които Борисов, Дянков, Трайков, Младенов и останалите във властта толкова много се грижат (нека фирмите да ги избират на следващите избори и само фирмите да плащат данъци, след като само те са важни за управляващите).
.
Нека направя едно много важно уточнение. Тук не призовавам да не се плащат данъци. Обратното! Искам най-законно и легално управляващите да ме освободят от плащането на данъци и осигуровки. Тоест, искам да ме освободят най-легално и законно от плащането за неща, които реално не получавам и за които вече не желая да плащам и стотинка. Пък и нали Дянков (финансовият министър на Борисов) разправяше, че за да тръгне отново икономиката у нас, данъците трябвало да са рекордно ниски? Ето! Тъкмо данъците за мен ще станат нулеви (по-ниски данъци от това - здраве му кажи!), аз ще мога да потребявам (купувам) повече, ще стимулирам така производството и току-виж, държавата най-накрая излязла от кризата! Какъв само икономически гений сме си имали в лицето на този Дянков, а?!
.
Управляващите много обичат да се правят на неадекватни (нечули, невидяли, неразбрали, невменяеми) по въпроси, които не им изнасят. В България (а може би и навсякъде другаде) правата само на един човек се зачитат трудно, когато той не е овластен. Аз, видимо, не съм овластен, затова каня всеки, който като мен счита, че не получава това, за което плаща на държавата данъци и осигуровки, да се присъедини към инициативата. Колев и още един анонимен коментатор вече се присъединиха (вижте коментарите под "Безработна жена с дете не плащала здравни вноски, но искала лечение! Безсрамието и наглостта на Борисов нямат граници!!!"). Присъедини се и despinida (Галина) от blog.bg (вижте първият коментар под постинга ми "На кръстопът с осем бариери"). Искам да мога да погледна небето, без на врата ми да тежат излишни (всичките) данъци и осигуровки.
.
По принцип, аз предпочитам да плащам данъци и осигуровки, дори ако те са по-големи. Това е основното средство, чрез което една общност (група, държава, междудържавен съюз) може да подпомага отделните си членове в нужда. Задължително обаче, от плащането на тези данъци и осигуровки трябваше да има смисъл и за мен. Задължително аз трябваше да получавам реална помощ чрез тези данъци, когато сам не съм в състояние да си осигуря един разумен минимум от жизнени условия. Такъв е случаят, примерно, когато съм безработен. Да, ама изграждането на подобна справедлива система за изразходване на парите от данъците и от осигуровките е жива анатема според българските властимеющи. Че нали ако изградяха подобна система, управляващите у нас нямаше да могат да угояват себе си и олигархията, за която единствено работят (и от която самите те са част, естествено).
.
Понеже няма и не се очертава да има (поне докато актуалните управляващи са на власт) изразходване в моя полза, когато имам нужда от финансова подкрепа за оцеляването си, на данъците и осигуровките, които ми се взимат - аз изисквам от управляващите да ме освободят от плащането на ВСЯКАКВИ данъци и осигуровки и това трябва да се направи НЕЗАБАВНО. Време за управленско ослушване и за излишно тупкане на топката на едно място НЯМА.
.
Естествено, съществува алтернативният вариант изведнъж, най-неочаквано, управляващите да се засрамят и да започнат да разпределят средствата от данъците и осигуровките справедливо за всички. Този вариант обаче е прекалено хипотетичен. Вероятността да се случи подобно нещо в действителност е по-малка от това, да се случи някое драматично библейско чудо (примерно, като разделянето на водите на Червено море или нещо подобно). Така че, по-горе съм написал какво изисквам от управляващите. Да действат! НЕЗАБАВНО! Криза сме и парите ми трябват.