30.11.10

Потенциални добри новини

Отдавна следя изключително внимателно въпросите около съдбата на АЕЦ "Белене". Считам, че провалянето на този проект (в комбинация с други управленски действия в областта на електроенергетиката и на енергетиката въобще, но извън конкретната сфера на АЕЦ "Белене") ще наруши интересите ми на масов, краен потребител на електроенергия.
.
На 30.11.2010 година, след преговорите на българската страна с руския представител, генералния директор на "Росатом" Сергей Кириенко, сякаш започват да се очертават добри новини. До четири месеца ще се изясни с пълна сигурност, дали АЕЦ "Белене" ще стане факт и вероятността втората ядрена централа в България все пак да стане факт е по-голяма от провалянето на проекта. На всичкото отгоре, цялото това нещо може да се случи при условия, много по-изгодни за България в сравнение с тези, които беше договорило управлението на Станишев, Сакскобургготски и Доган. (Заради антихуманната му ориентация, аз въобще не съм положително разположен към борисовото управление. Но когато са  успели да свършат някаква добра работа в български интерес, както засега се очертава относно АЕЦ "Белене" - не бих могъл да отрека този факт.)
.
Има обаче един друг много важен момент, който може изцяло да обезсмисли потенциалната добра работа на управляващите във връзка с преговорите около строежа на "Белене". Става дума за въпроса, дали българската държава (посредством компанията си "НЕК") ще запази 51-процентното си участие, а по-този начин и контрола над "Белене" и над посоките, към които ще се насочва токът от тази централа. Или (по-образец на станалото преди ГЕРБ-овото управление с ЕРП-тата) ще остави за себе си отново миноритарен дял, без възможност за упражняване на реален контрол и така много лесно би се оказало, че при ядрена централа - все едно нямаме такава! Тоест, стои въпросът, дали управляващите ще осъществят обществения интерес (запазване на мажоритарното участие и на реалния контрол на "НЕК" над АЕЦ "Белене") или ще се разпродаде всичко на всякакви чужди интереси, като не бъдат пропуснати сърбите да бъдат осигурени със сръбска ядрена централа на българска територия. (Точно, както чешката държавна компания "ЧЕЗ" беше осигурена от предходните управления с монополни доходи от опериране с българската електропреносна мрежа, което уж щяло да "либерализира" и "раздържави" сектора, за да се подобряло качеството на обслужване на всички ни. Днес всички много осезаемо усещаме, колко "по-добре" сме обслужвани в областта на електроенергетиката, в сравнение с преди "либерализирането" и "раздържавяването" на този сектор.) Ето това са най-ключовите въпроси около АЕЦ "Белене" в момента!