3.7.10

ГРЪЦКАТА КРИЗА В БЪЛГАРСКАТА ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА

ПОРЕДНОТО ПРЕДАВАНЕ ОТ ДЪРЖАВАТА НА ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПОТРЕБИТЕЛ И РАЗГРОМЪТ НА БЪЛГАРСКАТА ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА
.
Камбаната може да удари и да извести смъртта. Настъпи сетният час на независимата и самостоятелна българска електроенергетика. Както настъпва и краят на по-евтината електроенергия за българските потребители (както за предприемачите, така и за домакинствата). Всичко това ще се случи, независимо дали спорната (според управляващи и според "дясна опозиция") АЕЦ "Белене" ще бъде построена или не.
.
Управляващите и "десните опозиции" маскират намеренията си, като заливат публичното пространство с безсмислени глупости от сорта на гьол ли е АЕЦ "Белене" или услуга за руснаците, държавен или недържавен е заемът, взет от НЕК заради АЕЦ "Белене", на кого сме щели да продаваме тока от централата и така нататъка и така нататъка... В същото време Борисов и хората му, заедно с "десните", тихомълком унищожават ефективността, конкурентоспособността и независимостта на българската електроенергетика. Тихомълком електроенергетиката ни ще бъде лишена от възможността да предлага конкурентни, по-ниски от международните пазарни цени на електроенергията. Такива цени, с каквито разполагахме до момента. И цените на българския ток ще станат почти равни или равни на цените на тока на международния електроенергиен пазар. Няма нужда специално да се уточнява, че бидейки основна за днешния свят суровина, едни по-високи цени на родната електроенергия не само ще лишат от допълнителни средства бюджетите на българските домакинства (нещо, за което на малцина в тази страна им пука), но заедно с това подобни цени допълнително ще намалят конкурентоспособността на българските производства на стоки и услуги (ток се използва практически навсякъде).
.
Кодираната фраза за разбиването на електроенергетиката ни е "либерализиране на енергийния и електроенергиен пазар". Но под "либерализиране" нашите управляващи с "десните" им партньори разбират не просто основаването на пазар, който да позволи различни играчи да предлагат алтернативни на ДКЕВР цени на газ и ток, съвместно с ДКЕВР (Държавната комисия за енергийно и водно регулиране). Не! Под тяхното "либерализиране" Борисов с хората му и с "десните" им партньори разбират фрагментирането на газовите и електроенергийните дружества в България. Нещо, което неизбежно ще доведе до повишаването на разходите по предлаганите газ и ток от тези, вече повече на брой и по-малки по размер дружества. Заедно с това се планира и разформирането на ДКЕВР. Последното пък ще освободи цените на родните газ и ток почти или изцяло до равнището им на международните пазари. С други думи, под "либерализиране" родните управляващи, заедно с "десните" им партньори, разбират чисто и просто унищожаването на енергийните дружества и най-вече на електроенергетиката ни. Този процес на разбиване на родните производства вече го наблюдавахме многократно при предишните управления (например - в областта на селското стопанство, като сега виждаме неспособността на силно фрагментираните родни селскостопански производители да предложат конкурентни на вносната селскостопанска продукция цени).
.
Разбиването и фрагментирането (вместо консолидирането, реформирането и повишаването на конкурентоспособността) на българските енергийни дружества и на електроенергетиката ни става на фона на и сега прекомерната зависимост на България от чужди енергийни гиганти като "Газпром". Конкуренти на руската мегакомпания са не много по-малките "Роял Дъч Шел", "Ексън-Мобил", "Бритиш Петролиъм", "Шеврон", "E.ON", "GDF Suez", "Rwe" и други. Дори цял и ефективен, разбития от енергийния ни министър Трайчо Трайков "БЕХ" не може да се сравнява с мащабите на който и да било от гореизброените глобални енергийни колоси. Резултатът - нещо слабо и едва прохождащо ("БЕХ") бива унищожено, разбито на още по-малки и по-слаби фрагменти, след което постепенно ще бъде разпродадено на собствените му ЧУЖДЕСТРАННИ конкуренти (пример - отнемането на проекта АЕЦ "Белене" от родната енергетика и продаването му на някой, все едно на кой точно, чуждестранен конкурент на "НЕК") !!!
.
Мисля, съвсем ясно се вижда предателството на българските национални и икономически интереси от страна на Борисов, на хората му и на "десните". Предателство, ориентирано в полза на глобалните енергийни компании и на малцина частни интереси за големи печалби с малки усилия. Всичко това - за сметка на интересите на цялото българско общество. С унищожаването на "БЕХ" и с предстоящото "либерализиране" на родните енергетика и електроенергетика ще бъдат унищожени и така не особено мащабните наченки на формирането на български конкурент на глобалните енергийни гиганти поне на родна територия, ако не другаде. По този начин най-явно се подсигурява зависимостта на България от "Газпром" и/или от други чуждестранни енергийни, а в бъдеще и електроенергийни компании. Предателство, хитро реализирано от продажници!
.
Интересно, какво щеше да им се случи на Борисов, на Трайков, на Костов, на Мартин Димитров и на останалите като тях, ако бяха тръгнали да "реформират" и да "либерализират" "Газпром". Или пък "Шел", Ексън Мобил", "Бритиш Петролиъм"... Май щяха да бъдат прогонени от тези компании, както се прогонват крастави кучета! Разбира се, с написаното въобще не се опитвам да обиждам нещастните животни, като ги принизявам до равнището на нашите политици-продажници. Просто, с времето се е наложило описването на некадърен и/или на двуличен човек чрез определението "краставо куче". Иначе - добре (за чуждите държави, разбира се), че тези хора управляват у нас, вместо някъде другаде. Така човек все още има къде другаде да се махне да живее, когато тази държава бъде разпродадена съвсем.
.
Кабинетът на Борисов крещящо се нуждае от подмяна на състава. Твърде голяма част от плановете и действията на министрите Трайчо Трайков, Симеон Дянков и Тотю Младенов са ориентирани във вреда, вместо в полза на българското население (защо не само действията на Трайков - за него вече се видя по-горе какво прави, - но и тези на Дянков и на Младенов - ще стане подробно-ясно в следващи материали на този блог). Особено Трайков и Дянков работят във вреда на държавата и на родната икономика най-усърдно (на моменти дори изглежда, че двамата правят това преднамерено, умишлено, целенасочено!). И понеже почти сигурно Борисов няма да се освободи от тези хора - единствен рационален изход в подобна опасна за масовия човек ситуация остават предсрочните избори. Защото какво като това е единственото управление, което прави реални опити да преследва престъпността и да промени деструктивните навици в държавата, след като същевременно хората принудително са правени на престъпници или ако не желаят да нарушават закона - мрат като мухи от безизходица!
.
А ако никой не посочи публично описаните тук до момента актове на предателство срещу обществените интереси и ако българската масова общественост не намери воля да се изправи и да каже на управляващите "Стига толкова!" - после никой не би имал право да мрънка и да реве на фона на поредното предстоящо унищожение. Защото следващата икономическа криза идва и тя ще бъде много по-страшна от сегашната.