31.1.11

Странен народ!

Някои може и да си спомнят добре виденовата криза. Мнозинството други може и да са я забравили. До идването на Борисов на власт!
.
След падането на Виденов от власт, през управлението на Костов, масовите заплати едва-едва се движеха с темпа на инфлацията. Нещата започнаха да се пооправят, макар и доста бавно, след като Костов загуби властта и беше заменен от Симеон Сакскобургготски. При Сакскобургготски и при Станишев заплатите започнаха да изпреварват внимателно темпа на инфлацията и да се доближават до заплатите за същите дейности в нормалните европейски държави. Това нещо се случваше твърде бавно и мудно, но все пак се случваше. И ... дойде Борисов! Борисов, с неговия икономически и най-вече финансов "гений" Дянков-Смъртта! Дойдоха Борисов и Дянков-Смъртта и масовите заплати пак тръгнаха надолу, почти както по виденово време. Борисов и Дянков-Смъртта "замразиха" заплатите за миналата и за тази година, макар и през двете години инфлацията да е съвсем несимволична. Масовата работна заплата в България си остава най-ниската в цял ЕС. Цените, разбира се, са си съвсем европейски. Не, че някой от ГЕРБ твърде много се е загрижил за този срамен и по-важното - вредящ на потреблението и така и на икономиката, дисбаланс. Но все пак, уместно е да се отбележи основната причина за икономическия провал на борисовото управление - свиването на работните заплати почти като по виденово време.
.
Независимо, че ярката икономическа некомпетентност на борисовия екип удря масовия български потребител директно в джоба, управлението на ГЕРБ продължава да се ползва (според социологическите проучвания, доколкото последните са верни) с изненадващо високо доверие. Наистина ли?! Действително ли мнозинството живущи в тази страна са съгласни толкова охотно, да заплащат прескъпо с доходите и с правата си цирковете, които организират Борисов, хората му и въобще - цялата ни политическа класа?! Наистина ли всички толкова охотно споделят принципа "не е важно на мен да ми е добре, а е по-важно на Вуте да му е зле"?! Явно - ДА! Очевидно, държавата ни е обладана пеобладаващо от манталитета на озлобен мизерник. Държава, обречена на вечно кретане по опашките и на още по-вечна посредственост и самоубийствен мазохизъм. За тези от нас, у които е останала поне капка трезв разсъдък, но все още не сме се махнали от тази държава-смъртник, от това гробище, изходът е кристално ясен. И неговото наименование е ЕМИГРАЦИЯ!