20.3.10

Поредното потвърждение, че и този кабинет е на "Вие" с принципите. И, че е поредният, на който не му пука за "обикновения" човек.

Има ли все още някой, който да се съмнява, че "ГЕРБ" не са много по-различни от всичките им предшественици?! За най-заклетите фенове на борисовата партия (те все повече намаляват, но все още има такива) ще припомня част от творенията на сега-управляващите, които творения най-ясно демонстрират управленския манталитет. Можем да започнем с опитите на управляващите да си осигурят произволно (неконтролирано от никого) следене на Интернет и да забранят протестите пред сградите на Министерския съвет и на Народнотосъбрание (тоест - да се забрани свободното събиране на граждани пред сградите на уж публични институции). Има още конкретни управленски действия срещу същностни, фундаментални граждански права. Сегашното управление продължава няколко тайни дейности срещу гражданските права и свободи, които дейности са започнати още по комунистическо време или около края на това време, но никой от всичките така наречени "демократи" във властта след "демократичните промени"-до сега включително не е намерил за необходимо да ги преустанови. Въпросните тайни (и полу-тайни) дейности не са преустановявани, въпреки безпринципния им и безусловно недемократичен характер. Точно сега няма да акцентирам по-детайлно на тези въпроси.
.
След усилията за произволно следене на Интернет и за забраняване на мирни събирания на обществени места можем да продължим с не най-принципния икономически ход със замразяването на и без това смешно-ниските заплати у нас, както и с опита на управляващите да ограничат броя на пенсионерите само до броя на столетниците в България (тоест - опита да повишат и без това твърде високата и в момента възраст за пенсиониране). От последното изпълнителната власт сякаш се отказа, но нищо не пречи в по-близък или в по-далечен момент подобен опит да бъде подет отново. Примерно, заради лошото финансово състояние на страната ни. Борисов лесно би могъл да оправдае този ход с думите: "да не станем като Гърция"! Що се отнася до замразяването на заплатите - за малко да излезе, че криза и празен бюджет ("постна пица", по думите на Дянков) има за всички други, но не и за управляващите! За малко депутатите да си гласуват увеличаване на заплатите още през първото тримесечие на 2010 година, макар на всички останали през цялата въпросна година заплатите да са замразени. Добре, че председателката на парламента Цецка Цачева и неколцина други "със сълзи на очи" се примолиха на колегите си, да не си докарват политиците поредния срам и поредното безспорно свидетелство за лицемерие и за различни аршини, с които се мери при управлявани и при управляващи. И още по-добре, че по изключение този път останалите се вслушаха в молбите за демонстрация на повече достойнство и се отказаха от увеличаването на депутатските заплати. Засега!
.
С изброеното по-горе управленските свидетелства, че на никой не му пука особено за "обикновения", за масовия човек (освен на думи и главно преди избори, разбира се) не свършват. Ето го и поредното, най-прясно управленски творение в тази посока! Самоосигуряването! (Управляващите твърдят, че то ще засегне само държавните служители, но това е поредната управленска фалшификация. Веднага след като подобно намерение стане реален факт, бизнесът у нас незабавно ще надигне вой - с какво е нещо повече на този свят държавата, та да не плаща осигуровките на служителите си, а пък частните компании да са принудени да осигуряват своите работници? Е! Да ги осигуряват само наполовина, де! Защото, макар работниците да нямат практически никакъв контрол над парите за осигуровките - с тях оперират единствено счетоводителите на фирмите, - държавата твърди, че половината от осигуровките се давали от работника!!! Това нещо се прави, за да може държавата да разполага с нормативен инструмент за преследване на работниците, когато работодателите им не са били на кеф да ги осигуряват коректно и естествено, когато на самата държава и` скимне да се занимава с това. Подобно нещо вече се случи на някои от българските футболисти, заради некоректното изплащане на осигуровките им от футболните клубове, за които играят.)
.
Теоретично, самоосигуряването е нещо много хубаво. Парите за осигуровки вече биха преминавали през ръцете на самия осигуряван и така той не би могъл да става лесна жертва на измами и злоупотреби, както е сега. (Независимо, че управляващите представят изплащането от работодателите на осигуровки под размера на действителната заплата като резултат от "споразумение" между тях и работниците, всъщност никой не пита последните, как точно биха искали да стоят нещата. Че кой работник би искал на стари години да получава по-малка пенсия?! То и така пенсията е такава, че едва се преживява с нея, та... А пък ако започнеш да се правиш на много интересен пред работодателя с искания за пълна осигуровка - просто няма да бъдеш назначен на работа!
.
При коректна и демократична система за самоосигуряване, самоосигуряващият се би имал възможност да избира между различни, по-скъпи и по-евтини планове за щита. Стойността на осигурителния пакет би била изцяло по негов личен избор и без никаква връзка с размера на възнаграждението за труда му. Нещо, като при застраховките. И освен това, самоусигуряващият се би имал правото да рискува и въобще да не се осигурява. Отново, подобно на застраховките. Няма нужда да уточнявам, че "самоосигуряването", което замислят Дянков, Борисов и подчинените им няма да има нищо общо с току-що описания подход. Тяхната система за "самоосигуряване" (първо при държавните служители, а след това и при всички останали) е просто поредният механизъм, чрез който държавата да абдикира от поредните си задължения, без старата система да бъде заменена с паритетна, камо ли пък с по-добра такава.
.
С други думи, управляващите замислят поредния механизъм за ограбване на населението, при който механизъм всички все повече и повече ще плащаме данъци, осигуровки и други финансови утежнения, само за да плащаме такива по принцип. В замяна, ако въобще получаваме някакъв продукт, то той ще бъде повече или по-малко негоден. Както се получи след всички останали така наречени "реформи". Тоест, както се получи при здравеопазването, при образованието и навсякъде другаде.
.
Какво ще се случи, след като управляващите въведат новата система на "самоосигуряване" (както вече споменах - първо при държавните служители, а после и при останалите)? Няма нужда специално да уточнявам, че заплатите неизбежно ще намалеят. Управляващи и работодатели ще оставят още повече пари в джобовете си, за сметка на работните заплати. Последните, които и така вече бяха замразени заради кризата, този път ще намалеят и директно (не само индиректно - посредством инфлацията, съчетана със замразяването). Промяната, както лесно би могло да се предположи, няма да подобри обслужването при дейностите, които ще продължим да заплащаме с орязаните си заплати (то, кога ли в България нещо се е подобрявало след намеса на управляващите?!). Обратното! Рано или късно нещата ще се влошат още повече, а оправданието ще бъде, че даваме малко пари за осигуровки. Така следващата стъпка на управляващите, след въвеждането на тяхното "самоосигуряване", ще бъде да увеличат средствата, които взимат за осигуровки. И последвалата това увеличаване липса на подобрение в обслужването ще бъде оправдавана със стандартното непрекъснато мрънкане, че парите продължават да са малко.
.
Докато едва ли нещо би се подобрило след въвеждането на прокламираното от Дянков и Борисов "самоосигуряване", в същото време управляващите още по-безскрупулно ще започнат да преследват тези, които не се "самоосигуряват". Защото при Борисов-Дянковото "самоосигуряване" няма да има избор, дали желаеш и можеш да се "самоосигуряваш" или не. "Самоосигуряването" на Борисов и Дянков е като ангария. Данък, който трябва да плащаш, независимо дали желаеш или не и независимо дали можеш или не. Като при робството и феодализма от миналото. Най-много от всичко това ще страдат безработните (особено бездомници и клошари), както и хората с много ниски доходи (тези, които едва свързват двата края, въпреки че работят).
.
Ето това, както изглежда, ни очаква, ако сегашните управленски мераци всички да се "самоосигуряваме" станат реалност. Според мен и най-предубедения в полза на актуалното управляващо мнозинство би признал вътрешно, пред себе си, че това е всичко друго, само не и работа в полза на ЦЯЛОТО общество. А пък ако управляващите можеха да разберат какво смятам и се опитаха да се оправдаят с лошия бюджет, оставен им от Станишев, царя и Доган - няма никакъв проблем! Ако те нямат никакви идеи, как могат да се оправят бюджетните "дупки", без от това ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ да пострада ЦЯЛАТА общественост - аз мога да им дам такива идеи (естествено, след кратък период на запознаване с проблемите в дълбочина). Достатъчно е да ме поканят за съветник или консултант. Примерно, на Борисов! Защото, ако хем си плащат заплати от данъците ми, хем да трябва и аз, дето се налага да работя за преживяването си, да им решавам проблемите, без да имам никакво лично време след работа, а и нищо да не ми се плаща - май някак си не е много справедливо, нали? Иначе се получава, че плащам два пъти. Веднъж - плащам, за да си гласуват разни там заплати от данъците ми, уж за да разрешават проблемите на обществото; и втори път - плащам, за да им свърша работата, за която вече съм платил веднъж заплатите им чрез данъците ми!