11.7.09

Защо започвам всичко това, което ще последва нататък?

След тези парламентарни избори (Юли 2009 година) за пореден път се уверих, че няма да настъпи драстична промяна в състоянието на държавата ни в обозримо бъдеще. Някаква промяна все пак ще има - потенциалният нов Министър-председател Борисов е в някаква степен по-различен от всички държатели на официалната власт в България преди него. Но със сигурност тази промяна няма да бъде твърде съществена и още по-малко пък ще бъде нужната за драстично развитие на държавата във всички отношения. Причините да смятам така ще изложа тук с времето.
.
През годините се уверих, че ако искаме една работа да се свърши както трябва според собствените ни виждания - трябва самите ние да свършим тази работа. Не да разчитаме работата да бъде свършена от някой друг и когато това не стане - да сипем хули навсякъде и по всичко, да проклинаме Бога и съдбата за нерадостното ни съществуване, към което действията и бездействията на другите ни тласкат. Лично успях да се уверя в необходимостта сами да си свършим работата, когато наблюдавах поведението на българските медии по време на изборите. Това поведение беше съвсем обичайно - типичното, както при всички предходни избори.
.
И на настоящите избори на практика всички български медии постъпиха характерно, а именно - едва ли не всички до една се "разпределиха" по предпочитания и по внимателно (пък понякога и демонстративно) обслужване към един или друг играч от сцената на претендентите за властта. Имаше и медии, които заложиха на онази, криво-разбраната "обективност", при която на публиката са спестявани лесни за журналистическо разкриване дефекти на всички претенденти за властта без изключение (безкритичността със сигурност не е обективизъм).
.
Благодарение на всичко по-горе разбрах едно: ако искам обективна оценка на ставащото в България - не трябва да търся някой друг да ми я предложи. Такъв няма да има, защото в сферата на масовата публичност - власт и медии - битуват единствено различните интереси (главно финансови) и съперничествата, свързани с тези интереси. Ако искам обективна оценка на ставащото в България - ще трябва да си изградя сам тази оценка. Слава Богу - съществува Интернет!
.
Усилията ми да си изградя собствена представа за политическата реалност в никакъв случай не означават, че въобще ще изхвърля медиите от полезрението си и че ще действам съвсем сам. Това просто е невъзможно! Аз не разполагам с финансовите възможности и с журналистическия потенциал на медиите. Усилията ми означават само едно - при оценяването на постъпващите към мен сведения от медиите аз ще разчитам единствено на себе си. Това ще рече, че този блог ще бъде място, където ще се правят опити за съставяне на наистина обективни политически (и не само политически) анализи. А както много добре знаем - конструктивните предложения и действия най-често се зараждат след качествен анализ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар