16.9.10

ГЕРБ и партньорите им ускориха разграбването на българската икономика и смъртта на българската държава.

ГЕРБ и партньорите им ДСБ, СДС и Атака ускориха разграбването на бьлгарската икономика и усмъртяването на българската дьржава до измеренията им по виденово и по костово време. Споменатите негативни процеси се бяха позабавили по времето на Сакскобургготски, макар и по времето на царя, съвсем умишлено, действието им да не беше изцяло преустановено. Сега ускореното темпо на разбиването, разпродаването и предаването на чуждестранна зависимост на българската икономика - процес, добре познат ни от времето на Костов - отново се завърна. Съвсем обясним резултат, след като кабинетът на Борисов се крепи главно на партиите на Костов и на костовия чехъл Мартин Димитров (естествено, ГЕРБ се крепи и от Атака, но Сидеров е значително по-послушен от "десните").
.
Моделът на разграбването на българската икономика, на унищожаването на българската държава и на предоставянето на българското население в услуга и в подчинение на чуждите интереси е отлично отработен по костово време и представлява следното. Спомняме си много добре акциите на костовия вътрешен министър Богомил Бонев. То не бяха акции "Комар", "Калмар", "Бълха" и прочие. (Естествено, акции с названия "Калмар" и "Бълха" не е имало или поне публично не са известни подобни названия. Правя това уточнение, за да не вземе някой да се обърка и да пропусне сарказма ми.) Днес са ни добре познати акциите "Наглите", "Бедните", "Гладните", "Бездомните" и другите подобни на Цветанов. (Отново уточнявам, че публично не е известно да е имало акции с названията "Бедните", "Гладните" и "Бездомните". С тези названия единствено намеквам за начина, по който българската държава генерира, създава престъпността - от едната страна министрите Дянков, Трайков и Младенов криминализират индиректно обществото, като го водят към бедност, мизерия и безизходица, а от другата страна "страшния" Цветанов лови с показни акции престъпниците. По "необясними" причини обаче, Цветанов усърдно пропуска да залови корена, източника на голяма част от престъпността у нас, а именно - Дянков, Трайков и Младенов. А и Борисов, като баш-боса - легализиран патрон и покровител на споменатата СМОТАНА троица в кабинета.)
.
Макар в по-голямата си част паралелът между Бонев и Цветанов да е плътен, има и една открояваща се разлика. Докато на Костов не му понесе растящия рейтинг на Бонев и заради това последния беше свален от министерския пост (никой в костовия кабинет нямаше право да има по-голям рейтинг от този на "Командира"!), то Борисов не е чак толкова дребнав и оставя Цветанов на поста му (чак и за бъдещ президент го гласи), макар цветановия рейтинг вече необратимо да надхвърля рейтинга на Борисов.
.
И така, както при костовото управление до 2000-та година, така и при управлението на Борисов днес гръмките силови акции са съпътствани от тотален разгром на българската държавна собственост в икономиката, както и от предаването на самата икономика под чуждодържавна зависимост. Всичко това се осъществява чрез фрагментирането, следвано от унищожаването или продаването на стратегически икономически сектори, само защото последните се водят държавна (обществена, публична) собственост. Ярък пример са ефективните усилия на борисовия кабинет да бъде унищожен проектът АЕЦ "Белене" (и цялата ни електроенергетика заедно с него) или в краен случай - двата блока от втората ни ядрена централа да бъдат построени, но собствеността и печалбите от нея да са в чужди ръце. Например - в сръбски! (Какъв по-ярък от този пример за откровеното предаване на националните ни икономически интереси - българската електроенергетика да е ЗАВИСИМА от тока на сръбска ядрена централа, която пък да е построена и да функционира на българска територия! В някои държави за подобно нещо се налага смъртна присъда. Нашите управляващи имат късмет, че забраниха смъртното наказание.)
.
Изводите, които се налагат от наблюдаваното унищожаване и разпродаване на парче на българската държавна собственост са много любопитни. Освен за откровеното предаване на националните икономически интереси, тези процеси ясно говорят, че управляващите възприемат държавната, обществената, публична собственост не като такава, а като своя лична собственост, с която могат да правят каквото си пожелаят без никакви последствия. (И е така! Последствия за разгрома на икономиката ни от властимеющите няма и не се очертава да има такива. Дори само политически последствия!)
.
Тъй като амбицията на българските управници да останат на власт повече от мандат бързо се стопява след спечелването на властта, те разглеждат държавната собственост като временно-лична собственост и правят всичко по силите си, докато трае мандата им да се облагодетелстват от тази държавна собственост. Най-често последното става чрез разпродаването на апетитни държавни икономически структури на "когото трябва", като формата на разплащане впоследствие може да бъде не само по корупционна схема, но и легална. Да речем - разплащането може да представлява назначаване на бивш министър в голяма компания от облагодетелствания преди това от него сектор.
.
Интересно, колко време щяха да бъдат оставени начело, ако шефовете на Газпром, на Майкрософт, на Гугъл или на друга произволна голяма компания започнеха да разпродават активи на тази компания на парче с мотива, че конкурентите им трябва да са поддържани на ниво, заради което въпросната компания трябва да се лиши от цялата си собственост? Или пък с мотива, че не се справят с управлението на компанията и затова трябва да я разпродадат! И дали същите шефове щяха да се разминат само с незабавното им уволняване или щеше да има и съдебно преследване след това?
.
Освен умишленото унищожаване на държавната (обществена, публична) собственост, икономическата политика на сегашния кабинет е усвоила още една особеност на икономическата политика по костово време. Става дума за целенасоченото поставяне на все по-големи дялове от българската икономика под чуждестранна зависимост. По-горе вече бяха показани усилията на управляващите в тази посока - предаването на АЕЦ "Белене" на чужди интереси (в случай, че централата въобще бъде построена и България не се превърне от износител във вносител на ток). Другата методика е свързана с непрекъснатото публично внушаване, че икономиката ни може да се развива ЕДИНСТВЕНО чрез привличане на чужди инвестиции. Е! Също и чрез усвояване на еврофондове - средства от Европейския съюз, които са предназначени най-вече за държави-просяци, неспособни да наберат нужните им капитали по нормален начин.
.
Не може да има спор, че чуждестранните инвеститори не трябва да бъдат гонени и парите им трябва да са добре дошли у нас (разбира се - не на всяка цена!). Също не може да се спори, че България е в толкова лошо състояние, че не може да мине без еврофондовете. Но да се твърди, че чуждите инвестиции и еврофондовете са ЕДИНСТВЕНИЯ начин за развиване на икономиката и че за привличането им трябва въпросната икономика да се разбива, а всичко, включително населението, да се предлага на безценица и като раболепна прислуга - това вече е национално предателство!
.
Споменатите по-горе процеси управляващите прикриват чрез непрекъснатата екстраполация, чрез постоянното повтаряне в публичното пространство на лозунгите "реформи", "либерализация" и "чуждестранни инвестиции". Няма управление, особено от управлението на Костов-до днес включително, което да не тръби непрекъснато, че се занимава с "реформи", с "либерализация" и с "привличане на чуждестранни инвестиции". Всички във властта твърдят, че правят това за да развиват икономиката и за да създават конкуренция в монополните преди "демократичните промени" през 1989 година икономически сектори. Фрагментирането и приватизирането на създадените по комунистическо време икономически структури се правело, по думите на управляващите, за да се повишало чрез конкуренцията качеството на стоките и на услугите и да намалеели, пак чрез същата конкуренция, цените.
.
В противовес на управленските заявления, всичко в действителност става точно наопаки! Почти няма област от българския икономически и обществен живот, в която нещата да не протичат несравнимо по-зле в сравнение с начина им на функциониране по комунистическо време. Най-ярки примери - топлинните "услуги" на топлофикационните дружества (онези, на които се плащат парното и топлата вода на жилищата с ТЕЦ). Човек дори не може да се откачи нормално от тези "услуги"! Също - електроенергийните "услуги" (непрекъснатите проблеми с ЕРП-тата). Да се премине от парно на ток в България е като преминаването от трън-та на глог! Никога по комунистическо време нещата в тези области не са били толкова зле, колкото са днес. И е така не само там!
.
Явно е, че от приватизациите, поне от тези по български модел, не се получава ефективна конкуренция, която да повишава качеството на предлаганите стоки и услуги у нас. Нека видим, дали поне по-ниски цени сме получили, след като качество не сме и скоро няма и да получим такова. Отговорът е - не! И по-ниски цени не сме получили. Обратно! След управленските "либерализации" и приватизации цените дори са скочили. В някои случаи са се повишили даже над средно-европейските. Останали са срамно-ниски единствено заплатите у нас. За сведение, българските заплати са най-ниските в цяла Европа и на целия Балкански полуостров. (Може би трябва да благодарим на управляващите, че все пак са благоволили да не ни направят бедни като в някоя бананова република от четвъртия, петия или шестия "свят"!)
.
Повишаването на цените у нас се дължи главно на затриването на мащабното родно производство навсякъде, където управляващите успеят да свършат тази работа. Вече беше спомената по-горе методиката на това затриване - фрагментирането и разпродаването на всичко, което е създадено по комунистическо време и поради това представлява държавна собственост ("либерализацията" и приватизацията на икономиката). Раздържавяването по безпринципни схеми (имаше само една "масова приватизация", като и тя беше фалшива) най-често се изразява в разпродаване на безценица. Мотивът е, че раздържавяваната структура била зле управлявана, имала много дългове, нямала пазари, никой не я искал и така нататъка. (Всъщност, лошото управление на държавните фирми беше умишлено стимулирано от управляващите, като последните получаваха солидни дивиденти за широко-ЗАТВОРЕНИТЕ си очи - я биваха наемани като консултанти на баснословни хонорари, както при Доган, я получаваха солидни средства във фондациите на роднините си, както при Костов и така нататъка...)
.
Чрез вече твърде детайлно-описаните до тук системи за унищожаване и разграбване на обществената собственост от управляващите и от техните кръгове (обръчите от фирми около всяка партия, за които по едно време подхвърли Доган), държавните икономически структури, които не бъдат просто затворени заради липсата на купувач, биват разпродавани и скоростно източвани, без да се инвестира почти нищо в тях. И накрая пак биват затворени и унищожени заради космически дългове и последващ фалит. Като следствие - икономиката ни все повече и повече започва да разчита на внос, а цените у нас скачат над "европейските" им равнища за едни и същи продукти. Оскъпява ги търговията с тях, надценките за втора, трета, пета и така нататъка ръка, през която тези продукти достигат до крайния потребител на българския пазар. Оскъпяват ги също и по-големите транспортни разходи, когато производителите са извън България.
.
В същото това време, раздутите заради преобладаващия внос цени на българския пазар се съчетават с умишлено поддържаните смехотворни заплати на персонала у нас. Това носи баснословни печалби за фирмите на управляващите и на тяхната олигархия, без да се налага те да се конкурират с чуждестранните производствени колоси и без да правят почти никакви разходи за инвестиции. Защо някой у нас да се мъчи да произвежда нещо конкурентно на останалия свят, след като просто може да го купи от чуждите производители, да му сложи пределно-възможната надценка и понеже не плаща особени данъци и заплати - с нищожен бизнес да изкарва достатъчно пари за скъпи почивки, за скъпи коли, за луксозен живот?! Нали всичко това не е за сметка на управляващите и на фалшивите ни "бизнесмени"? (От думите на всички тях разбираме, че последните ще фалират, ако започната да плащат нормални данъци и заплати на работниците си!) Нали е за сметка предимно на масовия български потребител и данъкоплатец?
.
Ето и поредното потвърждение, че управляващите са загрижени единствено за печалбите на олигархията (което ще рече - за собствените си печалби, бидейки самите управляващи неразделна част от въпросната олигархия). За 2011 година бюджетът отново не предвижда нарастване на заплатите. Всичко това, въпреки липсата на нарастване на заплатите и през 2009 година, докато от последното качване на заплатите през 2008 година цените на основни стоки като хляб, други хранителни стоки, горива и какво ли още не, което се употребява по-масово, скочиха вече повече от веднъж. Всички ние, масовите потребители, сме свидетели на това. Единствено според Дянков, а явно и според Борисов, след като последния подкрепя дянковите фалшификации, инфлация НЯМАЛО! След като няма инфлация - защо днес пазарувам по-скъпо в сравнение с цените при последното вдигане на заплатите през 2008 година?
.
И ако тук говорим само за изравняване на заплатите с реалната инфлация (тази, която от Националния Статистически Институт някакси все не успяват да отчетат!), то за качване на заплатите над равнището на инфлацията въобще няма смисъл и да си помисляме.  Оказва се, че днес хем сме в криза, хем не сме! От една страна, България излизала от кризата, няма защо да уточняваме специално - благодарение на много "кадърната" и "успешна" политика на ГЕРБ. От друга страна - все още сме били в криза, поради което не можело да се вдигат заплатите над равнището на инфлацията, че и въобще не можело да се вдигат заплати. Ха, сега - кое е вярното?! Последното качване на заплатите над равнището на инфлацията приключи с края на управлението на Станишев. И може да се върне отново само, когато Борисов бъде отстранен от власт. Точно както трябваше да си отиде от властта Костов, за да  дойде Сакскобургготски и да започне да качва заплатите над равнището на инфлацията.
.
Равносметката е ясна за всеки запознат и трезвомислещ човек. Всичкото това унищожаване на национални производства и фрагментирането и разпродаването на парче на неунищоженото веднага (за да се разсипе и самоунищожи то по-късно), не доведе и няма да доведе и в бъдеще до нищо добро и конструктивно. И при актуалното, борисовото управление, българската икономика ще си остане посредствена и разграбвана, без да реализира някакви съществени икономически растежи и без да успее да се придвижи кой знае колко по-напред в списъка на държавите по размер на БВП (брутен вътрешен продукт или всички стоки и услуги, произведени в границите на държавата за определен период от време). За сведение, според листите на Международния валутен фонд, на Световната банка и на Централното разузнавателно управление на САЩ, през 2009 година България е заемала съответно 72-ро, 71-во и 73-то място по размер на номиналния си БВП. Във всичките изброени списъци нашата държава е задминавана по номиналния си размер на БВП от повече от 70 други държави! При символичните икономически растежи от около 0 % за 2010 година и от около 3,6 % (според министрите-недоразумения Дянков и Трайков) за 2011 година - можем да добием ясна представа, колко ще се променят нещата с позиционирането на България по размера на БВП-то и` сред останалия свят. Точно николко! (Освен ако не извадим невиждания късмет, някоя от държавите пред нас да сложи такива като Дянков и Трайков да и` управляват икономиката. "Светила" като Дянков и Трайков обаче трудно биха могли да се намерят повече от веднъж. За лош късмет, намери ги и ни ги натресе точно на нас Борисов.)
.
Като стана дума за Дянков, можем да преквалифицираме борисовия финансов министър от пицар (спомняме си за постната му пица) на локумаджия. Докато той и не по-кадърния от него Трайков разтягат оптимистични локуми, болниците се тресат без пари, образованието е под всякаква критика, а икономиката едва крета. Дянков и Трайков наричат последното "съвземане". Че и 3,6 % икономически растеж за 2011 година прогнозират, като представят подобен растеж като някакъв си успех! Само китайската икономика днес реализира над два пъти по-голям растеж от предполагаемия български през 2011 година. Кой знае още колко други икономики, освен вече споменатата китайска, ще са пред нас по годишен ръст на реалния си БВП, след излизането на икономическите резултати за 2010 година.
.
А слабостта на българската икономика не само предлага сериозен потенциал за рязко, несимволично икономическо развитие, ами и смъртоносните мерки, които управляващите са предприели - практическата липса на социално подпомагане и изоставянето на нуждаещите се на произвола, почти рекордно-ниски за границите на Европа данъци и осигуровки, докато здравеопазване, образование и всякакви други ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ за държавата обществени функции изнемогват без пари, както и други подобни - трябваше да доближават годишния ръст на българския БВП до този на Китай. Или, в краен случай, икономическия растеж на България трябваше да бъде втория най-бърз в цяла Европа, предвид вторите най-ниски данъци в Европа, каквито твърди Дянков, че са българските. Да, ама няма нищо такова. И няма и да има! Защото и на децата в детските градини е ясно, че по начина, по който действа управлението на Борисов, икономиките не се развиват, а се закопават или, при повече късмет, "само" стават все по-зависими от прищевките на чуждодържавни икономически и политически сили.
.
Това, което наблюдаваме сега като "съвземане" на икономиката и в бъдеще, като евентуално "икономическо развитие", резултира не от някаква успешна управленска икономическа стратегия, а е вследствие на възстановяването на общоевропейската икономика. Тоест, въпросното "съвземане" щеше да се случи, дори ако управляващите бяха качили данъците, осигуровките и заплатите накуп. И така не бяха поставили пред колапс здравеопазването, образованието и социалната система, докато същевременно ускорено връщат познатия от времето на Костов прогресивен цикъл на обедняване на по-голямата част от населението на страната. (За социалната политика и сега има пари, но вместо на нуждаещите се от помощ, тези пари се дават на работодателите чрез фалшивите програми за заетост. Също както при здравните вноски, които не се дават на болниците, а пак са раздавани на работодателите.) В най-лошия случай - възстановяването на икономиката ни щеше да започне не през 2010, а през 2011 година. Но това щеше да стане без жертвите на актуалната смъртоносна управленска политика. (Икономическо възстановяване през 2011 година обаче е само хипотетичен по-песимистичен сценарий. В действителност, възстановяването най-вероятно щеше да си протече, както протече и сега.)
.
Както ясно виждаме, днес е дошъл ред на окончателното унищожаване на здравеопазването, на образованието, на електроенергетиката. Техните цени също трябва да станат над европейските, както при всичко останало. Трябва да могат да учат, да се лекуват качествено и да живеят нормално само богатите. Естествено, заплатите на мнозинството хора в България пък трябва да си останат под средно-европейските, както е и сега. Иначе как би могло да продължи планомерното унищожаване на българската държава и на българското население? (От "демократичните промени"-насам естественият прираст на населението е стабилно отрицателен. Населението на страната ни прогресивно се топи, което означава, че страната бавно, но сигурно умира.)
.
Финансовият "корифей" Дянков се похвали наскоро, че износът в сравнение с миналата година (най-кризисния за страната момент) се увеличавал, а по-преди същият Дянков беше съобщил, че макар все още търговското салдо да било отрицателно, износът спрямо вноса вече не бил чак толкова голям, колкото преди. Причината износът засега да представлява по-сериозен дял в сравнение с преди пред вноса е тази, че потреблението се е свило. По много причини, включително и заради най-смехотворните заплати у нас, хората засега потребяват много по-малко отпреди. И понеже България произвежда все по-малко, като става все по-зависима от внос - липсата на потребление намалява вноса. Казано още по-просто - положението с износа се е подобрило, защото хората днес са обеднели и потребяват по-малко стоки, по-голямата част от които стоки у нас са вносни.
.
Елементарни икономически аксиоми са фактите, че за да се стимулира производството, трябва да има потребление, а за да се стимулира потреблението, заплатите трябва да са на ниво. Българските заплати са всичко друго, само не и на ниво. Те не стимулират компетентни кандидати да идват да работят в България, а отблъскват българските добри специалисти да ходят да работят в чужбина. На последното по принцип му се вика ИЗТИЧАНЕ НА МОЗЪЦИ! И ако е съзнателно, подобно планомерно унищожаване на държавата се нарича НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО. Действие, което в някоя по-нормална държава би било преследвано и наказвано със затвор! Ако пък не е съзнателно и умишлено, се нарича НЕКАДЪРНОСТ и е следвано от НЕЗАБАВНО УВОЛНЕНИЕ!
.
Ако продължа с изреждането на дефектите на борисовото управление, явно ще се наложи да напиша цял роман. То и сега сигурно малцина са издържали да дочетат до тук актуалния текст. Само демонстративната корупция на кабинетите "Костов", "Сакскобургготски" и "Станишев" все още не е характерна за управлението на Борисов (поне така изглежда на пръв поглед). Е! Не е характерна засега! Ще видим, дали нещата ще се запазят такива и в бъдеще... Нека да не забравяме, че "черни моменти", моменти "за прокурор" по Борисов, има не само около БСП, ДПС и НДСВ. (НДСВ сякаш не са толкова "на мушка", колкото са БСП и ДПС!) Подобни тъмни петна се въртят и около някои от делата на партньорите на Борисов във властта. А засега не е известно Костов, костовия човек с участия в съмнителни структури Атанас Атанасов или пък Волен Сидеров (последния има не един и два интересни момента, особено в началото на политическата си кариера) да са подложени на някакви прокурорски или дори само на административни разследвания. Излиза, че докато Станишев и Доган са живи дяволи (не, че не е горе-долу така!), то пък Костов, Атанасов, Сидеров, а донякъде и Сакскобургготски са почти светци!
.
Явно, единствения начин да се демонстрира, че финансовата, икономическата, социалната и научно-образователната политика на Борисов не струват, е като се смени Борисов! Точно както единствено смяната на Станишев показа, че може парите на данъкоплатците да не се крадат чак толкова и че престъпността и корупцията могат да се преследват малко по-реално. Смяната на Борисов би била неприятна, защото кабинетът му има и редица достойнства. За съжаление, въпреки достойнствата, необходимостта от промяна е категорична и безусловна. Дефектите на борисовото управление са в най-ключови, жизненоважни области. Области, чието изкривено функциониране скрива, да не кажем - обезсмисля достойнствата на доброто управление в останалите сфери.
.
Борисов трябва да се махне, защото не желае да се лиши от некадърните си министри. Основно иде реч за СМОТАНАТА троица Дянков, Трайков и Младенов, но и за Игнатов и Борисова. ГЕРБ, ДСБ, СДС и Атака трябва да загубят властта, както я загубиха и БСП, НДСВ и ДПС. Това трябва да стане, независимо че в момента не се вижда адекватна алтернатива на герберите. Мераклии за власт винаги наизскачат в нужния момент. Ето! И президентът Първанов щял да си прави нова партия. Партия, която не е БСП! Но пък смяната на сегашната власт не трябва да става, преди Станишев да се е разкарал от ръководството на БСП. Защото докато Станишев и хората му са начело на БСП (единствения потенциален конкурентен опонент на ГЕРБ засега) - червените никога няма да успеят да надхвърлят доверието у герберите. Няма гаранции, че ново ръководство на левицата ще успее да преодолее ГЕРБ на следващи избори, но пък е неоспоримо сигурно, че сегашното ръководство никога няма да се справи. Тежи му твърде много миналото.
.
А пък докато чакаме политическата ни система да излъчи годна алтернатива на Борисов - аз много държа управляващите да ме освободят НЕЗАБАВНО от ВСИЧКИ данъци и осигуровки, които са ми вземани в момента. Причината за това ми искане е изложена най-детайлно в материала, който носи заглавието "НЕБЕ БЕЗ ИЗЛИШНИ ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ". (Който иска - може да ме подкрепи с подходящ коментар под текста там). Нещо не виждам управляващите да действат по искането ми! Винаги е така, когато нещо не им изнася! Трябва ли масов бунт да организирам, за да се съобразят Борисов и хората му с правата ми?!!!