25.6.10

Либерализация или затривация...

СГРЕШИХ! ИЗВИНЯВАМ СЕ!
.
Наскоро писах за нуждата от изграждането на АЕЦ "Белене" ("Относно АЕЦ "Белене""). Подведен от сляпото отрицание срещу проекта от страна на "десния" политически спектър у нас, а за известно време и от страна на управляващата "ГЕРБ" (след това на Борисов и хората му сякаш им дойде ума в главите, ама кой знае...), аз допуснах недоглеждане, което всеки поне малко мислещ човек би определил като откровена глупост. Вината си е изцяло моя. Извинявам се!
.
България е изправена пред не особено далечната перспектива да загуби електроенергийната си независимост и най-късно след 2021 година да се принуди да внася ток за задоволяване на несимволична част от вътрешните си електроенергийни нужди. Основанията за този извод не се изчерпват само с предстоящото приключване на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" през 2018 и 2021 година, както писах по-рано (в "Относно АЕЦ "Белене""). Нещата са малко по-сложни, а ситуацията - много по-неприятна. (Естествено, до сега не се намери политик със значително публично присъствие, който да застане пред медиите и да обясни на хората коректно, точно и с достатъчно детайли, пред какви проблеми е изправена българската електроенергетика и какви са актуалните планове за разрешаването на тези проблеми.)

.

Още през 2016 година, заради влизащите тогава допълнителни европейски еко-изисквания в областта на електроенергетиката, България може да се принуди да затвори ТЕЦ-овете "Марица Изток". При това положение, 2-те хиляди мегавата инсталирана мощност на АЕЦ "Белене" (в случай, че управляващите не са провалили този проект) няма да са достатъчни за компенсиране на 3-те хиляди MW на ТЕЦ-овете, които ще загубим. Ще останат около 1000 MW допълнително, на които да трябва да търсим алтернатива (спряганите ВЕИ, "оптимизации", а всъщност ограничения на електропотреблението, спиране на износа...).

.

От всичко по-горе следва, че ако АЕЦ "Белене" ще компенсира евентуално затваряне на ТЕЦ-овете "Марица Изток", то въпросът с компенсирането на 2-те хиляди мегавата от приключващите през 2018 и 2021 година 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" остава висящ (нерешен). И заедно с този въпрос възниква още един въпрос: На будали ли ни правят управляващите и псевдо-десните псевдо-опозиции, като твърдят, че АЕЦ "Белене" не ни трябвал, защото сме щели да се чудим на кого да продаваме тока от бъдещата централа?! Или пък Борисов, Костов и Мартин Димитров разбират от електроенергетика толкова, колкото мравка разбира от самолетостроене (след като и аз съм в състояние да осъзная гореописаното, а те не могат...)?! А може да иде реч и за съвсем съзнателно предателство на икономическите и на националните ни интереси! (Последното въобще не ми се ще да го повярвам, ама като гледам какво става...)
.

Аз много се надявам медии ли, някой друг ли, да намерят пролука между останалите теми и да попитат управляващите едно-две неща. А именно: Какво точно ще се случи с ТЕЦ-овете "Марица Изток" след 2016 година? Ще се затварят ли? Ще се модифицират ли да отговарят на новите европейски еко-изисквания? 5000 MW инсталирани мощности в областта на електроенергетиката ли ще загубим до 2021 година или "само" 2000 MW? Откъде точно се планира да дойдат алтернативите на тези 5000 или 2000 MW? Много се надявам управляващите (и анти-"Белене"-маниаците от "дясно") да имат точни и ясни отговори на тези въпроси. Но отговори, които да не казват "под сурдинка", че политическа ни класа е решила да разбие електроенергетиката ни и като следствие от това - в бъдеще да се налага да плащаме още по-тлъсти сметки за ток. (Естествено, за европейски заплати и дума не би могло да става. Сакън! Нали ако ни се даваха по-добри заплати - нямаше да може да ни ограбват чак толкова и хора с по един-два магазина на кръст или нещо подобно да карат нови Мерцедеси "S-класи" или БМВ-та "седмици"!).

.

Още едно управленско недоразумение! Поредното, ала не и последното (но, кого ли вече учудва това?)! Напоследък все по-усилено започнаха да се спрягат някакви мераци за либерализиране на електроенергетиката ни. Министърът Росен Плевнелиев, председателката на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, всякакви други... Всичките усилено почнаха да спрягат "нуждата" от премахване на регулацията на електроенергийния ни пазар и желанието той изцяло да бъде либерализиран (държавата за пореден път иска да се оттегли от обществените интереси и да захрани по-тлъсто малобройни частни такива). Какво ще последва от това?
.
С евентуален отказ на България от регулиране на вътрешния електроенергиен пазар, отказ от регламентирането на ограничена, но сигурна печалба и освобождаване на цените в посока на евентуални свръх-печалби и свръх-загуби, родната икономика губи поредното си (едно от малкото останали след така наречените "демократични промени") конкурентно предимство пред икономиките на останалия свят. С пълното освобождаване на цените на електроенергията ни и с тяхното евентуално изравняване с цените на международния електроенергиен пазар, българските производители губят възможността да произвеждат продукция с електроенергия на цена, по-ниска от цената на електроенергията за чуждестранните им конкуренти. За загубите на обикновения, на масовия потребител на електроенергия у нас (българските домакинства) въобще няма да споменавам, защото и днес на никой продължава да не му пука за нуждите и интересите на тези хора (и за днешните управляващи, както за всички предишни, важни са единствено интересите на "бизнеса". Само чудно какво ще се случи, ако някой предложи единствено бизнеса да плаща данъци на държавата!).
.
Загубата на евтината електроенергия за българските производства идва на фона на наличието на повече от една други държави по света, чиито икономики се ползват от енергийната (и то не само от електроенергийна) регулация. Чрез ценовата регулация на енергийните си ресурси, въпросните държави предлагат на бизнеса в техните граници по-ниски от международните цени на енергоносителите (изкопаемите горива) и на електроенергията. Нещо, което води до несъмнени ценови предимства на стоките, произведени в границите на подобни държави в сравнение с производства, които се разполагат в държави с либерализиран енергиен пазар.
.

Учудващо е това фанатично и уж безкористно отдаването на управляващите за момента (и за не повече от три години напред...), заедно с техните "десни" ту партньори-ту не, на абсолютизирането на слепите, хаотични, ненаправлявани от никого пазарни течения. И то при условие, че отдавна е известно, че така наречената "невидима ръка" на пазара реално не функционира съвършено (реално, пазарната нестабилност и желанието за сигурност водят частните и държавни икономически агенти до постоянни усилия за създаване на монополи и като следствие - до манипулиране на цените в изгода на монополиста). Целият този бавен, планомерен и внимателен разгром на българската държава се повтаря отново и отново - управление след управление! Прави се отново и отново, пак и пак, въпреки отдавна изяснената нужда не от пишман-либерализатори във властта, а от държавници с конкретни КОНСТРУКТИВНИ цели и с ясна, детайлна визия как да постигнат тези КОНСТРУКТИВНИ цели.
.
Нека някой западен бизнесмен (не българските пародии на такива, защото родните "бизнесмени" и родните управленци са с еднакъв манталитет) да поуправлява личния си бизнес така, както нашите управляващи управляват държавата, пък да видим, дали накрая няма да стигне до банкрут! Защото кой нормален бизнесмен би игнорирал бизнеса си и да го остави на самотек и без контрол (това, което искат да направят управляващите с икономиката, за която уж отговарят)?!

.
Актуалните управленски действия няма да доведат до нищо друго, освен до поредното, макар и много бавно и внимателно, съсипване на българската държава. И особено в конкретния случай - до съсипването на българската електроенергетика, която засега предлага относително конкурентни цени на електроенергията ни. И докато родните "либерализатори" бавно затриват икономиката на държавата, останалия свят (и преди всичко Китай, където има чак свръх-контрол) се възползва най-умело от фаталните грешки и от самоубийствените практики на всеки, който си позволи глупостта да ги допусне.