18.11.10

"Намаляваме" данъци, като увеличаваме данъци!

Фрапантното недоразумение начело на българските финанси (Симеон Дянков) беше съобщило наскоро, че ГЕРБ била "дясна" партия и само намалявала данъците. В следствие на това, на 17.11.2010 година Борисов и партията му приеха решение в парламента, с което увеличават данъците и акцизите у нас! Очевидно, Борисов и Дянков намаляват само онези данъци и осигуровки, чрез чието намаляване здравеопазване, образование, наука у нас да бъдат унищожени, а ние самите да бъдем лишени от права. Всичко друго увеличават!
.
Винаги съм твърдял, че Симеон Дянков е невиждано неадекватен и некомпетентен човек. Че това е човек, невъобразимо вреден за стабилността на държавата ни и за нейното нормално функциониране. Ето го поредното потвърждение на тези мои (и не само мои) твърдения!

Дянков е тотално изключил безсрамник!!! Борисов трябва да си ходи от властта НЕЗАБАВНО!

Поискал съм НЕЗАБАВНО да бъда освободен от данъци и осигуровки. Управляващите безсрамници да не се ослушват - времето им отдавна изтече!
.
На 16.11.2010 година, от най-некадърния финансов министър, който някога сме имали - Симеон Дянков - научихме, че Швеция, която е една от държавите с най-високи данъци и с най-добра осигуреност на гражданите си, трябвало да се поучи от България!!! Понеже България била с едни от най-ниските данъци в Европа и се цепи от неуредици и от протести заради фрапантно недофинансиране на обществените и` функции! И понеже през 2010 година Швеция ще бъде с растеж на БВП от над 4 процента, докато нашият растеж за същата година ще бъде "цели" около 0 процента! Сигурно шведите трябва да се поучат от нас, как да намалят растежа си от над четири на около НУЛА процента и как да съсипят икономиката и държавността си, както правят Борисов и Дянков у нас!!!!! (Същият наглец Дянков разправяше по-рано, че България била по-добре и от Германия, освен от Швеция! Аз искам да живея в Германия или в Швеция, вместо в България на Борисов и Дянков!)
.
Вече написах в материала си "Бюджет 2011 - ПРОВАЛ!!!" какво ни чака следващата година. Сега, за да не бъда упрекнат, че само критикувам, без да предлагам алтернатива - ще опиша, коя е най-рационалната, най-смислената и най-добрата финансова политика за България в актуалната ситуация.
.
Считам, че през 2011-та година данъците и осигуровките трябва да бъдат запазени на равнищата им от 2009-та година (не на тези от 2010-та година, част от които бяха намалени от Дянков). Най-късно през 2013-та година (или още през 2012-та, ако БВП се е стабилизирал в растеж още тогава) данъците и осигуровките трябва да бъдат увеличени до средни спрямо целия Европейски съюз равнища. Плавно (най-късно до 2013-та година или още през 2012-та) бюджетът трябва да бъде балансиран до нулев дефицит или дори до формиране на някакъв малък излишък.
.
Категорично отхвърлям каквито и да било намалявания на данъци и осигуровки, точно заради актуалната (поредна) бюджетна криза, в която ни вкара (и тази година, както през 2009-та) Дянков. При символична събираемост и при все още наличен бюджетен дефицит, считам неувеличаването и дори намаляването на данъците и на осигуровките за откровено безумие. Резултатите от дянковата финансова политика се виждат повече от ясно - социална криза, изразена в протести на цял куп съсловия и лишаване от права и от средства за потребление на масовото население.
.
Считам също, че за да не се саботира бързото излизане от икономическата ни криза (чрез убиването на вътрешното потребление, което убиване вече е факт, отново благодарение на вече познатия ни до втръсване Дянков) - заплатите и пенсиите трябва да се увеличават минимум с равнището на инфлацията (тоест - реално да не се увеличават). А пък след стабилизирането на икономиката ни и на бюджета, заедно с плавно увеличаване на данъците и на осигуровките до разумни равнища, пенсиите и заплатите също трябва да започнат да се увеличават над равнището на инфлацията, както беше при Сакскобургготски и при Станишев. По-високите заплати, при ненамаляване на пенсионните вноски, ще дават и по-високи пенсии, без да се нарушават пенсионните бюджети и без да има необходимост от лишаване на хората от пенсионни права (най-вече - от правото на всички ни да се пенсионираме на разумните 55 години, вместо на актуалните над 70 години).
.
Вече най-ясно виждаме, че дянковите "най-ниски" или почти най-ниски спрямо Европа данъци и осигуровки не привличат кой знае какви нови инвестиции. Не наблюдаваме никакъв рекорден инвестиционен бум и наплив на сериозни чуждестранни инвеститори у нас. Още по-малко наблюдаваме преобръщане на икономиката ни към рязък, най-голям или почти най-голям за Европа икономически растеж. Докато мнозинството европейски държави вече са с положителен икономически растеж през 2010-та година, а държави като Швеция - с едни от най-големите данъци и осигуровки - се очаква да надхвърлят 4 % реален годишен ръст на БВП, нашият растеж през същата 2010-та година ще бъде около нулата и дори може би ще остане все още отрицателен.
.
По принцип, намаляването на данъците (когато не води до разпад на обществените функции на държавата, че и въобще на държавността, както е в България) е смислен инструмент за стимулиране на икономиката и особено на по-изостаналите икономически сектори. Но едно намаляване на данъците не трябва да е повсеместно и безмисловно, както се прави това от управлението на ГЕРБ (и по-конкретно - от Борисов и Дянков). Първо е нужна точна оценка, на кои стоки се пада най-голям дял от вноса ни? Кои вносни стоки водят до най-съществено номинално изтичане на средства извън България. След това единствено производствата, свързани с подобни стоки, трябва да се стимулират с намаляване на данъците. Например - с освобождаване от всякакви данъци за период от една до пет години, в зависимост от приоритета, от мащаба и от размера на инвестицията в необходимото ни и несъществуващо до момента у нас, нетипично, ново производство.
.
Сегашната Борисово-Дянково-Трайкова (тя е и Костова и Мартин Димитрова, макар тия двамата да се преструват на несъгласни с актуалното управление) финансова и икономическа политика на повсеместно намаляване на някои данъци и осигуровки, докато държавата се тресе от социални неуредици и напрежения, е откровено безумие и, съвсем обяснимо, няма да доведе нито до някакви рекордни чужди (какво остава за вътрешни) инвестиции, нито пък ще осигури заложения в Бюджет 2011 3,6-процентов ръст на БВП. Единствено, актуалната финансово-икономическа (и социална) политика на ГЕРБ ще лиши от допълнителни права и средства и без това най-бедното и най-безправно в цял ЕС българско население.
.
В момента, нуждата от предсрочни избори е повече от крещяща, въпреки че засега ГЕРБ сякаш няма с кого да бъдат заменени. Просто, с едни предсрочни избори Борисов и кликата му трябваше да бъдат наказани за най-безсъвестната им злоупотреба с обществените права, с обществените доходи и дори с обществения живот! Трябваше да бъдат наказани независимо, че в някои области полагат реални усилия да работят възможно най-добре и независимо, че за разлика от отношението им към парите на българския данъкоплатец, с парите на Европа сегашното управление оперира много отговорно (неслучайно Борисов е толкова високо ценен от политическите кръгове извън България).