30.3.10

Мафиотските практики на борисовото управление продължават!

Тъкмо да реши човек, че Борисов и управлението му са започнали да се очовечават и да мислят повече за хората в сравнение с всички останали техни предшественици и... Фалшива "тревога"! Няма нищо подобно!
.
От една страна, управлението на генерала демонстрира някаква гъвкавост при формирането на мерките за закърпване на бюджета. (Публично, тези мерки са наричани "антикризисни", но всъщност са прокризисни, макар и неизбежни след кражбите на предходния кабинет.) Финансовите рестрикции и утежнения, които се планират, са реално координирани (не само съобразени на думи или дори никак, както беше при предходните кабинети) с работодателите и с профсъюзите у нас. Освен това, при някои от срещите си (примерно, с недоволните от временното орязване на заплатите им лекари) Борисов сякаш демонстрираше наченки на съпричастност със и на мислене и за най-мизерстващите и най-нямащи слоеве от обществото ни. Всичко до тук - добре! Но!
.
Докато кабинетът сякаш се опитваше да направи добре някои неща, в същото време продължи най-упорито с мафиотския модел на мислене спряма други неща. И то - спрямо повечето неща! Ето част от безпринципните намерения и действия на борисовото управление:
.
1) Опитите на управляващите да си осигурят произволно (неконтролирано от никого) следене на Интернет
.
2) Опитите да забранят протестите пред сградите на Министерския съвет и на Народното събрание (тоест - да се забрани свободното събиране на граждани пред сградите на уж публични институции). Засега управляващата коалиция се отказа от тези намерения. Дали само временно или за постоянно - времето ще покаже!
.
3) Замразяването на и без това смешно-ниските заплати у нас. Всеизвестен факт е, че макар отдавна цените на почти всичко в България да са европейски (в много случаи дори се надхвърлят европейските ценови равнища), то средната работна заплата у нас е най-ниската не само в цяла Европа, но и на целия Балкански полуостров. Отгоре на всичко, за малко да излезе, че криза и празен бюджет ("постна пица", по думите на Дянков) има за всички други, но не и за управляващите! За малко депутатите да си гласуват увеличаване на заплатите още през първото тримесечие на 2010 година, макар на всички останали през цялата въпросна година заплатите да са замразени. Добре, че председателката на парламента Цецка Цачева и неколцина други "със сълзи на очи" се примолиха на колегите си, да не си докарват политиците поредния срам и поредното безспорно свидетелство за лицемерие и за различни аршини, с които се мери при управлявани и при управляващи. И още по-добре, че по изключение този път останалите се вслушаха в молбите за демонстрация на повече достойнство и се отказаха от увеличаването на депутатските заплати. Засега!
.
4) Опит да се ограничи броят на пенсионерите само до броя на столетниците в България (тоест - опит да се повиши и без това твърде високата и в момента възраст за пенсиониране). От последното изпълнителната власт сякаш се отказа, но нищо не пречи в по-близък или в по-далечен момент подобен опит да бъде подет отново. Да не говорим, че има множество "стари влъхви" (икономически експерти към предишни, вече провалили се по изборите от миналото политически формации), които агитатори отново и отново се опитват да пробутват стари и изхабени икономически рестрикции, по-познати от предишните управления като "непопулярни реформи". Аман от едни и същи, но все представяни като "нови" непопуряни "реформи"! Кога ще вземат да се поразнообразят малко нещата и с популярни реформи?! Такива, които да не обслужват интересите само на малки части от обществото, а тези на цялото общество! Защото, не е тайна за никого, всички предходни управления до момента обслужваха интересите единствено на самите управляващи, на едни или други части от бизнеса и, понякога, на останалите държави-членки на ЕС. Нищо повече!
.
5) Самоосигуряването на държавните служители с цел - да се прехвърли поредния ангажимент на държавата, а след това и на работодателите, върху работниците. Управляващите твърдяха, че самоосигуряването би засегнало само държавните служители, но това е поредната управленска фалшификация. Веднага след като подобно намерение стане реален факт, бизнесът у нас незабавно ще нададе вой - с какво е нещо повече на този свят държавата, та да не плаща осигуровките на служителите си, а пък частните компании да са принудени да осигуряват своите работници? И рано или късно самоосигуряването би се приложило спрямо абсолютно всички в страната без изключения. Но това "самоосигуряване" няма да бъде действително самоосигуряване, а единствено ще бъде продължение в нова, още по-безогледна форма на сегашния грабеж. Това поредно абдикиране на управляващите от същностни техни задължения и още по-пълното преминаване към модел, при който да плащаш данъци по принцип, само за да плащаш такива, без да получаваш нищо срещу това, засега не се случи. Отново ключовата думичка е - ЗАСЕГА!
.
Както лесно би могъл да се досети човек, гореизброеното не е всичко. Ето още три "пресни", макар две от тях да са отдавна познати от предишните управления, грабителски практики и намерения на днешните държатели на властта. Да припомним искането от управляващите на пари за здравни осигуровки от ... безработни! Сигурно безработният произвежда парите или пък трябва да краде, за да плати на управляващите тази ангария. Даже начисляват и лихви върху тези измислени от тях задължения!!! Та да може да загробват допълнително във финансов капан хората, които и така не са в състояние да плащат! Нещо като при парното, за което ще стане дума малко по-късно. Искат от безработния пари за здравни осигуровки, но не помагат по никакъв начин на този безработен да преживее периода, през който по разни причини не е на работа! Така хем товарят изкуствени задължения върху нуждаещия се от помощ човек, хем си спестяват непрекъснатото социално подпомагане при безработица, от което непрекъснато социално подпомагане можеха да се вземат и парите за здравните "осигуровки". Явно е, че в тази им форма здравните "осигуровки" представляват живо дране на кожи от гърба на мизерстващите.
.
Също забелязваме, че подпомагането при безработица е временно, макар непрекъснато да ни се вземат пари за данъци, когато работим. Не би ли било много по-уместно и най-вече, много по-справедливо, след като сме подпомагани само временно при безработица, данъците също да ни се взимат само временно, докато работим? Примерно, срокът на вземане на данъци от нас след като започнем работа да е равен на времето, за което сме били подпомагани, докато сме били безработни. Или пък, след като, докато работим, ни се вземат данъци постоянно, то и когато сме безработни би трябвало да бъдем подпомагани постоянно. Всичко друго представлява най-обикновен узаконен грабеж.
.
Следващата грабителска практика, организирана от управляващите, е свързана с до болка познатите на всички ни топлофикационни "услуги". Всъщност, това си е поредната схема за ограбване както на нямащи, така и на имащи. Защото по какъв друг начин бихме могли да определим, освен като грабеж това, да се вземат пари за парно дори в случаите, когато потребителят е отрязал радиаторите си и реално не потребява услугата?! Иде реч за прословутата такса "мощност". Излиза, че дори човек никога да не е бил клиент на топлофикациите, той пак трябва да им плаща (имаше и подобен случай, представен в новините на "Нова телевизия)! Плаща единствено заради това, че тръбите на топлофикациите преминават през жилището му! По принцип, поне в нормалните държави, в подобна ситуация точно топлофикационните дружества трябваше да плащат на хората, че използват имотите им, за да си обслужват останалите клиенти. Естествено, става дума за нормалните, а не за българските (подразбирайте - грабителските) практики.
.
Таксата "мощност" при парното е доста близък аналог на месечната такса за доставка на интернет-услуги. Но докато при интернета плащате само веднъж месечно, след което ползвате услугата неограничено през целия заплатен период, то при парното хем плащате таксата "мощност", хем отделно си плащате и употребената от Вас топлина. Всичко това говори само за едно. За разлика от интернета, топлофикационните услуги са управлявани много зле! Но вместо да фалира вследствие на това, както изискват нормалните пазарни механизми, парното е изкуствено поддържано "на повърхността" чрез ограбването на неговите актуални и бивши потребители (много често тези потребители са старци със символични, направо подигравателни пенсии).
.
И вместо управляващите да разрешат веднъж за винаги справедливо проблема със заплащането на несъществуващи услуги при парното, те взеха, че въведоха същата извратена практика и при електроенергията! Отскоро при електроенергията също ще се плаща такса "мощност"! Управленската наглост направо няма граници!
.
Относно опита на ГЕРБ и на партньорите им да отстранят президента Първанов посредством импийчмънт с фалшиви, изсмукани от пръстите основания - въобще не си струва отново да се спирам в подробности на това. Тази смешна инсинуация срещу държавния глава най-очаквано се провали. Провалът беше най-очакван, макар и да настъпи по-рано от очакваното (още в парламента, вместо в Конституционния съд). Междувременно, този глупав ход на управляващото мнозинство направи безценна услуга на Първанов, като от безпринципен човек с "широко" затворени очи през управлението на Станишев, Сакскобургготски и Доган го преобрази на невинна жертва и на единствена по-реална опозиция на ГЕРБ, Атака, СДС и ДСБ. Да не говорим за пропилените буквално на вятъра управленски време и усилия, които можеше да бъдат употребени за осъществяването на далеч по-смислени занимания.
.
След всичко, написано до момента (има и още, но ако се включи действително всичко - материалът ще стане с астрономически обем), човек започва да си задава въпросът, дали не е най-добре да се откаже от българското си гражданство? Че нещо, "загрижеността" на държавата за "обикновения", масовия човек излиза на същия този човек прекалено скъпо, докато той се води български гражданин. Същевременно, въпреки заплащаните тежки цени, "обикновеният", масов човек реално не разполага с почти никаква защита от нищо.
.
Наистина! Какво би станало, ако някой чужденец стане български гражданин? Ами ако само временно дойде на работа в България? Той ще дължи ли здравни осигуровки от раждането си-до идването му у нас, както дължи такива осигуровки всеки българин без изключение? Всеки, който е роден и постоянно пребивава в нашата държава.
.
Явно, в България е най-добре да си чужденец! Или поне - да не работиш у нас. Защото в противен случай тук ще те одерат жив! Интересно, докъде планират да стигнат управляващите ни с всички тези свои грабежи? Кожите от гърбовете ни кога планират да смъкнат окончателно?

Няма коментари:

Публикуване на коментар