14.3.10

Некадърници или съзнателни измамници са управляващите? Според мен е вторто!

Докато мнозина си губят времето с разправията между управляващото мнозинство и Президента, изпълнителната власт никак не губи своето време! Докато Дянков с благословията на Борисов ни успиваше, колко страшна била дефлацията в следствие на кризата (естествено, дефлация само за по-състоятелните - масовите стоки, тези, които потребяват всички домакинства, поскъпнаха) и че това много обезателно налагало да се замразят заплатите в бюджет 2010, не са минали и три месеца от новата година и точно управляващите започнаха да качват ангарията (стойността на здравните осигуровки) и цените на най-фундаменталните разходи за всички домакинства - разходите за ток и за парно (чудно само, как са пропуснали водата и въздуха! Или не са?).
.
Увеличаването на цените на тока и на парното не е всичко! Бяхме зарадвани и с нова такса при тока. Управляващите поизтупаха старата такса "електромер", преименоваха я на такса "мощност" и отново ни я прикачиха към сметките. Получава се нещо като при парното. Както при парното, така и при тока вече ще се плаща не само за реална консумация на услугата, но ще се плаща и за самото право да ползваш тази услуга! Нещо като при интернет, но за разлика от последния не плащаш ограничена месечна такса и в рамките на този месец да ползват нета неограничено, ами при тока хем плащаш месечна такса (явно, единствено заради правото да разполагаш с ток по принцип), хем отделно плащаш и самия ток, който си изразходвал!
.
Нещата с тока горе-долу наподобяват тези с парното, ама при парното управленската наглост е още по-голяма! При парното, дори когато си премахнал всички радиатори от жилището си, пак плащаш, но за разлика от тока тука не плащаш за правото да разполагаш с парно (такова при отрязани радиатори няма, естествено), ами плащаш за "привилегията" топлофикациите да ти използват имота, за да си обслужват останалите клиенти!!! По принцип, в цивилизованите държави нещата стоят обратното. Ако някой ти ползва имота, за да обслужва други, то този някой плаща наем на теб и то само в случай, че е получил съгласие за това. Не ти да му плащаш на него! Ама нашата държава винаги е правела всичко наопаки на останалите. Та нали същото става и с икономическата криза сега! Докато останалите наливаха пари от бюджетите си в потребителите, за да могат последните да продължат да потребяват, да се запазят стимулите за националното производство и така да не фалират стратегически за държавите сектори (като автомобилостроенето, примерно), то нашите финансови "гении" от сорта на Дянков замразиха заплатите и така продължиха да изтръскват и без това достатъчно празния джоб на българина.
.
Ама защо да се чудим, се всичко у нас се прави точно наопаки на нормалното? Та нали ако се правеше нормално - всичко щеше да става както трябва! А когато всичко става както трябва - управляващите ще са направили нещо за всички хора в тази държава, вместо само за себе си и за неколцина свои приближени! Та нали подобно нещо ако станеше, щеше да бъде голям позор за нашите властимащи! Тогава нямаше да могат да се пишат "големи тарикати"!
.
Гореспоменатите увеличения на ток, парно и налози стават на фона на замразените от Дянков, Борисов и Ко заплати (най-ниските не само в цяла Европа, но и на целия Балкански полуостров). И дори ако днес финансовият ни министър излезеше и оповестеше корекция на бюджета, свързана с увеличаване на минималната и средна работна заплата заради новите цени на ток, парно и налози (нещо, което Дянков, Барисов и останалите няма да направят) - работодателите едва ли биха последвали мярката и едва ли биха увеличили реалните работнически заплати. Подчертавам РЕАЛНИТЕ заплати, защото за никого не е тайна масовата работодателска практика да са осигурявани работниците на пари, почти два пъти по-ниски от реалното заплащане. За да може този гешефт в ущърб на работническите пенсии да става реален факт, най-често хората поучават парите си на два пъти в месеца - "основна" (облагана с данъци и осигуровки) заплата по банков път и остатък под формата на "аванс" в някой друг ден от месеца.
.
Браво на момчетата и на момичетата във властта! Ръкопляскане! Много са находчиви! И сега ако вземе някой да заразправя, че нашите управленци не умеели да докарват пари! Я колко успешно се справят да прибират пари за нищо! Или пък някой да каже, че управляващите работят за цялото общество, а не единствено за по-състоятелните части от обществото и за себе си! А ограбването на мнозинството в държавата посредством закона си тече с пълна сила и най-необезпокоявано, както при всички предходни управления!