17.10.10

И Борисов заспа и засънува, като предшествениците му, розови сънища!

Днес (16.10.2010) научихме от Борисов, че икономическата политика на ГЕРБ била много успешна и че били надошли да "правят бизнес" у нас стотици фирми! Предимно такива от съседни на нас държави. Бреййййй, брей! Какъв успех само, брей!
.
Много интересно обаче, защо Борисов пропуска да ни каже, че както са надошли толкова бързо тези "стотици фирми", още по-бързо ще си тръгнат за най-малкото?! Особено бързо тези фирми ще се изтеглят от България при следващата икономическа криза. Това са лесно- и бързо-подвижни капитали, които широко разчитат във формирането на своите печалби на спекулата и точно затова страстно ги привличат офшоро-подобните вече условия в България (едни от най-ниските данъци и осигуровки у нас, докато всичко в държавата се цепи от напрежение заради безпаричие). Може би Министър-председателят ни и икономическия му екип не са наясно с тези "тънки" особености на полу-спекулативните капитали?!
.
Прехвалените от Борисов "стотици" съседни фирми със спекулативни наклонности - фирми, които напуснаха толкова бързо собствените си държави и се преместиха у нас заради евтината далаверка, - също толкова бързо ще напуснат нас, както бързо дойдоха, ако някъде другаде изникне малко по-добра далаверка. И ако сегашната икономическа криза беше малък ад, не на последно място заради напълно отсъстващата социална политика на борисовото управление (макар на всички да ни се взимат всевъзможни данъци и осигуровки), то следващата икономическа криза (такава ще има рано или късно) ще бъде ГОЛЯМ АД! (Само се моля, тогава да не управлява все още Борисов, защото при следваща икономическа криза под негово управление, сигурно половината население ще измре от глад и безизходица.)
.
Някога, когато гръцките "инвеститори" идваха и влагаха в шивашкия бранш, управляващите тогава ги хвалеха и сочеха като много ценни инвеститори, което говорило за много успешна икономическа политика. Трябваше да дойде Борисов, за да признае, че става дума за некоректни платци към държавата и за некоректни работодатели едновременно. И прехвалените някога гръцки "инвеститори" в шивашката индустрия бяха подгонени най-накрая от данъчните и трудови инспектори. При следващата икономическа криза ще се окаже нещо подобно. Сегашните много прехвалени от Борисов "стотици фирми" си плащат стриктно изискуемото от държавата. Но същите фирми моментално ще започнат да се оттеглят от България при следващия глобален икономически катаклизъм, а може би и много преди неговото настъпване. Биха се махвали лесно и бързо от тук за най-малкото. И за най-малката по-голяма изгода другаде, в сравнение с българската данъчна и осигурителна политика. Труповете и лишенията на собственото население при борисовото управление обаче, ще останат!
.
Намаляването на данъците, по принцип е мощен икономически инструмент. Но то трябваше да бъде не повсеместно, както е при Борисов с некомпетентните му министри Дянков и Трайков. Намаляването на данъците трябваше да бъде само в ограничени икономически сектори, в които България изпитва слабост и недостиг на инвестиции. Това, което правят Борисов и подчинените му в момента не е нищо друго, освен банално предаване на българските икономически интереси и поставяне на България под още по-голяма чуждестранна зависимост. При това - с цената на силни социални катаклизми и с цената на смърт от глад и безизходица. Правеното до момента няма абсолютно нищо общо с рационална, прагматична, отговорна и стриктно съобразена с националните ни интереси икономическа политика. Някога това ще ни струва много скъпо. Естествено, Борисов тогава вече няма да е на власт, за да си понесе лично последствията.
.
Макар да има реални успехи в други области, заради некомпетентността си в социално-икономическата сфера и заради гаврата с нас, "обикновените" данъкоплатци, Борисов трябва да бъде изхвърлен от властта най-бързо. Научим ли управляващите да ни баламосват като него - после ще съжаляваме за поколения напред.
.
А пък ако някой се интересува, как се протестира срещу управленски усилия да се отнемат същностни права (по-конкретно - опитът на френските власти да вдигнат пенсионната възраст от 60 на 62 години) - нека види, какво правят французите! Точно затова нашата пенсионна възраст ще става 65 и дори 67 (при социалната пенсия) години, а във Франция може и да се запази на 60-те.