17.12.10

Защо икономиката ни ще продължи едва-едва да крета?

КВАЗИ-НЕОЛИБЕРАЛНАТА КРАЖБА В БЪЛГАРИЯ
.
Многократно тук съм писал, че България се управлява от тотални некадърници, от лъжци, мошеници, продажници и национални предатели (че същите са и откровени антидемократи - това е съвсем излишно да се уточнява специално, защото е ясно на всички). Сега ще докажа тези си твърдения във връзка с финансово-икономическия провал на ГЕРБ и с хитроумната употреба на неолибералната икономическа теория като сложен инструмент за кражба на обществена собственост и за лишаване на обществото от социални и от икономически права. Казано по друг начин - ще покажа, как неолибералната икономическа теория (и особено - българската икономическа политика, която реално е квази-неолиберална) се употребява за прогресивно намаляване на либерализацията на икономиката и на либерализацията на потреблението. Ще покажа, как се потискат свободното потребление и конкуренцията у нас. След прочитането на този материал, всички най-ясно ще разберат, защо управляващите са некадърници, че и по-лошо и защо ускорен ръст на икономиката, подобен на бразилските седем процента или на китайските над осем процента, за България никога няма да бъде възможен с управляващи като актуалните.
.
Дори на хората с елементарни икономически познания е известно, че стойността на брутния вътрешен продукт (БВП или всички стоки и услуги, които са били реализирани, продадени на капиталово-трудово-поземлените, на финансовите и на потребителските пазари за определен срок от време, най-често година) се формира от сбора между потребителските разходи (стоките и услугите, които всички ние като крайни потребители си купуваме), инвестициите (парите от банките, които пари са фирмените и нашите спестявания, когато имаме такива), правителствените разходи (днес те са мощно оплювани от "десните демократи") и нетния износ (разликата между вноса и износа, която, бидейки отрицателна за България, "яде" част от БВП-то ни). Инвестициите, съгласно модела, идват от обществените и фирмени спестявания и това са заемите от банките, които фирмите получават посредством финансовите пазари.
.
При пазарна икономика крайното потребление на стоки и услуги е единствения стимул за предприемачество и производство. Същото крайно потребление формира и най-големия дял от БВП (става дума за потребителските разходи, за които споменахме по-горе). За да произвеждат родните фирми стоки и услуги, трябва да има кой да им ги купува, тоест - трябва да има крайни потребители. И сега, когато знаем, че Дянков-СМЪРТТА и Борисов реално намаляват потреблението в България чрез замразяването на доходите у нас (и по такъв начин чрез инфлацията), всеки много лесно може да разбере защо твърдя, че управляващите са предатели и продажници. След като за да съществуват родните фирми, трябва да има на кого те да продават продукцията си и след като този купувач на продукцията им няма да е българския потребител, защото Дянков-СМЪРТТА и Борисов намаляват доходите му и като следствие и потребителските му способности, от това следва, че потребителят на родната продукция ще е чуждестранния купувач. (Много добре си спомняме твърденията на Дянков-СМЪРТТА, че разчитал за увеличаването на БВП-то ни на износа и на чуждестранните инвестиции - все източници на средства с външен за държавата ни произход.) На фона на тези детайли - има ли все още някой, който да не осъзнава най-ясно и най-недвусмислено, че Дянков-СМЪРТТА и Борисов не работят за България, а за чужбина и че и при тях, както при всичките им предшественици, единствената им грижа е как да ни оставят с все по-малко права и как да ни разпродадат на всякакви чужденци?!
.
Добре известно е, че икономиките се делят на пазарни и на централно-планирани. Една икономика си остава пазарна, независимо какъв дял от БВП-то и` се пада на икономически структури-държавна собственост. Типът на икономиката (дали е пазарна или централно-планирана) не зависи от собствеността, а от начина на обмен между стоките и услугите от една страна и парите от друга страна. От тук за всеки, дори и с елементарна икономическа грамотност, най-ясно прозира измамата на всички днешни управляващи (и най-вече на "десните демократи"), че наличието на държавна собственост било, видите ли, комунистическо и непазарно. Комунизмът, както много добре знаят икономически грамотните, беше централно-планиран. Това означава, че там печалбите и инфлацията са строго регулирани. Ако днешна България беше централно-планирана, както беше по времето на комунизма - почти нямаше да съществува инфлация. Всички обаче много добре знаем, от състоянието на собствения си джоб днес, че инфлация в България не само има, но и че възможностите ни да купуваме при борисовото управление намаляват непрекъснато. Тоест, "десните демократи" и управляващите лъжат като разпрани, докато постоянно се мъчат да сатанизират и разпродадат (с изгоди за себе си, разбира се) държавната собственост, която самите те планомерно унищожават с лошото си управление.
.
Защо всички във властта затриват държавната (тоест обществената, нашата обща) собственост, лъжат като разпрани по неин адрес и непрекъснато, независимо от политическата им окраска, напират да я приватизират (тоест - да я разпродават за наша обща сметка и в своя изгода)? Отговорът е прост и се нарича КРАЖБА! Нормалната приватизация се осъществява, когато дадено държавно (обща собственост на всички ни) предприятие се раздаде на всички граждани на тази държава без изключение. Примерно - да се раздели на около седем милиона акции, колкото сме като актуално население на страната и всеки от нас без изключение да получи по една акция от раздържавяваното предприятие в боновата си книжка. Колцина от нас плучиха по акция от не знам си каквото количество раздържавени държавни предприятия, банки и други през прехода? Аз не получих нищо! Имам една бонова книжка, средствата от която сложих във фонд. През няколко години този фонд ми отпуска съвсем символична сума пари като дивидент, нямам никакъв реален механизъм да упражнявам какъвто и да било контрол над делата му и със сигурност не разполагам (дори и чрез фонда си) с по акция от по-"сочните" раздържавявания (на някои от банките, примерно). Кражбата тук е толкова явна, че не могат да я забележат само облажилите се от нея и идиотите.
.
За да могат управляващите и онези, към които управляващите са благосклонни, да прилапат, да приватизират държавната, общата ни собственост в полза не на всички ни (при това - става дума за държавни структури, които са били създадени през "лошото" комунистическо време и които "десните демократи" и мнозина други в днешната политика уж ненавиждат!), в родното публично пространство се е заформила цяла легенда от взаимосвързани и вече дълбоко вкоренени спекулации. Освен митът за "лошата", "комунистическа" държавна собственост, друг уж хитро замислен мит е лайтмотивът, че, виждате ли, държавното се управлявало лошо, а само частното се управлявало идеално. Тоест, управляващите най-нагло ми заявяват, че не могат да управляват кадърно и отговорно държавната собственост и че не стават за управляващи, но че вместо да ги сменим с компетентни властници - трябвало държавната собственост да се разпродаде! Че за какво въобще са ми управляващи при това положение?!!! И защо да ги изхранвам с данъците си?!!! Много по-добре би било в такъв случай, да бъда направен пожизнен, несменяем владетел (нещо като британската кралица, но с много повече правомощия от нейните) и тогава вече ще можем да забравим за тези толкова елементарни измами и кражби! Защото, като частен собственик на държавата, лично и най-ефективно бих се погрижил да не съществуват такива измами и кражби!
.
Трети кьор-фишек, който се употребява, в комбинация с изброените до момента, за да отклонява общественото внимание от кражбата с "приватизацията", се нарича "либерализация" на родната икономика. Докато глобалните мега-корпорации се сливат, за да бъдат конкурентоспособни, българските държавни предприятия, нито едно от които не фигурира в "Global 500" на "Fortune", са разбивани на части и са разпродавани на техните конкуренти. В началото тази стъпка е предприемана по принуда. Заради лошото състояние на множество от държавните дружества и заради ултиматума на МВФ, да предостави нужните ни средства за закрепването на фалиралата тогава родна икономика единствено срещу раздържавяване (заедно с още няколко други подобни непопулярни управленски мерки, де). По-късно обаче и особено след окончателното приключване на взаимоотношенията на държавата ни с МВФ, "либерализацията" у нас, която неизбежно върви ръка за ръка с "приватизация", си продължи без никакви изменения, но вече не под "натиска" на МВФ, ами по самоинициатива на собствените ни управляващи.
.
Защо "либерализацията" от български тип е чиста измама и прикритие за кражбите чрез "приватизацията"? Това е така, защото без никакво реално основание, без родните "приватизирани" икономически структури да действат по никакъв начин като монополисти (та те не могат да стъпят и на малкия пръст на глобалните им конкуренти!) и в доста случаи - въобще без да са пред фалит, същите родни икономически структури са разчленявани и разпродавани просто ей-така! Без нищо! Фрагментирането на по-малки части и разпродаването на "приватизираните" печеливши държавни предприятия имплантира, внедрява в печелившите до тогава техни дейности допълнителни, един вид паразитни структури, които реално оскъпяват крайния продукт и така източват огромен дял от доходите и от инвеститорския потенциал на масовия потребител. Тоест, при "либерализацията" (чрез "приватизация") от български тип няма позитиви, ами точно обратното - най-явно се вреди на либерализацията на масовото потребление. (Либерализацията на масовото потребление е истинската либерализация, която, заедно с няколко други много важни неща, като пренасочването на материални и финансови ресурси от военната към цивилната сфера, както и оптимизацията на икономиката към все по-екологична, трябваше да бъде единствена цел на едно действително демократично управление.)
.
В някои случаи внедрените "частни" паразити само източват придобитата икономическа структура, докато тя не фалира (справка - повечето от РМД-тата, съдбата на авиокомпания "Балкан", на "Кремиковци" и много други подобни, които са ни много добре известни на всички). Цялата тази "либерализация" и "приватизация" не само качва цените на продукцията на "приватизираните" икономически структури и често води до фалита им, но заедно с това дава повод на държавата да се преструва, че уж не може по никакъв начин да се меси срещу ощетяването на обществените и потребителски интереси и че уж не носи отговорност за злоупотребите с обществените и потребителски права от страна на новоизлюпените "частни" собственици на бившите държавни и относително нормално функционирали до тогава структури (справка - до болка познатите ни електроразпределителни дружества в електроенергетиката ни).
.
Виждаме ясно (и чувстваме по джоба си още по-ясно), че "либерализацията" в България реално представлява доста елементарна затривация и резултатът от нея не е формиране на ефективна конкуренция и подобряване на обслужването на клиентите, ами точно обратното. Обслужването се влошава в пъти, цените стават буквално непосилни за мнозинството потребители, а новите "частни" купувачи са привидно безконтролни (държавата се преструва, че уж не разполага с никакви инструменти да ги направи отговорни икономически субекти с респект към българския потребител). Единствената либерализация, която е нужна на България (а и на всяка останала държава без изключение) е либерализацията на потреблението и то - на масовото потребление. Както отлично знаем, такава либерализация е възможна единствено посредством достатъчно доходи, които свободно да решаваме за какво да похарчим. Достатъчно доходи В МАСОВИЯ ПОТРЕБИТЕЛ. (Крайната нужда от високи масови доходи у нас представлява тема-табу, която е анатемосана като най-"безбожно" светотатство от управляващите и от работодателите в България. Изброените отдавна са обявили неприкрита война на живот и смърт на високите доходи за мнозинството от нас в тази държава.)
.
Сега още нещо за творенията на Дянков-СМЪРТТА. (За по-малко от две години, с помощта на борисовото прикритие, този един-единствен човек, Дянков-СМЪРТТА, успя да нанесе на държавата ни толкова много вреди, колкото вреди не биха успели да нанесат няколко икономически кризи едновременно, че даже и Костов не би се справил с обслужването на чуждодържавните интереси толкова добре!) Става дума за намаляването на общата данъчна и осигурителна тежест в държавата ни до най-ниските в цяла Европа равнища. Ако не идеше реч за съвсем съзнателен, най-преднамерен управленски акт срещу правата ни и срещу нормалното функциониране на държавата ни в полза на чуждодържавните интереси, тази дянкова и борисова стъпка щеше да бъде квалифицирана като върховна глупост. Защото наистина човек би трябвало да е върховен глупак, за да тръгне да намалява постъпленията в хазната на най-бедната държава в ЕС, по време на криза и на всичкото отгоре - при сериозен бюджетен дефицит! Не стига, че и по принцип, заради смешните доходи у нас (при това, допълнени от не знам си каква "сива" икономика), постъпленията в бюджета също биха могли да се определят като буквално смешни! Заради намаляването на държавните вземания парите в този бюджет не стигат за нищо и пари от всякакви пера се прехвърлят да "пълнят дупки" във всякакви други пера. На подобно извращение срещу обществените интереси са способни единствено Дянков-СМЪРТТА и Борисов!
.
Вместо да се баламосваме с псевдо-"напливи" на чужди инвестиции, които уж произтичали от намаляването на данъците и на осигуровките у нас до критични нива - чужди инвестиции, които реално ги няма, - както и с най-фалшиви "реформи", чието реално предназначение е да лишат от средства обществените функции на държавата (същите функции, чието предназначение по принцип е да материализират правата ни в действителност), това което трябва да следим най-внимателно са икономическия растеж и състоянието на доходите ни. С доходите нещата са ясни. Уж само "замразени" от Дянков-СМЪРТТА и от Борисов, реално те са намалявани от управляващите чрез инфлацията. Тоест, в момента ние съвсем реално обедняваме. Икономическият растеж пък е най-действителния показател за реалното състояние на икономиката ни. И растежът показва, че България съвсем не е държавата в ЕС с най-висок реален годишен ръст на БВП (както би следвало да се очаква от това, че сме с най-ниските данъци в ЕС). Нещо повече! За 2010 година България ще бъде с икономически растеж ОКОЛО НУЛАТА! Докато Швеция, която е държава със съвсем немалки данъци и осигуровки, гони ЧЕТИРИТА процента, а пък Германия, в която данъците и осигуровките също не са никак малки, гони двата процента икономически растеж за 2010-та година. За споменатите още към началото на този материал Бразилия и Китай с техните съответно седем и над осем процента икономически растеж - въобще няма какво да говорим! За нас икономически резултати като бразилския и китайския са недостижим Космос.
.
Едва ли е необходимо специално да се отбелязва, че България не усеща почти никакви позитиви от "най-ниските" данъци и осигуровки в Европа. Ясно се вижда, че нашата държава е последното място, където сериозен инвеститор би дошъл, даже ако данъците ни бяха станали не най-ниските в Европа, ами най-ниските в света. Усеща се най-осезаемо единствено рязкото влошаване на нормалното функциониране на държавата ни. Последното обаче не е позитив. Казано по още по-директен и безкомпромисен начин: единственото, което дянково-борисовата финансово-икономическа политика постига, е продължаващото унищожаване и разграбване на държавата. И лишаването на мнозинството от нас от правата, от доходите и от собствеността ни, естествено. Точно както е запланувано!
.
Също, не е известно в държави като Бахамските острови (офшорна зона, която се слави с най-ниските данъци в света за момента) да има кой знае какви мащабни инвестиции в значими материални производства - инвестиции, които да направят офшорните зони най-развитите икономики на света. Това, че някои офшорки са станали относително богати В ТЕЧЕНИЕ НА СТОЛЕТИЯТА (това не става бързо), въобще не означава, че и България ще стане богата, като се превръща в офшорка. (Но че някои у нас отново ще забогатеят черезмерно за сметка на мнозинството останали - това е гарантирано!) Икономическите глобални сили в момента (САЩ, Китай, Япония, Германия...) до една НЕ СА офшорни зони. Ако толкова държим на българска офшорна зона, на място в България с най-ниските данъци в света - да направим такова някой от крайморските ни градове! Както Китай си има Хонг Конг, както САЩ си има щата Делауеър, както Европа си има Лихтенщайн и Монако. (От гледна точка на последното - не е необходимо и България да става офшорна зона, защото Европа вече си има минимум две и, очевидно, областта на офшорните зони на европейския континент е пренаселена с офшорки с отдавнашни традиции и с изградено реноме. Реноме, което не включва бедност, корупция и престъпност.)
.
Доста често у нас се спряга хумореската, че това, което става до момента, било "либерална" икономическа политика. Според някои, явно по-компетентни наблюдатели и анализатори, всъщност не иде реч за "либерална", ами по-скоро за "неолиберална" икономическа политика. Аз пък наричам всичко това просто КРАЖБА! Или, ако се опитаме да преведем наблюдаваното след така наречените "демократични" промени, та до днес включително, на икономически език, бихме могли да го наречем КВАЗИ-НЕОЛИБЕРАЛНА ПОЛИТИКА. И още по-точно - КВАЗИ-НЕОЛИБЕРАЛНА КРАЖБА!
.
Как, при всичко това, да не му дойде до гуша на човек?! На мен отдавна ми писна да ме крадат и лъжат непрекъснато. При това, над 20 години - все по един и същи начин! С обещания в близкото бъдеще животът ми да се подобри, а когато това близко бъдеще настъпи и животът ми тогава не само не се е подобрил, ами даже се е влошил още повече - следващите некадърни мошеници и продажници във властта да ми обещават същото подобрение в следващото "близко бъдеще"! Айде стига толкова с тоя изтъркан номер, а?!
.
Управляващите днес се хвалят със строенето на пътища. (Щяха да се хвалят и с "успешната борба срещу престъпността", но "лошата" съдебна система им подлива вода и по тази причина Борисов и хората му са решили да въвеждат в употреба у нас още по-недемократични практики от досегашните.) Може би се очаква да съм им благодарен до гроб за това, че са благоволили да си вършат качествено работата в тази (една от сравнително малкото успешни при актуалното управление) област! Качествена работа, която се съпътства от буквално преднамерените управленски провали в социалната, в икономическата област, при здравеопазването, при науката, при образованието... Сигурно ако се появи, най-невероятно, управник, който да благоволи да работи качествено в поне половината области на управленските задължения - такъв сигурно се очаква да го носим на ръце до края на живота му!
.
Това, че сега управляващите си вършат нормално работата във връзка с част от задълженията си (при това, главно с европейски, а не със собствени, държавни пари) не означава, че в останалите области може да ги няма никакви и въпреки това - всички да се гънем от щастие, на какви управленски "скъпоценности" сме попаднали. За четири години планини могат да се преместят от едно място на друго. Ако за такова време, дори и след икономическа криза, начинът ми на живот не се е подобрил най-осезаемо, значи подобен ефект най-умишлено не фигурира сред управленските цели. А пък след вече над 20 години "демократични управления", които работят "единствено" за "добруването на цялото общество", аз очаквам подобряване на условията ми на живот ТУК, СЕГА И ВЕДНАГА! Като работещ човек искам да живея нормално, човешки и имам пълното право да искам това.
.
Накрая, много ясно се вижда, че и сега-управляващите нямат никакво намерение да подобрят, като на масов човек, условията ми на живот. Нещо повече! И тия, както всички преди тях, само се чудят, как да ме оставят без доходи, без права и без собственост. По тази причина аз няма да гласувам на никакви избори за абсолютно никой, докато не се появи поне един, който да вдъхва доверие и чието първо управленско действие след евентуално спечелване на изборите да е свикването на Велико Народно Събрание. На това Велико Народно Събрание трябва да бъдат направени минимум конституционните промени, които съм описал в материала ми "Тия във властта са се самозабравили тотално!!!" Докато не се случи това - трябва да забравим всякаква надежда и за най-елементарна демокрация в тази държава. Управляващите ще идват и ще си отиват четирилетка след четирилетка, а живота на всички ни ще се влошава все повече и все повече. И така - до смъртта ни!
.
Също искам, докато гореспоменатите промени на Конституцията не станат факт - да бъда освободен от абсолютно всички данъци и осигуровки без изключение. Нямам абсолютно никакво намерение да издържам хора, които не просто не работят за мен, ами най-преднамерено действат среу мен. Да си им плащат онези, които са доволни от това, което получават от управляващите ни.