25.10.10

Най-накрая министър да си признае, че управляват лошо! Кога са предсрочните избори?

От вестник "Труд" (Понеделник, 25 октомви 2010 година; стр. 1 - "Трайчо Трайков против общия кюп за пенсиите") научаваме, че според икономическия министър на Борисов (Трайков) нямало никакви данни държавата да управлявала парите на хората добре. Ей-й-й-й! Браво! Най-накрая министър от това управление да си признае без бой, че държавата (ръководена от Борисов, Дянков, Трайков и останалите в управлението) се управлява лошо! Чудесно! А сега - кога ще бъдат предсрочните избори?
.
Това трайково признание, че борисовото управление е поредното, което управлява държавата зле, е безусловно вярно и навременно. Провалите на борисовия кабинет са не един и два и една шепа министри (Дянков, Трайков, Младенов, плюс евентуално Игнатов, Плевнелиев и новия "нов" здравен Константинов) унищожават цялото добро впечатление от работата на останалите членове на кабинета. (Ключовият от гореизброените източници на провала в актуалния кабинет е Симеон Дянков.)
.
Всички виждат, че финансово-икономическата политика на Дянков е пълен провал. Този човек най-явно не успя да изчисли точните данъчни и осигурителни ставки, с които държавата да не се насочи към колапса, към който се е насочила в момента. Видимата некомпетеност на Дянков доведе до социална и обществена криза, която се изразява във внушителна съвкупност от протести. Протестите на синдикати, на полицаи, на лекари, на учени... Тук не иде реч за някакви неопределени последици от кризата, а става дума за най-преднамерени некомпетентни действия на финансовия министър - намаляване на осигурителни ставки в момент, в който държавния бюджет изпитва критичен финансов глад и когато нормална държава не само не би намалила, ами дори би и увеличила данъчната и осигурителната тежест. Така ще се окаже, че или актуалното управление ще докара държавата до фалит, или за да не стане първия вариант - обществените функции на държавата ще бъдат закрити, а мнозинството български граждани ще бъдем обезправени до равнища, по-безогледни от безправието по комунистическо време.
.
Видим провал е и енергийната политика на министъра Трайчо Трайков (същия, който най-откровено си е признал, че и сегашния кабинет управлява държавата зле). При условие, че ТЕЦ-овете ни падат един след друг, заради неспособността им да отговорят на еко-изискванията на ЕС (това не е по вина на актуалния кабинет), ти да ми твърдиш, че АЕЦ "Белене" бил излишен и не ти трябвал (такива са позициите на Трайков, Борисов и Дянков) - това щеше да бъде откровено безумие, ако не беше преднамерено, най-умишлено предаване на националните икономически интереси. Има ли смисъл да се вглеждаме и в другите дефекти на управляваната от Трайков енергийна сфера? Според мен и споменатото до момента не е никак малко.
.
Още един провал на борисовия кабинет - социалната политика, управлявана от министъра Тотю Младенов. Спомняме си съвсем скорошните сведения в медиите за смъртта на трима клошари в град Силистра. По последни сведения, разследването установило, че докато двама от клошарите били убити от трима младежи на възрасти 18, 20 и 21 години, то смъртта на единия от клошарите - бездомна жена - била настъпила по-рано и нямала връзка с двойното, както се оказва, убийство. Виждаме, че жената е умряла като улично куче. И със сигурност подобна смърт не е единичен случай. Кой знае за колко още подобни случая въобще не сме и научили. Може би са десетки, ако да не са и стотици! Всичко това се случва при общество и управление, които се представят за цивилизовани! Има ли специална нужда да уточнявам, че отговорни за това срамно положение с бездомниците у нас, са Борисов и Младенов? Къде са държавните общежития и кухни за тези крайно-нуждаещи се от помощ хора? Къде е ефективният държавен мехнизъм, който да устроява подобни хора на някаква работа? Няма ги! Тези държавни функции са някъде там, където са и достатъчната финансова обезпеченост на обществените функции на държавата, както и евтината, достъпна и удобна за всички домакинства електроенергия.
.
Има още много, което би могло да се напише за дефектите на борисовото управление, но и споменатото до тук е повече от достатъчно за да се види, че твърдението на Трайков за лошото управление на държавата от този кабинет е съвсем вярно и навременно. А какво се случва, когато някой управлява зле (да управлява зле някое частно предприятие, примерно)? Този някой просто бива уволняван незабавно и бива заменян с друг, който да управлява добре и отговорно. Та в тази връзка, вече зададох въпроса си, а именно - коя е датата на предсрочните избори, на които да заменим поредните лоши (по думите на самия Трайков) администратори на държавата с първите добри и успешни такива? (Да се надяваме, че управляващите след Борисов ще се окажат отговорни и успешни. Те биха били първите такива, защото през цялата досегашна "демократична" история на страната не сме имали и едно изцяло годно управление. Неслучайно няма управление, което да е изкарало повече от мандат, а спектърът на негласуващите се запазва висок и дори нараства от парламентарни избори на парламентарни избори.)

Няма коментари:

Публикуване на коментар