14.10.10

И когато точните прогнози започнат да се претворяват в действителност!

По централните новини на "Канал 1" (13.10.2010) съобщиха, че държавата е готова да се намеси силово, за да преустанови работата на предприятие "Брикел" на Христо Ковачки. По еко-причини. Предприятието "Брикел" експлоатира и ТЕЦ "Брикел." Ето как моите (и не само мои) прогнози започнаха да се претворяват в най-видима действителност. За разлика от болшинството твърдения на откровено некомпетентните борисови министри Дянков и Трайков. Последните пак няма да познаят за ръста на БВП. Този път - за 2011 година. Кога тези двама некадърници най-накрая ще обвържат оставките си с постигането на някой конкретен бюджетен и икономически параметър? Примерно, с постигането на ръст на БВП за 2011 година от 3.6 %. Двамата да си подадат оставките и да си заминат, ако ръстът на БВП се окаже по-малък!
.
Назря време Борисов също да си тръгва. Не може той да ми използва прашасали практики като "разделяй и владей" - периодично (когато му потрябва да си позакрепи рейтинга) да противопоставя едни части на обществото на други части. Докато в същото време продължава да ограбва мнозинството (така наречените "обикновени" данъкоплатци като мен) и да налива парите на това мнозинство в джобовете на олигархичното малцинство, което той самия оглавява с присъствието си във властта. Още по-малко пък може безнаказано да ме лишава от пенсия (в тая държава я доживея до пенсиониране, я не, като второто е много по-вероятно)! Бих се съгласил на пенсионна възраст над биологично-обоснованите 55 години, при това САМО ВРЕМЕННО, ако ми се гарантираше поне 7-процентов реален годишен растеж - цифра, достигана от днешна Бразилия и даже надхвърляна от днешен Китай. За жълтите стотинки в бюджета (3,6-те процента, фиксирани в бюджет 2011) не съм съгласен дори и на временно орязване на пенсионните ми права, какво остава пък за постоянно такова!
.
Не бил крадял Борисов европейските пари, ами строял с тях пътища повече от всеки друг! Какво от това, след като моите пари ги краде?! Щом като толкова вещо се отнася с парите на Европа - да си му плаща само тя! Аз искам да бъда освободен най-законно от ВСИЧКИ данъци и осигуровки БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ! Бил ловил Борисов бандити (които после съда пускал). Какво от това, след като с криминализирането на неплащането на здравни осигуровки (интересно защо не на всички данъци и осигуровки?!), но без държавата да се грижи за осигуровките на безработните, иска да превърне всеки безработен в престъпник?! Достатъчно е само малко по-дълго да остане някой без работа и да няма с какво да плаща осигуровките!
.
ВРЕМЕ Е ЗА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ! Стига, разбира се, на следващия вот на недоверие Борисов да не се отметне отново от думите си и отново да не изкара в деня на вота "неговите" от парламента. Нали така се заканваше и разправяше, че щял да гледа сеира на останалите? Изглежда и Борисов вече счита, че много по-важно от съобразяването с народната воля е насилственото пенсиониране на възраст, отбелязана в "Книгата на рекордите Гинес"! Явно, това ще е поредното камикадзе в политиката (след Костов, Сакскобургготски и Станишев). Съзнателен политически самоубиец, който е дошъл във властта да изкара не повече от мандат, да лиши мнозинството в държавата от поредната порция права и след това да си замине с доживотна министър-председателска "пенсия" от данъците на всички ни. Халал да му е! Щом има кой да дава - ще има и кой да лапа!

13 коментара:

  1. Да! За съжаление познах! И за още по-голямо съжаление - най-вероятно ще позная и за всичко останало, което прогнозирам. Още по-гадното е, че макар да знам какво предстои - аз ще бъда сред мнозинството най-засегнати, макар да се пребивам да предупреждавам всички.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен15/10/10 09:39

    Станиславе, много си прав. Дано само тези които мислим по един и същ начин не све днама трима( май е точно така). Повечето ахкат и охкат като гледат палатите от птичи поглед все едно че, са никнали снощи. Наш Бойко и компания въртят очички и повтарят в транс магистрали, Европа магистрали Европа... И к`во? Мостстрой фалира.... или е голяма игра на пътностроителни фирми / имат и финансоф ресурс и интерес/ А, ако не е? Много лошо, май не е, като откриваха неща там покрай границата, дето било от 30 години подхванато нямало пари за заплати на 50-тина там бачкатори( то тях кучета ги яли, нито са румънци нито турци нито никакви, нормални български работници са, значи кучета ги яли)Важното е че, ТОЙ открима магистрала.А, в Европа-та не ни щат , приеха ни не по пригодност а, по политическа целесъобразност и от там насетне "заден двор" и нищо повече две магистрали , една ж.п линия и два моста.Нито Евро зона лани видяхме, нито таз година Шенген. Меркел рече ... "ще получите безпристрастна оценка"....Лошо, много лошо. Кураж!!!! Утре ще е по-лошо от днес.

    ОтговорИзтриване
  3. Точно двама-трима сме! Останалите и да мислят по същия начин - или се скриват в миши дупки, когато на някой му се изчерпи търпението и започне да казва/пише нещата такива, каквито счита че са, но без заобикалки, или започват да се мазнят като разпрани, щом около тях се завъртят овластени.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен18/10/10 20:41

    До автора: Глупав анализ от още по-глупав човек. Много си далече от реалността. В свят, в който икономическия растеж е вече невъзможен ти ми говориш за 7% растеж. За нация която се стопява ми искаш ниска пенсионна възраст и високи пенсии. Всичко на готово искаш. Изпълнен си с негативизъм и който и да е на власт все това ще повтаряш. ТЕЦ Брикел ще го спрат, защото не е изпълнил изисквания от ЕС. Вместо ръководството му да се чуди как да изклинчи, а работниците да протестират да вземат ЗАПОЧНАТ с действия по привеждането на завода по стандартите на ЕС. След това и на работниците и на работодателите и на всички в окръга ще е добре. До кога ще се огъваме пред клинченето и готованството на българина ? който освен ако не бъде глобен или бит с пръчката само гледа да лъже и да не върши работа ? СТИГА ВЕЧЕ !!!

    ОтговорИзтриване
  5. Отговор на личностните оценки ще си спестя, защото всички знаем, че оценяването на умственото състояние на когото и да било не е обективна и рационална аргументация.

    В днешния свят големият икономически растеж вече е невъзможен, защото предприемаческата инициатива и рисковите инвестиции в нови икономически дейности и изследвания се заменят все повече с по-сигурното източване на масовите потребители за придобиването на вече налични стоки и услуги. Когато едно икономическо малцинство поглъща с една и съща своя икономическа активност все по-голям дял от доходите на масата потребители (по лесно-обясними причини това са работниците) - стимулите за нови производства и за предприемачество се свиват, а икономическото развитие запада.

    За "ниска" пенсионна възраст (ако такава могат да се нарекат 55-те години) при стопяваща се нация има два главни лека - увеличаване на реалното заплащане (за да се решават повече хора да гледат деца) и увеличаване на пенсионните вноски, за да се покрие временния дисбаланс в пенсионната система.

    Не искам всичко на готово, защото зная, че никой няма да ми го даде. Ще си го извоювам!

    Не бях изпълнен с негативизъм. Направихте ме такъв с плоските си измами.

    За ТЕЦ-а е ясно, че ще бъде спрян, както е ясно, че виновен за това е Ковачки. Въпросите са, с какво ще бъде заменена тази загубена мощност и къде е държавната помощ за огромния брой хора, които ще останат без работа. Точно за да се погрижи за тези хора държавата, на мен днес ми се вземат всевъзможни данъци и осигуровки.

    Ако не си доволен как работи българина - наеми си немци, французи или други по-качествени европейски работници. Ама ти и на тях ще намериш кусури! Ще кажеш, че са ти прекалено скъпи! Искаш хем качествена работа, хем за без пари, нали? Е, няма!

    Ще ти го кажа съвсем ясно. По начин, по който и ти да успееш да ме разбереш. Решавайте си личните икономически неуспехи по каквито щете начини, но не си въобразявайте, че покрай това ще можете лесно и безнаказано да ме лишавате от нормални доходи и от права.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен23/10/10 11:41

    Станиславе, очаквам коментара ти за продължението на сагата "Брикел"

    ОтговорИзтриване
  7. Ами, то какво толкова има да му коментирам? Заради социалното напрежение около затварянето ще поотложат този акт доколкото е възможно, без да бъдем санкционирани от Европа, след което Трайков беше ясен - щели да ангажират колкото може повече от бившите тогава брикелови работници в санирането на обекта. После чакаме да видим, кой е следващия ТЕЦ, който ще изгърми по същата схема.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен25/10/10 07:49

    Напротив, никой не коли кокошката която му снася златни яйца. Ковачки ще протака колкото може и накрая ще даде пари за инсталации. Правителството в година на избори ще направи всичко възможно да не затваря фабрики и да не изкарва хора на улицата. Ще видим.

    ОтговорИзтриване
  9. Звучи твърде хубаво, ама дали ще бъде и вярно? Откъде, според теб, ще намери Ковачки парите за сероочистващите инсталации? Може би от фалиращите му сръбски предприятия?! Или?

    Още по-важен въпрос! Каква е санкцията за Ковачки, ако нищо не направи (доколкото разбрах - искал за Брикел от свободните парникови емисии, които уж щяхме да продаваме). Къде е изискването на държавата, Ковачки да получава помощ срещу дялове от собствеността му върху Брикел? (По някакъв подобен начин постъпиха властите в САЩ с фалиращите автомобилни и други икономически групировки - помогнаха им срещу акции от компаниите.) Или пак ще се вливат безвъзмездно пари на данъкоплатците в поредния неспособен български бизнесмен - подаръци от управляващите, сякаш парите ми са им някаква бащиния!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен25/10/10 11:20

    "Откъде пари"- бъди сигурет могат да се намерят. "Брикел" е особено нещо. Включва старите "Брикетната фабрика" и ТЕЦ "Марица Изток" 1. Тарикатите от ЕНЕЛ при сключване на приватизационният договор са си извоювали доста солена цена на ел. енергията за сметка на подържане на по-достъпна цена на брикетите(горивото на по-бедните, уж де). Така че , ТЕЦ-а си е привлекателно нещо веднъж с уникалността на производството за България и втори път за това че, ел. енергията няма начин, НЕК ще я купува на една от най-високите цени. А, ако се стигне до принудително затваряне най -много да се окаже че, трябва да се плащат такива големи неустойки и едва ли това ще е най-целесъобразното действие. А, това дали подобна политика е прецедент в ЕС-то. Повярвай ми не е. Ако се поразрови човек из печата ще си добере до информация че, полските тец-ове са доста по-мръсни от нашите,ама си работят Англия отлага въвеждане на незнам си какви еко норми за техните си тец-ове(защото хората си имат въглища и искат да си ги използват) , а Германия удължава живота на АЕЦ и ще строи нови. Тъй че, въпреки напаните на родните еко-кресльовци,докато има въглища "Брикел" и другите тец-ове ще работят и ако правителството прояви воля и гъвкавост ще се модернизират.

    ОтговорИзтриване
  11. Ха-ха! Щом така смяташ! Времето ще покаже, кой от двама ни ще се окаже прав - ти или аз!

    Само малко уточнение - ние не можем да отлагаме приемането на европейските еко-норми, защото вече сме ги приели и сме парафирали, че ще ги изпълняваме стриктно. И също - управляващите ще берат много ядове (минимум с мен, но предполагам - не само), ако почнат да правят безвъзмездни подаръци на Ковачки от моите пари (данъците). Тук влиза и безплатно подаряване на Ковачки на парникови емисии, които уж щяхме да продаваме.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен26/10/10 10:17

    Станиславе, Ковачки е бита карта, чака го съдбата на Славчо Христов. Бат` Бойко и Ко това добре го умеят. Не случайно написах собственик ЕНЕЛ а, не Ковачки. В следващите 6 месецеа очаквам доста циркове и смяна на собствениците.

    ОтговорИзтриване