31.1.11

Странен народ!

Някои може и да си спомнят добре виденовата криза. Мнозинството други може и да са я забравили. До идването на Борисов на власт!
.
След падането на Виденов от власт, през управлението на Костов, масовите заплати едва-едва се движеха с темпа на инфлацията. Нещата започнаха да се пооправят, макар и доста бавно, след като Костов загуби властта и беше заменен от Симеон Сакскобургготски. При Сакскобургготски и при Станишев заплатите започнаха да изпреварват внимателно темпа на инфлацията и да се доближават до заплатите за същите дейности в нормалните европейски държави. Това нещо се случваше твърде бавно и мудно, но все пак се случваше. И ... дойде Борисов! Борисов, с неговия икономически и най-вече финансов "гений" Дянков-Смъртта! Дойдоха Борисов и Дянков-Смъртта и масовите заплати пак тръгнаха надолу, почти както по виденово време. Борисов и Дянков-Смъртта "замразиха" заплатите за миналата и за тази година, макар и през двете години инфлацията да е съвсем несимволична. Масовата работна заплата в България си остава най-ниската в цял ЕС. Цените, разбира се, са си съвсем европейски. Не, че някой от ГЕРБ твърде много се е загрижил за този срамен и по-важното - вредящ на потреблението и така и на икономиката, дисбаланс. Но все пак, уместно е да се отбележи основната причина за икономическия провал на борисовото управление - свиването на работните заплати почти като по виденово време.
.
Независимо, че ярката икономическа некомпетентност на борисовия екип удря масовия български потребител директно в джоба, управлението на ГЕРБ продължава да се ползва (според социологическите проучвания, доколкото последните са верни) с изненадващо високо доверие. Наистина ли?! Действително ли мнозинството живущи в тази страна са съгласни толкова охотно, да заплащат прескъпо с доходите и с правата си цирковете, които организират Борисов, хората му и въобще - цялата ни политическа класа?! Наистина ли всички толкова охотно споделят принципа "не е важно на мен да ми е добре, а е по-важно на Вуте да му е зле"?! Явно - ДА! Очевидно, държавата ни е обладана пеобладаващо от манталитета на озлобен мизерник. Държава, обречена на вечно кретане по опашките и на още по-вечна посредственост и самоубийствен мазохизъм. За тези от нас, у които е останала поне капка трезв разсъдък, но все още не сме се махнали от тази държава-смъртник, от това гробище, изходът е кристално ясен. И неговото наименование е ЕМИГРАЦИЯ!

15 коментара:

  1. Сценарият е познат,нали?Едно и също,но само с различни актьори!

    ОтговорИзтриване
  2. За най-голямо съжаление - точно така е!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/2/11 17:50

    A ti za ikonomicheska kriza ne si li 4uval. S kolko se namali BVP i otkyde da doidat povisheniata na zaplatite.

    ОтговорИзтриване
  4. Към "Анонимен": Като е криза - защо заплатите не са реално замразени (да се увеличават единствено с темпа на инфлацията), ами са намалявани (чрез номиналното им "замразяване", при което инфлацията реално ги намалява). Намаляването на потреблението е най-големият враг на възстановяването от криза и въпреки това, в България потреблението бива намалявано не само от загубилите работата и доходите си, но и от изяждането от инфлацията на заплатите на работещите в по-успешните, нефалирали от кризата фирми.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен25/2/11 05:16

    В България паричната маса е ограничена от борда и няма от къде да дойдат повече пари за по-голямо потребление освен ако не расте икономиката. Инфлацията идва от вноса, абе общо взето много малко се произвежда.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен3/4/11 16:48

    Янков, вземи се ограмоти малко. ББ няма общо с икономическата ситуация в света. И някой друг да беше пак щеше да има същите проблеми.
    Ей този курс да го изгледаш ще е добър старт
    www.chrismartenson.com/crashcourse
    ще ти отговори и на въпроса защо вече никой в света не строи нови петролни рафинерии.

    ОтговорИзтриване
  7. Абе тая държава няма да се оправи, неразбрахте ли... Ей, на всеки 4 години нови надежди... до кога?! Ми ще емигрират хората, кво да правят тука?

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен29/12/11 16:21

    Очаквано, Дянков като чиновник от Световната банка не разбира нищо от растеж и привличане на инвеститори. Той може само да съкращава, но и това му се позволява само в неговото министерство. Та той си е един обикновен гей. Аз мразя гейовете. Да си хомосексуално ориентиран човек не значи, че трябва непременно да си промениш пола. Не искам да обиждам никой, но дори хомосексуалните, които си вършат работата много прецизно и са изпълнителни, а някои от тях и гениални, има безбройно много примери в това отношение, трябва да се срамуват от такива лекета като Дянков.

    ОтговорИзтриване
  9. Заплатите винаги са се движели едва едва, за жалост, докато стоката от която има нужда един стредно статистически животец расте главоломно. Не зависимо кой е на власт!

    ОтговорИзтриване
  10. Много много нямам спомени,че след падането на Виденов от власт, през управлението на Костов, масовите заплати едва-едва се движеха с темпа на инфлацията, сигурно защото те винаги едвам едвам са се движели независимо кой е бил на власт.Но може би наистина нещата започнаха да се пооправят, макар и доста бавно, след като Костов загуби властта и беше заменен от Симеон Сакскобургготски, на който не симпатизирам в нито едно отношение.Сега след като ГЕРБ имат такова мнозинство и одобрение от цялата страна, явно те наистина правят нещо.

    ОтговорИзтриване
  11. Честно казано не съм много съгласна с твърдението, че "При Сакскобургготски и при Станишев заплатите започнаха да изпреварват внимателно темпа на инфлацията и да се доближават до заплатите за същите дейности в нормалните европейски държави." Не разбирам това вечно наше недоволство от който и да е когато застане на главен пост в политиката.МАЙ ВСЕ СЕ ОПИТВАМЕ ДА НАМЕРИМ НЯКОЯ ЧЕРНА ОВЦА ПО КОЯТО ДА СИ МРЪНКАМЕ И НЕДОВОЛСТВАМЕ.ПО-ДОБРЕ ДА ГЛЕДАМЕ КАКВО ИМА НАПРАВЕНО КАТО РЕЗУЛТАТИ.МИСЛЯ ЧЕ ТОГАВА ЩЕ БЪДЕМ МНОГО ПО-ДОВОЛНИ и щастливи от живота си.Блогът ти е доста интересен, поздравления.

    ОтговорИзтриване
  12. Наистина сме много странен народ.Статията ти е страхотна, поздравления.Все има някой недеволен .

    ОтговорИзтриване
  13. Интересно е независимо, че ярката икономическа некомпетентност на дадени екипи удря масовия български потребител директно в джоба, управлението на ГЕРБ продължава да се ползва с високо доверие, така е , може би защото не плюят и не говорят кой какво бил казал, а показват какви неща създават, което мисля , че се оценява от хората. Факт, е че който и да е на власт вечно ще има недоволни и мрънкащи, дори и тези, които сега недоволстват. Това е начин за живот на някои хора. Мъчно е така. Трябва да гледаме положително на нещата, а не само да търсим отрицателните страни.Както всяка монета има две страни, така сме и ние хората.

    ОтговорИзтриване
  14. За огромно наше съжаление, точно това е истината, че...." Масовата работна заплата в България си остава най-ниската в цял ЕС. Цените, разбира се, са си съвсем европейски. Не, че някой от ГЕРБ твърде много се е загрижил за този срамен и по-важното - вредящ на потреблението и така и на икономиката, дисбаланс. Но все пак, уместно е да се отбележи основната причина за икономическия провал на борисовото управление - свиването на работните заплати почти като по виденово време." съгслнса съм, че заплатите са изключително ниски, дори и ако помислим самият ни стандарт на живот сметки, цени на храна и прочиее, но чак да са се провалили борисовото правителство не съм съгласна, все пак при него имаме някакъв напредък, а не буксуваме на едно място.

    ОтговорИзтриване
  15. Заглавието е много подходящо и в днешните дни какво и как се случва. Много е странно как масовата работна заплата в България си остава най-ниската в цял ЕС. Цените, разбира се, са си съвсем европейски. Много ми е чудно тези хора, които вярват че заплатата ще се увеличи и ще достигне до европейските стандарти, но не се усещат и замислят, че това ще стане, и веднага ще има една инфлация и хляба няма да е един лев а ще бъде 10 лева и съответно всичко ще стане както си е било, нашата страна е бедна и уви няма от къде да взима толкова много пари за подобни заплати.

    ОтговорИзтриване