26.11.10

Търся си свястна за живеене държава!

Вижда се, че в България най-вероятно никога няма да се живее нормално! У нас под понятията "демокрация" и "пазарна икономика" се разбира единствено лишаване на масовия, "обикновен" човек от все повече права и от все повече доходи. С обещанието, че в някакво много "светло" (и още по-далечно) бъдеще, все пак ще заживеем (може би!) по-добре от сега. Точно, както се процедираше и по комунистическо време! По комунистическо време хем се твърдеше, че в актуалния момент всичко е идеално (днес, за днешна България, това твърди сегашното борисово управление!!!), хем добрият живот, за който всички тихомълком смятаха, че все още не е настъпил, беше оставен все за бъдещето и то - за далечното бъдеще (когато комунизмът победеше, неизбежно според комунистите, капитализма). И дори и така - по комунстическо време България беше по-добре уредена, функционираше по-ефективно като държава и тогава масовите хора живееха по-спокойно, по-сигурно и по-добре материално-обезпечено в сравнение с днешната "демокрация".
.
Предвид всичко това, а и понеже не съм мазохист и/или глупак - ще изчакам да видя, ще се промени ли нещо в положителна насока при следващото управление (това, което ще смени сегашното борисово управление). Ако нищо не се промени (както очаквам) - ще си потърся друга държава, в която се живее по-човешки. Швеция не ми изглежда никак лоша алтернатива! Нашият финансов "корифей" Дянков охули тази държава, че не подхождала финансово и икономически толкова "правилно", колкото "правилно" подхожда България под "премъдрото" дянково управление. (Швеция не подхожда "правилно", както България, но за сметка на това там всичко си функционира нормално и икономиката и` расте със съвсем несимволични темпове, за разлика от борисово/дянкова България.)
.
Понеже всичко, което Дянков каже, става точно наопаки - щом Дянков е казал, че Швеция е лоша, значи всъщност тази държава е много добра за живеене и най-вероятно би била изключително добър избор за постоянен живот. (После, ако се устроя успешно, може да си идвам в България на почивки. А може и да не си идвам! За да не си припомням мизерията, в която съм се въргалял у нас, макар да не съм бил "мързелив безработен"!)

10 коментара:

  1. Тенденцията е ясна и тя е в няколко посоки:
    1. Налагане на тотална цензура над инакомислещите, критикуващи управлението на страната по китайският почин - цензура, арести, дискредитиране, черен PR. За пример, последните промени в НК за преследване за обида в интернет - всеки може да счете всичко за обидно, независимо от това, че отговаря на истината.

    2. Дебилизация и Инфантилизация на българското общество, чрез медиите - За пример пропагандираният масово инафантилизъм като образец на подражание, във всички толкшоута. Слави Трифонов, Азис, Иван и Андрей, проф.Вучков - примерите са неизброими за това, как най-големите идиоти са поставени на ключови трибуни за формиране на общественото мнение.

    3. Създаване на всеобща политическа апатия сред населението, чрез постоянното му облъчване с псевдоновини на псевдополитици, достигайки се до момента, в който всички влизат под знаменателя "маскари". По този начин, дори и да се появи реформистка платформа за обновление на страната, тя много лесно ще бъде дискредитирана и ще й бъде отнета възможността да стигне до избори за НС. За пример, промените в изборният закон и денонощното облъчване от старите муцуни в медиите.

    Да продължавам ли? :)

    ОтговорИзтриване
  2. и аз.
    само дето не е швеция.
    ма, то се е видяло - топлия климат, води до развала у населението и управлението. така, че който и да е паралел на север, все е по-добре.
    като изключим северния полюс.
    естествено.

    ОтговорИзтриване
  3. До milk: Не е от топлия климат! По скоро са генетични особености, свързани с интелектуалното развитие на масите у нас. Също и подходяща "външна" обработка, разбира се...

    ОтговорИзтриване
  4. До valsodar: Пак си точен! Само бих добавил още една, НУЛЕВА точка. Тя би стояла пред твоята точка 1) и съвсем неслуайно е нулева. Освен изброеното от теб, управляващите не бръснат за абсолютно нищо абсолютно никой, който не разполага с "много" пари ("много" е в кавички, защото в България няма хора с наистина много пари). Точката пък е нулева, защото управляващите ни са пълни НУЛИ и като следствие - произвеждат нулев смислен, конструктивен (изграждащ, вместо разграждащ) резултат. Сякаш в България е пълно само с мършояди (лешояди, хиени, койоти...)!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Нещо интересно, което много добре си кореспондира с постинга ти - http://www.glasove.com/article.php?aid=10476&page=2 - има какво да се прочете там в статията на Валентин Вацев*: Борисов вече тръгна по стръмното надолу

    :)

    ОтговорИзтриване
  6. Наистина интересно четиво! Благодаря, valsodar! На мен ми е любопитно също, ще се освестят ли марулите у нас бързо и социологическите проучвания да дадат спада в доверието у Борисов преди настъпването на четвъртата му година от управлението или ще стане като при Костов: "доверие", "доверие", "без алтернатива", "без алтернатива" и на изборите - ПРАААС Костов на царски кол!

    ОтговорИзтриване
  7. Това че, Бойко ще осере тотално пейзажа и ще си иде предсрочно е ясно, още от началото на тази години, ако не и от краят наминалата.

    Това, което не е ясно и няма как да стане, е дали наистина ще има реална тенденция да се почисти политическата клоака и да се даде началото на едно ново управление на страната, което да е насочено към нейният интерес, а не към този на външни държави в досегашният неоколониален стил на поведение?

    Каква е алтернативата?
    С настоящите политически формации и политици - точно никаква.

    И след като в тази държава положението не може да се подобри по мирен, демократичен път - да очакваме ли бунтове, размирици и кръвопролития в близките 2 години?

    ОтговорИзтриване
  8. Към valsodar: Аз вече не съм сигурен, че Борисов ще си отиде предсрочно, макар да не изключвам и тази възможност. "Десните" само се дърварят и се преструват на различни от Борисов, но като дойде време за вотове на недоверие - не подкрепят отстраняването на ГЕРБ. В момента Борисов им върши мръсната работа (обслужването на богаташките кръгове за сметка на всички останали, което няма как рано или късно да не донесе западане на рейтинга). Няма защо да го махат, макар винаги да се преструват, че уж са несъгласни с управлението. Сидеров ще си подкрепя във всичко (или почти във всичко, а при вотове на недоверие - винаги) ГЕРБ. И РЗС на Янев може да удари едно рамо на Борисов, защото това може да им е последното пребиваване в парламента (последно - поне като самостоятелна формация). Засега не виждам, кой би махнал ГЕРБ, макар безусловно Борисов да трябваше да си иде!

    Относно появата на отговорна партия (за първи път след така наречените "демократични промени") - аз съм краен песимист. Според мен, "балтията" (възможността от бързо отстраняване от властта) непрекъснато трябва да тегне близо над вратовете на всичките ни политици, за да очакваме поне минимална демонстрация на отговорност от тяхна страна.

    За някакви масови демонстрации на обществено недоволство - въобще трябва да забравим, според мен. Та ние да не сме французите?!!! Дай им на наШте промоция от "Lidl" (или от произволна друга търговска верига) и те ще се избият от щастие за "далаверката"! Както много точно е забелязал колегата ни slavuncho - на протест не може да се насъбере стълпотворение като това, дето се насъбра пред "Lidl"! Считам, че просто ще си изгнием като кучета в тая държава!

    ОтговорИзтриване
  9. Зависи, зависи до къде точно е стигнало ножа - до кожата или до кокала.
    Непредвидима е реакцията на този, който вече няма нищо за губене.

    ОтговорИзтриване
  10. Към valsodar: Ножа вече реже кокала. Освен на пенсиите и на доходите ни, управляващите вече виждат сметката и на науката, на образованието и на здравеопазването. Да виждаш стълпотворения, подобни на тези пред "Lidl", но в подкрепа на протестиращите учени, студенти и лекари? Няма и да видиш! При изброените протести няма "далаверка", както има при "Lidl" и затова никой "външен" не подкрепя тези хора. Виж, ако протестиращите направеха някоя промоция и почнеха да раздават на "далаверка" нещо си - тогава само какъв протест щеше да се извие! Направо щяхме да засрамим Франция!

    ОтговорИзтриване