11.7.10

След гилотинирането на по-евтината енергия от Трайков - лишаване от пенсии от Нейков.

Енергийно-икономическият министър Трайчо Трайков може да е спокоен. Най-вероятно няма да остане "на сухо" след министерстването. Вероятно го чака хубав пост в някоя енергийна компания след разбиването на конкурентоспособността на българската енергетика и след ощетяването на българската общественост и на производителите у нас в полза на неколцина частни интереса в областта на енергетиката. Както и в полза на гигантските енергийни и нефтени компании от сорта на Газпром, разбира се.
.
Място за съмнение в горните твърдения няма. Ясно като бял ден е, че така наречената "либерализация" (реално - затривацията) на енергийния и електроенергийния сектор в България няма да доведе до нищо друго, освен до повишаването на цените на газта и на тока доста над стойността на дистрибуторските и производствени разходи, които ги съпътстват. Всеки разбира много ясно, че това е стъпка единствено в ущърб на потребителите (домакинствата и производителите на стоки и услуги у нас) и от полза на производителите и на дистрибуторите на енергийни продукти (производителите на потребяваната у нас газ не са в България, а в неособено далечно бъдеще много вероятно ще започнем да внасяме и ток).
.
С осъществяването на горните Трайкови планове, освен повишаването на цените на газ и на ток, ще настъпи още един крайно неблагоприятен за българската икономика резултат. А именно - цените на газта и на тока ще станат много по-нестабилни, защото няма да зависят (както е досега, особено в областта на електроенергетиката) единствено от производствените разходи, ами ще започнат да зависят и от абсолютно всяко, нерядко изкуствено и съвсем произволно, колебание на пазара. Тоест, с цените на газта и на тока ще започне да се случва същото, което се случва с цените на петрола у нас. Всички много добре виждаме по какъв начин всяко, най-често хаотично (неподдаващо се на дългосрочно относително точно прогнозиране) повишаване на цените на петрола и на произвежданите от него продукти се отразява на цените и на състоянието на българската икономика. След "благотворната" намеса на Трайков, същото ще започне да се случва и с цените на газта и на тока. И деца могат да разберат, че това е всичко друго, само не и работа в полза на обществения интерес. Не е и работа в полза на националния интерес и веднага ще обясня защо твърдя това.
.
"Либерализацията" на Трайков, Борисов, Костов, Мартин Димитров и на останалите поддръжници на ретроградната политика в областта на икономиката (а и не само в тази област) ще подари още един бонус на чуждестранните енергийни и нефтени компании. А именно - ще бъдат унищожени собствените, изцяло български производства, където все още ги имаме и ще се увеличи още повече зависимостта на България от чуждестранните енергийно-нефтени колоси.
.
За да не бъда голословен, веднага ще дам и пример. АЕЦ "Белене", която доскоро щеше да бъде поне 51 % българска собственост, сега се подарява от Трайков и Борисов изцяло на конкурентите на НЕК! Това защита на българските национални интереси ли е или нещо друго? Това е като случай с някой наемодател на магазинни и офис-помещения, който наемодател може да купи апетитен обект на централно, стратегическо и печелившо място в голям град, но се отказва и кани своите конкуренти да прилапат целия имот!
.
Никой не отрича необходимостта да се премахнат държавните гаранции и да се оптимизира цената на АЕЦ-а. Но какво общо има всичко това с подаряването на централата ИЗЦЯЛО на чужденци?! И то при условие, че цената на съоръжението вече ще е оптимизирана, а ако планирания седемгодишен срок на изграждането не бъде удължен, централата ще стане факт през 2017 година - една година преди спирането на пети блок на АЕЦ "Козлодуй" заради приключването на експлоатационната му пригодност и една година след възможно спиране на ТЕЦ-овете "Марица Изток" заради завишаване през 2016 година на европейските еко-изисквания в областта на електроенергетиката.
.
От десетилетия-насам съществува само един енергиен (нефтен, газов, електроенергиен...) пазар и този пазар е глобалния пазар. Условно-казано, глобалният пазар е либерализиран отдавна. Дори и да не е точно така - България не е в състояние да промени актуалното състояние на нещата и да "либерализира" глобалния пазар по свое желание. На фона на този факт и в допълнение на присъствието на мощни глобални енергийни играчи като "Ройъл Дъч Шел", "Ексън-Мобил", "Бритиш Петролиъм", "Шеврон", "Газпром", "E.ON", "GDF Suez", "Rwe" и други, българската енергетика не се нуждае от "либерализиране". Глобалният пазар е достатъчно либерализиран (или ако не е - точно България нищо не може да направи срещу това, както вече беше споменато). Българската енергетика се нуждае от три най-ключови неща, за да оцелее като самостоятелна и независима. Тези три неща са консолидация навсякъде, самозадоволяване чрез собствено производство с контрол в български ръце в областта на електроенергетиката и диверсификация в областта на доставките на газ и нефт. Всичко друго и особено локалната, ограничена само в границите на България "либерализация", която извършват управляващите и "десните" в момента, представлява ни повече, ни по-малко предателство на обществените и национални интереси в полза на малобройни частни групировки и преди всичко в полза на чуждестранните глобални енергийни колоси.
.
Виждаме какво грозде с кисело зеле ни подготвят управляващите. "Гозба", която след време не те, а ние, така наречените "обикновени" хора, ще преглъщаме. Обаче това не е цялата "хубавиня", която ни се гласи за в бъдеще. Подготвя се и лишаването ни от възможност да получаваме пенсиите си приживе (не че това вече не беше направено с неколкократните вдигания на възрастта и на стажа за пенсиониране, "разкрасени" за разнообразие с временното въвеждане на някаква точкова система при пенсионирането).
.
Наскоро европейската комисиия пак препоръчала на всички държави-членки на ЕС, да се вдигнела възрастта за пенсиониране. Все едно апаратчиците в комисията са готови веднага да отстъпят работните си места на хората, които на пределна възраст загубят работата си и дълго не успеят да си намерят друга, която да не е свързана с непосилен за тях физически труд и/или с твърде ниски заплати! То, ако работех на мястото на въпросните европейски апаратчици и особено, ако бях на техните заплати - аз също нямаше да искам да се пенсионирам!
.
На всичкото отгоре, след призива на европейската номенклатура, "бутоните" на евроолигархията у нас веднага се задействаха! (Предпочетох да напиша "бутоните", вместо "педалите", защото последния термин много често се асоциира с неща, които нямам предвид точно сега.) Бившият социален министър при костовото управление Иван Нейков (известен с импотентната си социална политика, която политика продължава да бъде такава и днес) веднага скокна пред камерите да призовава за изпълнение на европейските препоръки.
.
Аз имам едно лично предложение към Нейков. Според него, в рамките на възрастта до пенсионирането не съществуват съществени разлики в способностите за всякакъв вид труд между по-млад и по-възрастен (на възраст малко преди пенсиониране) работник. Предложението ми към Нейков се изразява в следното. Аз съм готов незабавно да напусна работа и заедно с Нейков да отидем да поработим на произволно място с по-тежък физически труд. Може да е в областта на строителството, може да е някъде другаде, стига да става дума за нискоквалифициран труд с тежко физическо натоварване (основния тип работа, който преобладава в България). Нека двамата с Нейков да поработим на такова място за не повече от година. Ако след това Нейков продължава да твърди, че трябва още да се вдига възрастта за пенсиониране - добре! При такова условие бих се съгласил с актуалните твърдения за нужда (и въобще - за обективна възможност от биологична гледна точка) от повишаване на възрастта за пенсиониране.
.
Естествено, Нейков никога не би се съгласил на предложението ми, макар да не му предлагам той сам да работи тежък физически труд за година, ами включвам и себе си в предложението (да не каже някой, че предлагам на другите нещо, което сам не бих направил). Причината за потенциален отказ е проста. Хора като Нейков се смятат за нещо повече на този свят от останалите. Те смятат, че има работи - като тежката физическа работа, - които не могат да се вършат от подобни икономически и бюджетни "гении", за каквито мислят самите себе си. Смятат, че има работи, които могат да се вършат САМО от другите. Смятат, че на тях самите никога не би им се наложило да преживяват от подобни работи, предназначени САМО за масите. От там произлиза и наглата арогантност на тези хора.
.
Дори при актуалните социални и здравни условия в България, мнозина няма да доживеят пенсиониране, а тези, които все пак го доживеят - няма да могат да получават пенсии особено дълго време. Не за друго, а просто защото няма да живеят особено дълго след пенсионирането. За размера на самите пенсии въобще няма какво да говорим, защото в обозримо бъдеще не се очертава този проблем да бъде преодолян. Размерът на пенсиите в много голяма степен зависи от размера на заплатите, от които се вземат пенсионните отчисления. И при положение, че в близките стотина години България няма да достигне западноевропейските стандарти на заплащане на труда - уместно е да забравим всякаква надежда за пенсии, с които да се живее човешки. Много по-рационално е парите, които сега ни се вземат за пенсионни осигуровки, да бъдат пренасочени към "Българския Спортен Тотализатор". Тогава бихме имали по-голям шанс да получим някаква сума, с която да може да се поживее добре за известно време. Дори шансът въобще да получим някакви пари на старини ще е по-голям при пренасочване на парите за пенсии към игра на ТОТО.
.
Да живей хазартът! Явно, там ще бъде единственото спасение в бъдеще!

1 коментар: