23.12.10

На мен въобще не ми пука за кадрилите на властта! Аз се интересувам само от равнището на доходите ми!

На 23.12.2010-та Борисов ни осветли, че не можело да се разбере с категоричност, кои членове на бившата ДС били доносници и кои работели в полза на държавата. Той бил чувал, че досиета били манипулирани по време на прехода. Затова всички, които са имали каквито и да било взаимоотношения с някогашното ДС, са виновни до доказване на противното! Тука няма някакви си лигави демократични принципи, като "невинен до доказване на противното" примерно! Какви са тия детинщини?! Нямаме нужда от никаква демокрация! В момента ни трябва някакъв кьор-фишек, някаква примамка за отвличане на общественото внимание от трагичното състояние на доходите и на правата на преобладаващата част от населението в страната. Мнозинството в България за пореден път трябва да се прояви като изкуфяло стадо от овце, което да успокоява пребиваването си в мизерия (да речем, смешната сума от сто и по-малко лева, която болшинството у нас може да отдели за коледните празници), като злобее, че и на други там, "горе", във властта, им е кофти. Не само на животните долу! Че както "божествено-справедливия" Живков на времето, така и "якия" Борисов днес "мачка лошите", дето са под него, ама са над стадото!
.
Чудесно! След като управленския подход по темата с досиетата се влияе и от непотвърдените съмнения - Борисов незабавно трябва да си подаде оставката от министър-председателския пост! Всички сме чували, че при прехода не само са манипулирани агентурни досиета, ами дори е било въобще заличавано агентурно минало. Това означава, че и самият Борисов може да е бил агент на ДС, но обвързаността му със службите от миналото да е била заличена по време на "промените". Как ще се докаже, че Борисов не е бил член на ДС, след като има заличени всички следи за агентурната обвързаност на някои лица по комунистическо време?! Борисов трябва да си подаде оставката незабавно и Парламентът трябва да избере нов Министър-председател с чисто минало (това ще рече, че до настъпването на "демократичните промени" новият Министър-председател трябва все още да е бил непълнолетен).
.
Още един немаловажен от борисова гледна точка момент! След като Борисов толкова много държи да прочисти ВСИЧКИ в днешните обществени служби, които имат доказана (без значение на естеството и`) обвързаност със службите от миналото - защо той се ограничава единствено до служителите на външното и на едно-две други министерства? Защо не махне всички с агентурно минало по комунистическо време в ЦЯЛАТА държавна власт без никакви изключения?! Да речем - има неколцина депутати от "ГЕРБ", които също са били членове на ДС! Защо Борисов не отстрани и тях?!!! (За целта е достатъчно само свикването на Велико Народно Събрание и няколко малки промени на Конституцията на Република България.)
.
Иначе, на мен лично, като най-обикновен, масов гражданин и най-обикновен, масов данъкоплатец, въобще не ми пука, дали някакви си там агенти на ДС щяло или нямало да се махат от държавните структури. Аз плащам данъци, за да живея безупречно уреден живот. Живот със заплащане на труда ми, което да е поне равно на средно-европейското. (Хайде! Няма да искам средна работна заплата в България, равна на или дори надхвърляща стойността на средната работна заплата на най-добре платената държава в ЕС за момента!) Защо това мое и на мнозинството останали граждани на държавата ни очакване не става факт? Дори обратното! Заплатата ми е най-преднамерено намалявана от Борисов и от антуража му! Макар и ЕС, и България (по думите на гербовия финансов "корифей" Дянков-СМЪРТТА) вече да излизат от кризата!
.
Нужно е не отстраняването на бившите агенти на ДС. Не! Нужно е много повече! Нужно е необратимото отстраняване от властта на цялата актуална политическа класа до крак! Днешните кръвопийци във властта трябва да бъдат заменени с ХОРА!!!

27 коментара:

  1. Анонимен26/12/10 01:07

    Дядо Мраз иска да се сприятели с теб, да те запознае с джуджетата и си поиграете с тях на криеница.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен26/12/10 01:13

    Ха добро утро! Цените на много от стоките са на същите цени, каквито и в Европа (една моя приятелка ми каза, че олиото е 5 пъти по- евтино във Лондон). А за заплатите- мижава история. Математически е абсурдно да живеем добре.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/12/10 17:31

    "Нужно е не отстраняването на бившите агенти на ДС. Не! Нужно е много повече!"
    Красиво звучи! Но е много глуповато. И не схваща ли автора противоречието само в тези няколко думи:От една страна нещо НЕ Е НУЖДНО, а от друга страна НУЖНО Е МНОГО ПОВЕЧЕ.
    Още по красив изглежда призива за "отстраняване от властта на цялата актуална политическа класа ("Днешните кръвопийци") до крак!" и че те трябва "да бъдат заменени с ХОРА!!!" Но този призив е още по глупав, защото автора не казва какво да правим с ХОРАТА, ако и те се окажат "кръвопийци". Лично според мен, бившите служители на държавна сигурност са ДОКАЗАНИ кръвопийци, но според автора, тях не трябва да ги закачаме, а да изтребим "до крак" цялата актуална политическа класа.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/12/10 17:35

    Your comment will be visible after approval.

    Охо-о-о!!! То имало и ЦЕНЗУРА!!!

    Впрочем, така си и мислех!

    ОтговорИзтриване
  5. Към "Анонимен" (29/12/10 - 17:31 и 17:35):

    Има си и цензурка, и всички останали "екстри"! :))) За причината за цензурката - хвърлете поглед на коментарите под текста ми "Защо икономиката ни ще продължи едва-едва да крета?". По-специално обърниете внимание на коментара от 00:42ч. на 18/12/10. Ако много Ви кефят тъпите простотийки - специално за Вас мога да оставя под следващ мой материал още един коментар на нещастния човечец с простотиите. (По едно време той беше започнал да бълва "творенията" си с десетки, посредством "копи-пейст"-а. Явно, не беше наясно, че мога да трия произволен брой коментари без никакви усилия. Само с три докосвания на тъчпада на ноутбука ми. :)))))

    Та какво казвате по същество? Било много глуповато, да се замени сегашната бездушна, единствено крадяща политическа маса начело на България, с хуманни и отговорни ХОРА? Ако под "глуповато" визирате факта, че свестни хора почти не могат да се намерят (а пък ако въобще се намерят такива - те никога не биха приели да се занимават с политика) - този факт ми е много добре известен отдавна. Неслучайно най-важното за мен, което смятам да направя в бъдеще, е да емигрирам от България при първа възможност (виж текста ми "Търся си свястна за живеене държава!" от 26/11/10, 08:07 ч.).

    Противоречие няма! Просто - бъркате "ненужно" с НЕДОСТАТЪЧНО! Мисля, съвсем ясно съм демонстрирал в текста, че ми е все едно, ако ще управляващите и да се избият помежду си (нещо, което няма как да направят, защото, както много отдавна е казано - гарван-гарвану око не вади!).

    Още нещо, което, явно, не съм уточнил достатъчно ясно! Същността тука не е в това, с кого да заменим актуалните крадци във властта. Тази въпрос е твърде маловажен при положение, че днешната "демокрация" ВЪОБЩЕ НЕ НИ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ да заменим властници, които най-демонстративно работят за тесни-частни и за чуждестранни, вместо за цялостните обществени и за българските национални интереси. Същността в текста ми е тази, че най-спешно ни трябват ПРОМЕНИ НА КОНСТИТУЦИЯТА НА РБ. При това промени, които да позволят на българската общественост да налага РЕАЛНО волята си над управленските действия, бездействия и решения. Иначе, какво "да сменявам" когото и да било във властта, след като не разполагам с никакъв законен, нормативен инструмент да направя това?!

    Относно "доказаните КРЪВОПИЙЦИ"-бивши служители на някогашната "Държавна сигурност" - много бих се радвал да публикувате доказателствата ЗА ВСЕКИ ЕДИН от тях. Ако разполагате, ВИЕ ЛИЧНО, с конкретни доказателства за конкретните лица - много бих се радвал, да ги споделите с всички ни! Да можем и ние, както Вас, да видим, с какво конкретно са се провинили конкретните отстранявани от властта лица и да можем и всички ние да кажем толкова уверено, колкото Вас - тия са ДОКАЗАНИ кръвопийци! Е? Чакам!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен30/12/10 03:51

    Аз съм Анонимния (29/12/10 - 17:31 и 17:35)за който става въпрос по-горе. Никога не съм бил, а и сега не бих искал да съм анонимен, но процедурата по избиране на „профил” ми се вижда прекалено усложнена и затова предпочитам да си запазя анонимността.
    1. Най-напред трябва да благодаря на господин Янков, че е допуснал коментара ми, нещо което наистина не съм очаквал.
    2. Искам да изразя съжалението си, че не съм се изразил достатъчно ясно в предишния си коментар, (но това каточели е неизбежно предвид кратката форма на коментара).
    3. Сега ше се опитам да конкретизирам моето мнение по-въпросите за „крадяща та политическа маса начело на България” и за „хуманни -те и отговорни ХОРА”
    Безспорно, крадящи политици в България има! Но те не са МАСА! Във всяка професия и във всяка друга обществена прослойка има крадци. (Дори за някои това е професия, чрез дребни кражби изхранват семействата си.) НИЕ, обикновените честни хора трябва да направим всичко възможно щото крадците да отида в затвора. Но не да поставяме всички в един кюп. Вижте – този е политик, следователно той краде и хайде в затвора! Дълбоко погрешна логика и наивно избран начин за справяне с крадците.
    На крадците, господин Янков противопоставя „хуманни -те и отговорни ХОРА”. Но кои са те? Излиза, че „хуманни и отговорни ХОРА” са всички други освен политиците!!! Ами нали когато тези „хуманни и отговорни ХОРА” дойдат да ни управляват, те също ще станат политици? Трябва ли да построим нови затвори и за тях! Ето, това аз наричам ГЛУПОВАТО разсъждение. Обаче не твърдя, че автора е глуповат. Той просто се е увлякал по красивите изрази. Или по модерното засега схващане, че „всички са маскари”. Това схващане е много удобно за ИСТИНСКИТЕ МАСКАРИ В ПОЛИТИКАТА, защото вкарвайки всички в един кюп, индивидуалните различия се размиват и постепенно истинските градци се омесват с честните хора.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен30/12/10 03:52

    4. Какъв е изходът? Тук господин Янков е абсолютно прав: „спешно ни трябват ПРОМЕНИ НА КОНСТИТУЦИЯТА НА РБ” и аз безрезервно съм съгласе с него.
    Ако имаме различия, то е по начина: КАК да стане това. Теоретически, има два начина: а) чрез революция и б) по демократичен път, като следваме процедурите на сегашната несъвършенна конституция. Начинът б) е неимоверно бавен и труден, но начина а) е направо ужасен.
    Предполагам, че всеки мислещ човек ще избере вариант б) , но и тук има много варианти за ускоряване на процеса. По тези допълнителни въпроси – някой друг път...
    5. По въпроса за КРЪВОПИЙЦИ-те, бивши служители на някогашната "Държавна сигурност" аз не мога да представя никакви доказателства, защото нямам достъп за архивите, още по-малко пък ЗА ВСЕКИ ЕДИН от тях.
    Но лично аз имам красноречиви лични преживявания. Пък и в българската преса, както и в отделни книги са публикувани толкова много документи, че само да поиска някой да ги чете, няма да му е много трудно. Да споменем само имената на някои лагери: Росица, Ловеч, Белене, Скравена... Разбира се, далеч съм от мисълта, че абсолютно всички са кръвопийци. Лично аз имам приятел, който е бил полковник от ДС, без да е опетнен дори с подозрение за някакво насилие. Въпреки, че ми е приятел, считам за неподходящо такъв човек да представлява България пред външния некомунистически свят.

    ОтговорИзтриване
  8. Явно, Вие сте от онези хора, които не обичат (макар и само понякога, когато не иде реч за управлението преди "демократичните" промени през 1989-та) обобщенията и поставянето под общ знаменател. Предпочитате "балансираните" изказвания, при които обезателно една част от обществото (в случая - политическата ни класа) е разделяна на "лоши", но и на "добри". Принципно и аз не си падам по обобщаванията и по общите знаменатели. Примерно - много се дразня, когато разни поставят всички роми под общия знаменател на крадци и мързеливци, които, всички без изключение, уж мразели да работят (кражбата пак си е вид работа, макар и обществено неприета - да крадеш изисква отделянето от теб на време, на физически усилия, че и на финансови и материални ресурси в разни случаи). С българската политическа класа обаче, подобен "балансиран" подход е невъзможен.

    Политическите реалности са такива, че едно лице, Министър-председателя, одобрява политиката и носи отговорност за нея, решенията на изпълнителната власт се вземат обаче от целия Министерски съвет, а политиката на изпълнителната власт (Министерския съвет) пък се одобрява от Народното събрание (водещата, законодателната власт). И така, не носят ли всички изброени отговорност, когато крадат? (Примерно - когато крадат парите за социално подпомагане, голяма част от които пари потъват в обучаването на кадри за частни фирми, вместо да се дават конкретно за социално подпомагане. Или пък, когато са ограбвани пенсионните ми права чрез пенсионирането ми на възраст отвъд смъртта, само защото на родните "предприемачи", които плащат на управленските партии, им се е прищяло да плащат символични пенсионни вноски на работниците си)? И не са ли изброените по-горе ЦЯЛАТА власт в страната? (Съдебната власт също не е безгрешна, макар кусурите там да са различни и там вече да не е възможно поставянето "под общ знаменател".) Всички във властта носят отговорност и то - по актуалната Конституция! Да, ама няма как да си получат заслуженото. Вместо това - цели четири години никой не може да ги помръдне от властта, независимо колко крадат узаконено, докато са там.

    Продължава в следващия ми коментар...

    ОтговорИзтриване
  9. Продължение от предходния ми коментар:

    И така, ВСИЧКИ управляващи крадат от МНОЗИНСТВОТО останали (главно права, но и пари чрез данъците и чрез останалите държавни вземания), но няма как да бъдат вкарани в затвора, защото същите управляващи не вършат престъпление, докато крадат от мнозинството нас (за да бъде една кражба и престъпление - тя трябва да е специално регламентирана като престъпление в Наказателния кодекс). Решението на проблема със сменяването на едни крадци във властта с други крадци във властта пък преминава през промяна на Конституцията. И то не каква да е промяна (като преливането от пусто в празно на Яне Янев - прехвърлянето на управленския произвол от премиера към президента), ами даване на възможност определен брой граждански подписи да водят до предсрочни избори. Така, когато ВСИЧКИ във властта крадат, както сега и несимволична част от обществото ни не одобрява това - обществото ще може да прецени, дали да ги остави всички във властта в същия формат или да промени съотношенията им. Едно съвсем демократично и РАЗУМНО (по мое му) предложение!

    За финал - Вие имате красноречиви лични преживявания, защо ВСИЧКИ бивши сътрудници на някогашните комунистически служби трябва да бъдат махнати от властта, а пък аз имам красноречиви лични преживявания, защо ВСИЧКИ АКТУАЛНИ ПОЛИТИЦИ също трябва да бъдат махнати от властта. Пък и понякога в българските медии се прокрадват много показателни случаи. Да речем - самоубилия се от безизходица и без коричка хляб Георги Барашки, на 55 години, от пловдивското село Войводиново. Самоубийство, след като същия човек е спасил четири други живота, като дарил органите на самоубилия се преди това (и по съвсем същите причини) негов син Видол Барашки. Или пък смъртта на Христо Греков от Калофер. Той починал от инфаркт в местна болница, докато линейката, която трябвало да го закара в друга болница с подходяща за специализирано лечение апаратура, била върната, след като малко преди това била повикана (Греков бил здравно неосигуряван). Само да поиска някой - много лесно може да намери сведения за подобни УБИЙСТВА, осъществявани прикрито и още по-важното - БЕЗНАКАЗАНО, от актуалните крадци във властта. ВСИЧКИТЕ (аз приятели-политици нямам и не се очертава да имам такива)!

    ОтговорИзтриване
  10. hydrargir (досега анонимен)1/1/11 16:44

    Прочетох разсъжденията Ви и се учудвам на Вашата противоречивост и непоследователност. Отначало започвате с някои макар и много общи, но доста точни констатации, а по-нататък без всякаква логика правите необосновани изводи, които или противоречат на вече казаното, или нямат нищо общо с реалността. Ето Ви пример:
    „Министър-председателя, одобрява политиката и носи отговорност за нея...” , после се изброяват Министерски съвет, Народно събрание, и „ЦЯЛАТА власт в страната” . Написаното е абсолютно верно! Всички изброени носят своята ОТГОВОРНОСТ!!!
    Но после Янков прави извода: „ВСИЧКИ управляващи крадат от МНОЗИНСТВОТО” - а това съвсем не следва от констатацията по-горе. Истината е, че „НЯКОИ от служителите в посочените ведомства крадат, или закрилят крадците”. Тези две съждения на пръв поглед може и да си приличат, но разликата помежду им е огромна и при един истински анализ, ще доведат до съвсем различни заключения.

    ОтговорИзтриване
  11. hydrargir1/1/11 16:46

    Само за един пример, нека да анализираме ролята на „Министър-председателя”. Той не само одобрява политиката, той формулира основните политически задачи, създава условия за тяхното осъществяван и контролира изпълнението им. Ами ако не се справи с поетата отговорност? Той крадец ли е?... Не, разбира се! Той не е КРАДЕЦ, а е просто един НЕКАДЪРНИК!

    За крадеца, наказанието е затвор. А за некадърника??? Уви, няма такова наказание и досега никой не го е измислил. А и строго погледнато некадърника не е виновен, че е некадърник. Той просто такъв се е родил. Кой тогава е виновен? Виновни са ИЗБИРАТЕЛИТЕ, че са го избрали да ги управлява!
    (Един реален пример за такъв Министър-председател е Жан Виденов. Дълбоко съм убеден, че е честен човек и че нищо не е откраднал, нито съзнателно е съдействал на крздците. Но по негово време се открадна най-много... Тогава се разпадна България. Стигна се дъното. И не толкова заради кражбите, а заради нелепото „постсоциалистическо” разпределение на държавните приходи. Е, КРАДЕЦ ли е Виденов??? Не, не е..., той беше просто един НЕКАДЪРНИК )
    По неизвестно какви „анализаторски логични” съображения, г-н Янков му е намерил колая: „ВСИЧКИ АКТУАЛНИ ПОЛИТИЦИ трябва да бъдат махнати от властта”. Е и какво от това? Какво ще спечели България, ако махнем едни некадърници и крадци и поставим други на тяхното място??? НИЩО, нищо няма да спечелим!
    Ами тогава? Какво да правим? Да стоим със скръстени ръце и да чакаме?
    Не, няма да чакаме! Просто трябва да помислим когато отиваме да гласуваме. Защото ДЕМОКРАЦИЯТА е измислена от умни хора за да бъдат обслужвани интересите на умните общества.
    Разбира се и инструментите на демокрацията трябва да бъдат усъвършенствувани. Затова трябва да се ремонтира конституцията. Но такъв ремонт могат да направят само умни и честни политици, затова също трябва добре да се мисли когто гласуваме!

    ОтговорИзтриване
  12. Към "hydrargir": Пак ли сте видели някакви "противоречия"?! Започва да ми се струва, че колкото и да разяснявам позициите си - Вие винаги ще "намирате" някакви "противоречия"! (Такива неща обикновено се получават, когато някой умишлено не желае да разбере мотивите на друг. Тук май двамата с Вас имаме различни интереси, които пречат да се разберем!)

    Я ги дайте конкретно тези "необосновани" и "противоречащи на реалността" мои изводи, та да Ви ги разясня в детайл! Например, когато данъците се вземат от всички (поне от всички коректни данъкоплатци, какъвто аз съм), но след това парите от тях се дават само на някои, сред които някои са ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ във ВСИЧКИТЕ ТРИ ВЛАСТИ в страната (техните заплати се плащат и от моите данъци) - не е ли това кражба? Узаконена от самите управляващи (аз, като "обикновен данъкоплатец", нито мога да одобрявам, нито да отхвърлям закони), поради което тази кражба не е престъпление, но пак си остава КРАЖБА!

    Също, не са ли управляващите, които получават заплати от данъците НА ВСИЧКИ в страната, малцинство в сравнение с МНОЗИНСТВОТО, които не получаваме нужното в наша полза от данъците, които плащаме? С какво това мое твърдение противоречи на констатацията ми, че НА ХАРТИЯ (теоретично, според Конституцията ни, но не и практически) управляващите носят отговорност за действията и за бездействията си през времето, през което са пребивавали във властта?

    Вие да сте видял някой от служителите във ведомствата да излезе да протестира и да си заподава оставка, че същите служители и началниците им вземат заплати от данъците на мнозинството, но в резултат се отплащат на това мнозинство с БОКЛУК?! Аз не съм видял такива ведомствени служители. Докато не са засегнати по някакъв начин лично - всички държавни служители са по-ниски от тревата и по-тихи от космическата тишина. Пазят си хлебеца, милите! Хлебец, който, заедно с хлебеца на началниците им, вземат от данъците на МНОЗИНСТВОТО. (Данъците и осигуровките, които плащат всички във властта, са по-малки от това, което получават като издръжка от данъците на всички. Иначе не би могло и да бъде, нали?)

    Или и Вие считате вземането на данъци, без тези, от които се вземат данъците, да получават нищо годно в замяна на парите си, за нормално! Като отиването в някой магазин и плащането за покупка, но получаването вместо покупката на кутия, запълнена с по-евтино съдържание вътре.

    Следва продължение...

    ОтговорИзтриване
  13. Продължение от предходния ми коментар:

    В случая, управляващите (и на първо място Борисов) не се справят със задачите си УМИШЛЕНО. Ако това ставаше неумишлено - щеше да е просто некадърност. Когато е съвсем умишлено обаче (както е в актуалния, а и във всички предшестващи случаи) - тогава вече иде реч за съвсем съзнателни кражби и измами!

    И така, когато управляващите крадат, както в актуалния (и във всички предшестващи го) случай, но не са формулирали законите така, че кражбата им да представлява и преследвано от закона престъпление - как тези КРАДЦИ във властта ще влязат в затвора?! Май е невъзможно, нали?

    Аз не нося никаква отговорност за поставянето във властта на който и да било от управляващите до момента, защото не съм гласувал на нито едни парламентарни избори до момента. (Въпреки това, обаче, имам цялото право да недоволствам от управленията на страната, защото ПОСТОЯННО са ми вземани данъци и осигуровки, независимо, дали съм гласувал или не.)

    С написаното от Вас под твърденията Ви за Виденов (пък донякъде и с твърденията Ви за Виденов) съм съгласен. И всичко това не противоречи по никакъв начин на написаното от мен (нека се има предвид, че аз съм написал какво трябва да стане, за да се оправят сравнително бързо нещата, а не, че нужното да стане непременно ще стане).

    ОтговорИзтриване
  14. hydrargir4/1/11 16:54

    За противоречията и за обществената заангажираност:
    Бедата е там, че противоречията във вашите писания действително съществуват. И по-голямата беда е, че не ги забелязвате, когато Ви ги показваме. Дори самата, Ваша начална статия започва със заглавие, което противоречи на цялото съдържание. Ето заглавието: „На мен въобще не ми пука за кадрилите на властта! Аз се интересувам само от равнището на доходите ми!” А после от всичко написано, се вижда, че съвсем не сте от ония безлични непукисти, а се вълнувате от всичо което става около Вас и дори се стремите да заангажирате вниманието на непукистите към злободневните проблеми на обшеството. Това е много хубаво, че сте обществено заангажиран, Но защо в началото се обявявате за НЕПУКИСТ ???
    Струва мни се, че разбирам защо...
    Напоследък в България излезе една мода всред „умните интелигентни” хора да се „отвратят” от политиката и политикантството и изкачени до върха на Олимп, от висота да наблюдават досадното боричкане на плебеите там някъде долу. Като върховно изразяване на ОЛИМПИЙСКОто си поведение, те ГОРДО заявяват, че стоят над всички тези „мръсни нечестни политически сделки” и не искат да участвуват в комедията, наречена ИЗБОРИ. „Аз като не гласувам давам своя отрицателен вот, тъй като няма политик достоен за моето внимание!”
    Много красиво изглежда, НАЛИ!... Много, ама много красива поза!!!
    Лошото е, че позата е фалшива!... (следва)

    ОтговорИзтриване
  15. hydrargir4/1/11 17:00

    (позата е фалшива!...) България е парламентарна република с претенциите да бъде и ДЕМОКРАТИЧНА държава. Тя се упавлява от хора, които са се посветили на политиката, което е правилно, защото всяка работа трябва да се върши от ПРОФЕСИОНАЛИСТИ. Народът може да участвува в управлението само като изяви предпочитания си за хората, които ще го управляват. А това става сравнително рядко, през определени периоди от време. Но това е ЕДИНСТВЕНИЯ начин за участие на народа в управлението на страната! Повтарям: ЕДИНСТВЕНИЯ начин!!!... И ако уважавния от мен Олимпиец не благоволи да гласува, той съзнателно ДЕЗЕРТИРА от правото си (но и от задължението си) да изрази своите предпочитания. Може твоя глас да не бъде чут измежду милионите гласове на останалите избиратели и следователно да не може забележимо да повлияе на хода на историята, но уви такива са ПРАВИЛАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА и други по-добри правила все още няма измислени!.. (Чърчил беше казал нещо по въпроса). Ако освен мен, а и много други имат същите намерения и същите предпочитания за бъдещето управление, тогава ние (аз и останалите съмишленици) ще сме мнозиство и страната ни ще се уравлява от политиците, които предпочитаме и сме гласували за тях.
    Следователно: ЕДИНСТЕВНИЯ начин да повлияем (макар и малко) върху управлението на страната е като гласуваме за онези политици, които считаме за компетентни, знаещи, можещи и честни. Ако не познаваме такива, тогава трябва да създадем нова партия в която да членуват само компетентни, знаещи, можещи и честни хора. Ако и това не можем да направим, тогава трябва да се доверим на интуицията си. Да гласуваме за този, който не е идеален, но е най-близо до нашите схващания за добър политик. А такива ИМА. Не ВСИЧКИ са маскари!.

    ОтговорИзтриване
  16. hydrargir4/1/11 18:28

    Вие, г-н Янков, не споделяте моите възгледи за демокрацията. Предпочитате да си стоите на олимпийския пиедестал и от там да критикувате. И дори вие не критикувате, а направо поголовно отричате всичко наред... И не си правите труда да предложите някаква алтернатива. Алтернатива на статуквото, но реална, изпълнима, а не плод на утопични разсъждения. Е, тогава какво всъщност искате г-н Янков?
    Ето тук е истинското Ви ПРОТИВОРЕЧИЕ! Справедливо ругаете настоящето. Искате да изхвърлите цялата измет на обществото, (но не определяте кои са „измет” и как ще ги разпознаем) а бутате ВСИЧКИ в един кюп (кюп без дъно, където личната отговорност изтича и се размива в някаква имагинерна ОБЩА отговорност, което пък на практика означава пълна безотговорност.) Вие искате да обновите изцяло обществото, но не казвате КАК. Дори и не казвате ясно, дали бихте желали това да стане в рамките на демокрацията, или да хващаме пушките и да правим революция!
    „Аз не нося никаква отговорност за поставянето във властта на който и да било от управляващите.., защото не съм гласувал на нито едни парламентарни избори до момента.” И Вие се гордеете с вашето бягство от отговорност!?!?? „Въпреки това, обаче, имам цялото право да недоволствам от управленията на страната” Да, имате правото да недоволствате, но не и да обяснявате какво трябвало да се промени, защото сте изпуснали момента. Момента на изборите, когато е можело да повлияете за избирането на правилните властници.
    За съжаление, Вие не сте изолиран случай. По мои наблюдения, по-голямата част от негласувалите са умни и интелигентни хора. На някои от тях наистина не им пука. На други им пука, но нямат волята да потърсят истинското решение и предпочитат да се скрият в облаците на Олимп.
    Човек, който не е гласувал, няма мнение, затова той няма моралното право от върха на Олимп да пренарежда обществения живот! А ако сте гласувал (както аз съм го сторил, но гласът Ви не е успял да надделее над лумпените гласове на турците и платените гласове на циганите, тогава заповядайте, борете се, кажете си мнението КАК да подобрим работата на управлението и най-важното как правилно да определим за кого да дадем гласа си на следващите избори, за да не се налага после отново да псуваме властта.
    Засега изглежда невъзможно да се чуе гласът ни, на нас недоволните от управлението (и Вас причислявам към трази група), защото споменатите по-горе лумпени и продадените им гласове са прекалено много,те са БОЛШИНСТВОТО, и според правилата на демокрацията, за през последните 10 години именно те лумпените определяха кой да ни управлява.
    Но ако „богоизбраните от Олимп”, направят едно малко усилие и благоволят да участват в бъдещите избори, тогава ние недоволните ще станем БОЛШИНСТВО и НИЕ ще сме тези които ще посочат правилните хора за управлението на страната ни. Едва тогава ще имаме шанса да улучим правилната посока за така необходимата промяна.

    ОтговорИзтриване
  17. Сега ще се уверите, че противоречия в писанията ми няма, ами просто Вие се опитвате да поставяте разглежданите от мен и Вас ситуации в ограничен спектър от калъпи, в стеснени откъм разнообразие варианти. И още по-грешното - опитвате се да прилагате формираните от Вас калъпи и върху гледищата на всички останали.

    Относно непукизма и заангажираността ми: Задължително ли е, според Вас, човек да не забелязва абсолютно всичко, за което не му пука? Например, аз може никога да не успея да си купя през живота Ферари и засега на мен не ми пука кой има и кой няма Ферарита, нито пък ми пука особено, какво точно представляват последните модели на тази италиянска марка. Значи ли това обаче, че когато покрай мен премине Ферари - аз обезателно да трябва да пропусна да го забележа и да си спестя констатацията, че колата е много атрактивна и интересна?!

    По абсолютно същия начин: значи ли, че макар да не ми пука, кого Борисов ще махне като "лош" сътрудник на ДС и кого ще остави като "добър" такъв - аз обезателно да трябва и да не забележа двуличието на управляващите, които уж ще махат всички сътрудници на ДС във властта, но не желаят да махнат бившия сътрудник на ДС Ваньо Танов от ръководенето на митниците (едно от стратегическите средоточия на власт и на злоупотреби в държавата)?! Това, че на мен лично не ми пука нито за отстранените Божидар Димитров и Павлин Димитров, нито за оставения Ваньо Танов означава ли, че трябва да не обръщам внимание и на управленското двуличие (ПОРЕДНОТО!) в тази ситуация?

    В момента аз съм един от прекалено многото хора в държавата, чието мнение, камо ли пък интереси (и то интереси - част от интересите на МНОЗИНСТВОТО!), управляващите не бръснат за абсолютно нищо. (Не съм богат чужд инвеститор! Нали?) Това на олимпийска позиция с божествено всевластие ли Ви прилича?! Или всеки, който си позволи да каже нещата такива, каквито са (а именно, че в тая държава има почти само боклук, докато всичко по-читаво бяга в по-нормалните за живеене държави) - този голям "наглец" според Вас представлява лошо, самозабравило се олимпийско божество! (По тази логика и Вие нямате право да критикувате мен, защото ставате същия "олимпиец" като мен. Опс! Забравих! Аз не съм управляващ и може да бъда хулен всякак, без това да говори лошо за укорителя ми!)

    И според Вас - кой е супер-достойния политик, на който обезателно да трябва да дам гласа си? Или Вие считате, че и един почтен мераклия за властта да няма - аз пак да трябва обезателно да дам гласа си все на някого, защото иначе ще съм "лош олимпиец"? Не става! Моят глас не е толкова евтин!

    Следва продължение...

    ОтговорИзтриване
  18. Продължение от предходния ми коментар:

    Няма държава в днешния свят, която да не претендира, че е демократична. Претендират да са демократични дори най-отвратителните днешни диктатури по света. Това, че някой си (пък бил той и България) претендира да е демократичен, въобще не означава, че този някой си действително е такъв.

    Аз също съм посветил на политиката ПОЧТИ ЦЯЛОТО си свободно време (колкото и малко да е то), през което не работя тежка физическа работа за осигуряване на прехраната ми. През годините разучих доста внимателно политологията, икономиката, геополитиката, конституционното и административното право и множество други полезни нещица. Не е ли нормално и аз да съм начело на държавата? И също, когато народът види, че предпочетените от него, да го управляват, "професионалисти", всъщност са измамници и крадци - защо да няма право този народ да предизвика (с демократични средства като събирането на определен брой подписи примерно) предсрочни избори?! Или Вие считате, че когато някой собственик на частна фирма забележи, че назначения от този собственик изпълнителен директор на фирмата го краде - собственикът да не може да отстрани директора веднага от фирмата си, ами да трябва да чака да му "изтече мандата"?! Може би считате своевременното отстраняване на лъжците и на крадците от властта за недемократично!

    И пак питам - за кого точно да гласувам, за да не бъда "лош" "ОЛИМПИЕЦ"? Кой точно ще престане да работи само за чужбина и за няколкото тесни ОЛИГАРХИЧНИ (не олимпийски) кръга у нас и ще започне, най-изненадващо и за първи път, да работи за ОБЩИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ (и по такъв начин и за мен, защото аз съм част от цялото българско общество и когато се работи за цялото наше общество - значи се работи и за мен)? Освен това, ако и да гласувам ще съм длъжен, дори когато няма за кого - тогава трябва да бъда освобождаван от данъци, когато съм гласувал (данъците и сега са задължителни, макар управляващите да не са длъжни да предоставят определено качество срещу вземането на тези пари от всички ни).

    Вие може и да тълкувате демокрацията като ПРИНУЖДАВАНЕ "избирателите" да легитимират кражбите и измамите на "избираните", ама аз я тълкувам по съвсем различен начин. И с определянето ми като "ОЛИМПИЕЦ" не можете да ме принудите да сменя вижданията си.

    "Единствен" начин за политическо устройство на държава няма. Начинът е такъв, какъвто го е дефинирала съответната Конституция, а пък Конституцията е изменима. Чрез Велико Народно Събрание. Когато се появи политическа партия, която най-категорично да се ангажира със свикването на Велико Народно Събрание, на което да промени Конституцията минимум до това, което съм предложил в материалите ми с етикет "ОМРЪЗНА МИ" - тогава ще отида да гласувам за тази партия. Иначе - всички политици да духат супата (по израза на "чичовото" някога)!

    Следва продължение...

    ОтговорИзтриване
  19. Продължение от предишния ми коментар:

    За да седя на "олимпийския си пиедестал", по думите Ви, аз си плащам данъците. Тоест, "седенето" там (този момент също можете да определите като "противоречие" с написаното в предходните ми коментари тук) ми струва пари. Пари, които Вашата "демокрация" у нас, надявам се, признава, дори и само на думи, като ангажиращи я и към мен, освен към по-състоятелните партийни спонсори в държавата и към източниците на чуждестранни фондове и на инвестиции от чужбина.

    Алтернатива съм предложил. Прочетете материалите ми под етикета "ОМРЪЗНА МИ". И ще гласувам само за тази политическа формация, която безкомпромисно заяви НЕЗАБАВНОТО реализиране след спечелване на изборите на алтернативата, която съм предложил. Категоричното заставане зад алтернативата, която съм предложил, представлява и ЕДИНСТВЕНИЯ начин, чрез който да разгранича за себе си, че някой в политиката ни може и да не се окаже същата измет, като останалите. Само тогава бих рискувал, да гласувам за някого.

    За революции - категорично НЕ! Първите, които попадат под гилотината на кървавите революции, са техните подбудители (и, обикновено, след успешните революции следват кървави диктатури). Ако бяхте си направил труда, да прочетете текстовете ми под етикета "ОМРЪЗНА МИ", вече щяхте да сте забелязал, че признавам ЕДИНСТВЕНО политическите промени с демократични средства.

    Демонстрирал съм своята отговорност, като са ми платени изрядно данъците. Ако не това е отговорността ми, ами да гласувам ЗАДЪЛЖИТЕЛНО - тогава плащането на данъци да стане по желание. (А ако освен да плащам данъци, съм длъжен и да гласувам задължително - моля да ме информирате и за кого точно съм длъжен да гласувам, според Вас?)

    Не съм изпуснал никакъв момент за нищо, защото никога не съм имал спонсори, посредством чиито средства да участвам в изборите. На такива като мен, които не мамят в полза на частни интереси, пари за участие в политиката не се дават. "ДЕМОКРАЦИЯ"! Относно "правилните властници" пък: пак Ви питам - кои са те и защо точно те да са "правилните"?

    Макар да не гласувам, аз имам мнение и то е, че всички досегашни кандидати за властта НЕ СТАВАТ! (Всички резултати от досегашните избори потвърждават най-неоспоримо това ми твърдение.)

    Щом нямам никакви права, след като не съм гласувал - да не ми се вземат и данъци. Или пък, да бъда освобождаван от данъците, когато гласувам. Приемам всеки от тези два варианта и нищо различно от тях.

    Всеки глас е важен, дори ако е "лумпенски" или платен. Както е важен и отказът от гласуване, независимо по какви причини. Поне така би трябвало да е при реална демокрация. Ако някой управляващ е много притеснен от "лумпенско" гласуване за "турци" и от продаването на гласове - да си даде реален зор и да убеди мнозинството, че не е поредния измамник и крадец във властта. По-горе в този коментар вече написах, кой е единствения начин, произволен мераклия за гласа ми да убеди мен.

    Приемам всякаква финансова помощ, да участвам на следващи избори. Не поемам никакви ангажименти! Това не е някаква бакалия или пък концерт по желание, при който да поръчва музиката само този, който плаща най-много, докато останалите само да си плащат, защото са будали. Аз правя само онези неща, които сам съм дефинирал като рационални и почтени. Който иска - да ме подкрепя! Който не иска - негова си работа! Така стоят нещата!

    ОтговорИзтриване
  20. hydrargir10/1/11 01:56

    За съжаление, напоследък много други лични ангажименти отнеха от времето ми и поне в близко бъдеще няма да мога да продължа започнатата дискусия. Някои неща се поизясниха, други въпроси останаха открити. Не за първи път заявявам, че напълно погкрепям Вашите критики към властта и по този въпрос няма защо да се хаби време повече. Темата за противоречията във Вашите изказвания, също можем да смятаме за приключила, защото тя възникна формално поради различния смисъл, който влагаме в понятието „противоречие”. Аз съм готов да се извиня за нетактичния подход към Вашата чувствителност по този повод. Оказва се обаче, че ние влагаме различен смисъл и в много други думи и понятия, с които си служим. Например думата „кражба” аз разбирам в тесния смисъл, т.е. онова, което е регламентирано като престъпление в наказателния кодекс. Докато Вие влагате толкова широк смисъл в това понятие, че се губи конкретното му значение. Резултат от това е, че отговорността на крадците се размива и се изгубва, вместо да се фиксира в ясните законови рамки. (Друг пример, изразите с които започнахме: „пука ми” и „не ми пука” и пр.) Един от древните философи (мисля че е Аристотел или Платон, но не съм сигурен) беше казал, че преди да се води някакъв спор, спорещите първо трябва да уточнят какво означават термините и думите които ще използват при дискусията. Човешкият език не е еднозначен. Понякога една и съща дума за различните хора означава различни неща. Ето, това струва ми се е една от причините ние да не постигнем консенсус.
    Останаха и още някои неизяснени неща. Очаквам да ми отговорите на въпроси, които аз щеВи задам малко по-късно, а на Вашите, които Вие вече ми зададохте, ще се опитам да отговоря още сега. И така:
    1. Никой не може да отнеме правото Ви да изразявате мнението си по всякакви въпроси, но и НИКОЙ НЕ Е ДЛЪЖЕН да се съобразява с това Ви мнение! (В България има поне 5 милиона души, всеки от които си има някакво мнение и свободно може да го каже. Някои мнения вероятно са много ценни, а някои са абсурдни...И кой трябва да се съобразява с тях??? Представяте ли си какво ще бъде да съберете 5 000 000 мнения, да ги класифицирате, да ги проумеете кой какво е искал да каже и т.н. и да се съобразите стях? Това е НЕПОСИЛНА ЗАДАЧА). Следователно: Имайте си мнението, съберете си съмишленици, ако Ви се удаде такава възможност и пр. и пр., НО НЕ РАЗЧИТАЙТЕ НЯКОЙ ДА МУ ОБЪРНЕ СЕРИОЗНО ВНИМАНИЕ. Вашето мнение ще има някакво значение САМО и ЕДИНСТВЕНО чрез действията на Вашия народен представител, т.е. на упълномощеното от Вас лице, избрано с помощта на Вашия глас при поредните избори. Всички останали Ваши „анализи” и други подобни писания нямат абсолютно никаква реална стойност.
    (следва)

    ОтговорИзтриване
  21. hydrargir10/1/11 01:59

    2. Питате ме: „И според Вас - кой е супер-достойния политик, на който обезателно да трябва да дам гласа си?” Отговарям: „Вие сам трябва да си изберете! Лично аз знам такъв политик, имам доверие в неговите способности. На миналите избори гласувах за него и на следващите отново пак за него ще гласувам!” Не искам да Ви насочвам към никого конкретно, защото доверието е нещо много лично и не вярвам мненията ни да съвпаднат.
    3. Питате ме дали считам „че и един почтен мераклия за властта да няма - аз пак да трябва обезателно да дам гласа си”. При такъв категоричен въпрос, би трябвало да отговоря: „Не не считам!”. Но въпроса Ви е хипотетичен и е извън реалността на обществения живот. Затова ще трябва да разширя отговора си като го съобразя с реалните обстоятелства. Верно е, че идеални хора няма и на всеки човек можем да намерим кусури. Но аз изхождам от положението, че ВИНАГИ може да се намери жив човек, който поне отчасти да задоволи моите разбирания за УМЕН, РЕШИТЕЛЕН, ЗНАЕЩ и МОЖЕЩ политик, такъв на когото мога да дам своя вот. Отново повтарям: „отчасти”! Защото зная от опит, че идеални хора няма, ала това не означава, че трябва да се откажа от ЕДИНСТВЕНИЯ шанс да повлияя макар и с малко на политическата ситуация. Не мога БЕЗ СЪПРОТИВА да позволя да ме управляват корумпирани или некадърни политици, избрани с послушните, политически неосъзнати купени гласове.
    4. Казвате: „Всеки глас е важен, дори ако е "лумпенски" или платен. Както е важен и отказът от гласуване” – абсолютно верно!!! Ето, виждате ли. И Вие стигнахте до този извод. Но направете и следващата стъпка в разбирането като съпоставите лумпенския глас, с Вашия отказ от гласуване. Лумпенския глас е РЕАЛЕН ГЛАС. Той се отчита, когато Избирателната комисия изготвя класациите от изборите и участва в определянето на министър председателя, който ще състави правителството. А Вашият ОТКАЗ от гласуване??? Никой не го регистрира, никакви последствия няма и никой не се занимава с него. Впочем, някакво косвено внимание му отделят. Когато се съберат много такива ОТКАЗИ, избраният с лумпенските гласове въздъхва облекчено и си казва: „Ех, пак ниско участие и в тези избори. Пак аз ще управлявам през следващите 4 години.” Точно това е ЕФЕКТА от Вашия отказ.
    5. Забелязвам, че много сте се засегнали от намека, с който съм охарактеризирал олимпийската Ви поза. Извинявайте, не исках да Ви засягам, но не ми дойде друго наум когато трябваше да осъдя едно позьорско поведение. Един вид: „Вижте ме!!! Аз не гласувам и се гордея с това! Всички Вие там редовно гласуващите плебеи участвате в тази мизерна политическа игра и не съзнавате, че Ви използват. Вижте ме мене! Аз стоя високо над всички тези долни политически страсти! ” – предполагам, че така си мислите заемайки олимпийската поза. Красива поза. Нещо подобно написах малко по-рано, а сега само да добавя, че „седенето на олимпийския пиедестал”, както и отказът от гласувяне, нямат нищо общо с плащането на данъците. Данъците са необходимото зло. Чрез тях се издържа държавата (училища, полиция, войска, инфраструктура и пр.), а пиедесталам и гласуването са си Ваша лична работа,
    (За съжаление, възникнаха твърде много лични ангажименти и не остана време за формулиране на въпросите ми към Вас. Ще се опитам да сторя това след няколко дни. А сега следва ПАУЗА!)

    ОтговорИзтриване
  22. На Вас персонално не се ядосвам и сърдя за нищо. Нещата, над които дискутираме в момента, съм ги обмислял в детайли още преди години и текстовете ми като конкретика са резки, защото имам чувството, че се опитваме да спорим за работи, на които отдавна съм намерил детайлен отговор. И че обсъждането на подобни въпроси е просто преливане от пусто в празно.

    В отговорите ми със сигурност има ядовитост и сръдня, но те са общи и ориентирани не персонално към някой, а общо към равнодушието към чуждото страдание и към зверския манталитет на мнозинството у нас. От много време съм ядосан на това, че на практика всички се занимават с всевъзможни простотии (да се гласува, да не се гласува, тоя "добър", оня "лош", турци, цигани, българи, чужденци...) и никой (хайде - нека да е почти никой!), НАЙ-УМИШЛЕНО, не се занимава с най-важното - с опазването на човешкия живот и с рационалната, хуманна употреба на средствата от данъците.

    Наскоро пътувах в софийски трамвай, вечерта, и за ПОРЕДЕН ПЪТ се сблъсках с най-крайните форми на мизерия у нас. В трамвая се качиха 5-6 души (както мъже, така и жени, като само половината от тях бяха с ромски произход), които бяха закъсали до толкова, че никой друг, освен държавата (чрез данъците ни) не би могъл да им помогне. Тези хора бяха видимо болни и още по-видимо - без абсолютно никакъв шанс да получат здравна помощ (със сигурност те не разполагаха със здравни права и няма как да разполагат с такива). Част от тях се возеха в трамвая (разбира се - без билет), само за да се сгреят от студа навън. Явно, даже и да разполагат с някакъв подслон сега, през зимата - със сигурост прекарват нощите в студ! Със сигурност НИКОЙ не би взел тези хора на работа. По твърде много причини, най-важните от които - физическа и интелектуална непригодност.

    Както написах по-горе - никой друг, освен държавата (чрез данъците ни) не би могъл да помогне на тези хора. Държавна помощ за тях обаче НЯМА! Както няма да има такава и за мен, ако, много случайно, изгубя работата си и закъсам чак дотам (никой не може да знае, накъде точно може да го захвърли живота още утре).

    Затова ли плащам данъци?! Парите ми да потъват неизвестно къде, а аз да не мога да разчитам на никаква реална държавна защита, когато и да било! И да се принуждавам да гледам тъжните гледки, които описах по-горе, независимо от претенциите ни да живеем в "демократична" и "отговорна" държава! Независимо, че се имаме за "развито" общество! Та даже и по времето на комунизма нещата не бяха толкова лоши и толкова грозни! Какво е това?! Кога мнозинството, медиите и преди всичко - УПРАВЛЯВАЩИТЕ, - ще започнем да дискутираме и още по-важно - да решаваме ефективно, - тези наистина най-същностни български обществени проблеми? И как да не съм бесен на простотиите и на глупостите, с които ми се губи времето и с които се прави опит да се отклони вниманието ми?!

    Следва продължение...

    ОтговорИзтриване
  23. Продължение от предходния ми коментар:

    Относно дефиницията за "кражба" в Наказателния кодекс - тя е такава, каквато са я дефинирали политиците ни, съобразно техните ЛИЧНИ интереси. (Там има моменти в защита на общите интереси, но има оставени и твърде много "вратички". За да могат да не се преследват реално редица злоупотреби с обществените интереси, които злоупотреби уж са дефинирани повече или по-малко като престъпления в Наказателния кодекс.) Прав сте, че аз не се ограничавам само до твърде стесненото и деформирано, според мен, тълкуване на кражбата КАТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ в Наказателния кодекс.

    Размиване на отговорността на крадците, при моите твърдения няма. Водещите крадци при моите твърдения са управляващите (всичко останало е възможно предимно посредством тяхното съдействие и/или бездействие) и предложението ми е да се промени политическата система у нас във вид, който да позволява своевременно отстраняване от властта на подобни безотговорни хора (едва ли те ще влязат и в затвора, защото не са дефинирали кражбите си като престъпления в Наказателния кодекс).

    Като цяло - с по-голямата част от тезите Ви, до отговорите Ви на моите въпроси, съм съгласен. Относно Вашия отговор 1: В началото на усилията ми в политическата област, докато все още бях "млад и зелен", съм положил множество усилия, да обсъдя редица проблеми с няколко "народни представителя", след като последните вече са били избрани за такива. Споменатите усилия ми костваха не само време, но и несимволични за тогавашните ми финансови възможности разходи. Някои от "народните представители" въобще не благоволиха и да разговарят с мен! Само от това трябва да Ви е станало повече от ясно, колко "мои" са "моите" избраници, на които избралите ги са им осигурили четиригодишен сигурен доход от данъците на ВСИЧКИ НИ. (Отдавна е казано, че не е луд онзи, който яде баницата, а онзи, който му я дава!) Както никой не е длъжен да се съобразява с моето мнение, така и аз не съм длъжен да се съобразявам с чуждото мнение. Всеки има право да действа СТРИКТНО съобразно СОБСТВЕНИТЕ СИ виждания и съвест. Да ми обръща внимание, който ще! Който не ще - негова си работа!

    Относно Вашите отговори 2 и 3: Единственият, за който със сигурност зная, че ще направи нещата така, както считам че трябва, съм аз. (С времето се уверих, че никой друг няма да го направи. Достигнах до този извод с цената на години усилия, време и разходи, които отделих за целта. Разходи, в допълнение на данъците, които данъци, на теория, са ми вземани НЕ ПРОСТО ПО ПРИНЦИП (като "необходимото зло", както твърдите Вие), ами С НАЙ-КОНКРЕТНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ ЗА ИЗРАЗХОДВАНЕТО ИМ ЛИЧНО В МОЯ ИЗГОДА.) И дори ако ми се удаде възможност да участвам някога на избори, за да предложа на вниманието на останалите моите виждания и предложения - аз пак не бих гласувал! Защото ще трябва да гласувам за себе си - нещо, което по принцип не е забранено и укоримо, но което не отговоря на моите виждания за лично достойнство.

    Иначе - вижданията ми за морал и отговорност не намират дори 60-процентно (нека да не са идеалистичните 100 процента) изразяване в който и да било от миналите и актуални кандидати за властта. И след като сам потвърждавате, че не е уместно да гласуваме за хора, на които не се доверяваме достатъчно - изводът се налага от самосебе си! Щом Вие сте успели да намерите политик, на който да се доверите до толкова, че да му дадете гласа си - гласувайте си! Гласът си е Ваш! (А пък моят си е мой и за него си решавам аз! И вече написах най-обстойно, какво и защо съм решил. Тук сигурно вече разбирате, че различните хора, като мен и Вас, могат да имат различни морални виждания и резонно - тези различни виждания да ги водят до различаващи се действия в една и съща ситуация.)

    Следва продължение...

    ОтговорИзтриване
  24. Продължение от предходния ми коментар:

    Относно Вашия отговор 4: Не сте ме разбрал коректно! С написаното от мен имам предвид, че при нормална демокрация НИКОЙ НЯМА ПРАВОТО ДА ЗАБРАНЯВА да гласуват тези или онези пълнолетни граждани с право на глас, само защото този някой е счел въпросните хора за "лумпени". Пак ще повторя! Ако някой се опасява от нечия интелектуална и морална ограниченост - има на разположение цели четири години между изборите, за да вложи време, средства и усилия в превръщането на "лумпените" и на продавачите на гласа си в достойни избиратели, които ясно да осъзнават важността ма избора, който правят и какви точно са интересите им при този избор. С ограничения на изборните права и с кампании срещу "лумпенските гласове" (все действия, които се концентрират само във времето непосредствено преди изборите и които се опитват да минат "по тънката лайсна" - евтино и с малко усилия и разходи) подобни тежки обществени недъзи НЕ МОГАТ да бъдат ограничени ефективно.

    Както при случая с "лумпенските гласове" по-горе - при реална демокрация НИКОЙ НЯМА ПРАВО да ме задължава да гласувам, когато не виждам за кого. Камо ли пък, като "задължителя" ме нагрубява с неверни оценки! (Вие никак не ме познавате, нито знаете достатъчно подробно, през какво съм преминал и преминавам в хода на живота си, за да правите твърде генерални оценки за вижданията ми - дали са "олимпийски", "лумпенски" или други подобни!)

    Още нещо! Ако за Вас проблемът е "лумпенския" глас, който ще докара във властта "неподходящия" според виждането Ви политик, то за мен проблемът е в неподходящия политик, който е бил докаран във властта от ВСИЧКИ ДАДЕНИ гласове. Ако Вие се борите в полза на един политик (който Вие самият сте оценил за достоен за властта) и от такава гледна точка негласуващите според Вас са проблем (подпомагат опонентите на харесвания от Вас политик), то аз се боря за възходяща промяна в качеството и морала на ВСИЧКИ кандидати за властта и за мен проблем са пък гласуващите (последните подклаждат и подпомагат с безкритичното си отношение упадъка на политическата класа, който упадък не сме спирали да наблюдаваме непрекъснато до днес включително). Е? При тези противоположни цели, които двамата с Вас преследваме - мислите ли все още, че можете да ме накарате да гласувам по друг начин, освен чрез недемократична принуда?!

    (И една лека закачка! След като моят глас е несъществуващ, за разлика от "лумпенския" - с негласуването си аз не давам предимство нито на Вашия, нито на "лумпенския" кандидат за властта. Аз съм неутрален! Въздържам се, точно както при гласуването на закони в Народното събрание. Считате ли, че ако реша да гласувам и подкрепя "лумпенския" кандидат за властта, аз ще съм бил по-полезен за Вашия кандидат, отколкото ако не бях гласувал?)

    Относно Вашия отговор 5: Точното определение не е да съм се засегнал, а подразнил! В първия от настоящите три свързани коментара съм написал, кое точно ме ядосва и дразни в дълбочина. За останалите аспекти в този Ваш отговор вече писах по-нагоре. Иначе, наистина се гордея, че мен ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ не успяха да ме измамят и да им дам гласа си толкова евтино, колкото евтино им дават своите гласове мнозинството останали избиратели. (Само срещу шепа измамни обещания и срещу елементарно противопоставяне на едни части на обществото на други обществени части, от което печелят повече или по-малко ВСИЧКИ партийни формации, моят глас не може да се получи!)

    Гласуването и данъците са много тясно свързани! С гласуването си ние определяме, кой и как да оперира с данъците, които са ни вземани от същия, когото сме избрали. По тази причина, гласуването е толкова важно, че гласа не трябва да се дава на произволни хора. Камо ли пък да гласуваш само напук на някого или пък заради примитивни фишеци на принципа на "разделяй и владей"!

    ОтговорИзтриване
  25. hydrargir12/1/11 17:17

    ЕДНО ОБОБЩЕНИЕ И НАКРАЯ ЕДИН ВЪПРОС:
    Всичко, което пишете във Вашите „анализи” и реплики се свежда до някаква критика към съвременото и от близкото минало управление на страната ни. Че тази скапана държава се управлява от некадърни и корумпирани хора, на всекиго е известно и Вие с вашите писания не казвате нищо ново. Не веднъж изразявах съгласието си с Вашите критики, но Вие упорито продължавате все в същия дух, да ме убеждавате в ОБЩОИЗВЕСТНИ ИСТИНИ, които всеки мислещ човек знае отдавна. Това, което непрекъснато повтаряте, за Вас може да е откритие или „анализ” (както му викате), но за мен, а предполагам и за много други, това са нескончаеми празни приказки. Само с тях, НЯМА как да се променят нещата у нас. Трябва да се направи нещо. Трябва да се направят реални стъпки , които реално могат да променят управлението на страната към по-добро.
    Ние, недоволните от сегашното управление СМЕ МНОЗИНСТВО. Въпрос на убеждаване и на организация е да се обединим и като използваме демократични средства, допустими от законите и конституцията, да се опитаме да излекуваме болната ни държава. Има няколко различни начини да се процедира. Единият, вече бях Ви предложил „съберете си съмишленици, ако Ви се удаде такава възможност и пр.” (т.1-ва), а сега да я доразвия: Съберете съмишленици, регистрирайте партия, разяснете на обществото за какво се борите и ако спечелите мнозинство в парламента, ще управлявате както сте убедени че трябва да се управлява.
    Не сте ли съгласен? Труден път, но възможен. Или на Вас Ви се струва, че да преразказвате празните си приказки е по-достойно мероприятие, или поне е много по-лесно. Аз например, зная за себе си, че не бих могъл да се справя с каквато и да е управленска задача. Затова бих желал управлението на страната да се поеме от професионален политик ЗНАЕЩ и МОЖЕЩ, а не от кух популист, макар и с висок рейтинг. Не съм наивник, знам че задачата, която си поставям изглежда неизпълнима, но все пак вярвам в здравия смисъл на народа си, или поне на оная му част, която не включва лумпените и продажниците. Огромният резерв за промяната е МНОЗИНСТВОТО на негласуващите. Аз гласувам. Ако мога да убедя още няколко души да гласуват, ще съм доволен от себе си, защото ще съм придвиижил напред общественото съзнание, макар и с една малка стъпка.
    Освен споменатите по-горе два, случайно подбрани начина за борба с злото, могат дз се намерят още много други... и по-ефективни и по-резултатни.
    А сега МОЯТ ВЪПРОС: Как, по какъв начин, какви конкретни и реални действия ще предприемете ЛИЧНО ВИЕ, за да оттървете обществото от некадърните и крадливи политици???

    ОтговорИзтриване
  26. Вие сякаш не забелязвате, че ме критикувате за абсолютно същото, от което страдат собствените Ви коментари тук! Какви детайли и съдържание искате да Ви предложа, след като с Вас никак не коментираме в детайл по съдържателни теми като икономическа политика, социална политика, образователна политика и други подобни, ами през цялото време ми обяснявате, как за нищо не ставам и че не мога да направя абсолютно нищо друго, освен да гласувам все едно за кого (примерно - за Борисов, защото няма за кого друг)! Какви детайли и съдържание искате от коментарите ми при това положение?! Как да Ви разясня, че "дясната" икономическа политика (пък и "лявата", макар и по различни начини) е елементарно преразпределение на собствеността (в посока от мнозинството към няколко компактни, но и свръх-богати малцинства и най-вече в посока към чужбина) и че при подобно бащинийско (не бащинско!) отношение към икономиката, икономическите растежи на Бразилия, на Китай, какво остава пък за над 14-те процента (14,7 %) на Сингапур и 16-те процента (15,964 %) на Катар за 2010 година, за България ще си останат ВЕЧЕН МИРАЖ! Дайте ми детайлни, същностни опровержения на "известните" ми и "повърхностни" твърдения и ще аргументирам още по-детайлно правотата си!

    След като всичко, написано от мен, е известно на всички - защо всички продължават да поддържат разкапалата се досегашна система, която непрекъснато произвежда добре известните на всички, по думите Ви, провали и кражби?! Може би всички в тази държава са мазохисти?!!! Точно затова непрекъснато повтарям "общоизвестните истини" в писанията ми. Защито дори и да са общоизвестни истини - по време на избори всички забравят тези общоизвестни истини и се втурват като стадо овце, да бутат парчета от властовата баница в следващите стригачи и колячи на стадото. Може недоволните да сме мнозинство, ама заедно с това сме и празноглави мазохисти (тук включвам и себе си, защото и аз съм от недоволното мнозинство, макар да не давам толкова евтино своя глас на поредните мошеници). Много обичаме непрекъснато да ни цакат по съвсем еднакъв начин. С привиден избор на уж различни неща, които "различни" неща след изборите ВИНАГИ се оказват почти, да не кажем изцяло еднакви. Престанем ли да поддържаме един и същи садистичен (спрамо нас) капан, няма да можем да се оплакваме, колко лошо сме управлявани и няма да можем да поставяме на властовата баница следващите, уж различни крадци и мошеници.

    Нищо не може да се направи, защото уж "недоволното" мнозинство у нас много бързо се задоволява с уж сменяването на мошеник със следващ мошеник, пада си по кухи циркове (справка - много странното относително високо одобрение за управлението на Борисов) и никак не си пада по това, да поставя по високи изисквания пред "избраниците" си. Всяко хвърляне на мои лични средства в усилия да убеждавам в каквото и да било подобно мазо-общество е безсмислен разход (уверил съм се в това практически и с цената на тежки за крехкия ми личен бюджет мои разходи). Склонен съм да продължа с усилията си, но с помощта на чуждо финансиране (моите, личните ми средства за подобни усилия се изчерпаха и не възнамерявам да отделям нови такива). Финансова подкрепа за мен може да бъде само безвъзмездна. Не бих изпълнявал ничии поръчки за нищо, независимо, колко пари съм получил от кандидат-поръчителя (вече написах по-горе, че при мен няма нито бакалии, нито концерти по желание, а има само застъпване на най-обективни, принципно- и логично-обосновани позиции). Предоставят ли ми се подобни средства - ще събера съмишленици, ще регистрирам партия и всичко останало, което предлагате в един от вариантите си.

    Следва продължение...

    ОтговорИзтриване
  27. Продължение от предходния ми коментар:

    Ако бяхте успял да ме убедите да гласувам (само за да гласувам и така ония, като продължат да крадат по същия начин, да могат и да кажат, че сам съм ги избрал и че не мога да се оплаквам) - щеше да ми се наложи да гласувам за Борисов (дава най-добри резултати в сравнение с всичките му предшественици). Или, като алтернатива на Борисов, за Станишев, защото последния единствен говори публично за част от реалните проблеми на страната, въпреки че никога не би тръгнал да разрешава тези проблеми реално, ако отново беше спечелил властта. Благодаря Ви много, но не бих гласувал нито за Борисов, нито за Станишев! Вече Ви поясних по-рано. Ще гласувам само тогава и само за такъв кандидат за властта, който най-безусловно заяви, че незабавно ще свика Велико Народно Събрание, на което да внесе МИНИМУМ конституционните промени, предложени в моите коментари под етикета "ОМРЪЗНА МИ!" тук. Ни повече, ни по-малко! Това е!

    А ето и отговорът на въпроса Ви: Никак, по никакъв, никакви! Обществото у нас не желае действително да се отърве от некадърните и крадливи политици. Още не се е настрадало достатъчно и дори все по-осезаемо подозирам напоследък, че (и) българското общество е садо-мазохистично, ако не дори мазо-мазохистично. По тази причина - само ще си пиша "празните приказки" и няма да правя абсолютно нищо друго. (Освен да емигрирам при първа възможност, разбира се, защото аз не съм мазохист като останалите и вече над 20-те години "демократична" мизерия у нас са ми повече от достатъчни.) Надявам се този отговор да е успял да отговори най-пълноценно на въпросите Ви!

    ОтговорИзтриване