8.10.10

Айде да приключваме с това, а!

Започна да ми писва от това ту съгласие на управляващите, ту не - било с исканията на работодателите, след това с исканията на синдикатите, след това пак с исканията на работодателите, след това пак на синдикатите... И така до безкрай, без проблемът да бъде разрешен веднъж и завинаги. Какво ще кажат всички - да приключваме вече с това?
.
Нека да стане ясно едно нещо! Не съм съгласен с никакви увеличения нито на пенсионни възрасти, нито на пенсионни стажове, когато и да било! И пенсионната възраст, и пенсионният стаж трябва да започнат да падат, като възрастта не трябва да надхвърля 55 години. Тове е биологично ограничение и никой властник не може да изкомандва природата - да ни направи млади и трудоспособни до произволна цифра, която бюджет или каквато и да било друга човешка плановка предвижда. Ако се планува увеличаване, вместо намаляване на пенсионната възраст и стаж КОГАТО И ДА БИЛО - аз вече съм заявил моето изискване към управляващите в тази (и не само в тази) връзка. Направил съм това в моя материал "НЕБЕ БЕЗ ИЗЛИШНИ ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ". Не смятам да плащам за нещо, което най-вероятно няма да доживея, както и за други подобни неща, от парите за които няма да получа нищо през целия си живот. Това е!
.
Също - не съм само аз, който застъпва тези позиции. Дори може да сме мнозинство, при това - доста голямо! Само трябва да има някой, който да си свърши работата и да провери!
.
Разрешението на този проблем е много просто и се нарича РЕФЕРЕНДУМ! След като разни по-тесни кръгове (правителство, работодатели и синдикати) не могат да разрешат проблема по начин, който да зачита интересите на всички - да се представят двата варианта (правителствено-работодателския и синдикалния) пред обществеността и всички ние, от чието име се представят различните варианти до сега, да решим чрез референдум - дали искаме да се увеличават пенсионните осигуровки и да се намаляват пенсионната възраст и стажа или искаме да се намаляват осигуровките и да се увеличават възрастта и стажа. В настоящата ситуация, това е единствения демократичен вариант, да се разреши най-накрая този въпрос. Разрешение, което отдавна трябваше да е довело до яснота по темата и вече да се действа съобразно него.
.
И като стана дума, че работодателите щели да ни намаляват заплатите, ако се приеме увеличаването на пенсионните осигуровки, то ако пък се приеме осигуровките да не се увеличават - правителството трябва да увеличи минималната заплата до средноевропейското равнище. Или поне с трийсетина процента, ако не до средноевропейското равнище.

12 коментара:

  1. Бе ти хубаво ще се пенсионираш на 55, ама ще получаваш толкова колкото внасяш в момента месечно -- не повече от 50 лв.

    Ако това те устройва нямаш никакъв проблем да спестиш от осигуровки, на 55 да се "пенсионираш" и да мизерстваш с 50 лв. месечно.

    ОтговорИзтриване
  2. За да не се случи това - освен пенсионната вноска, трябва да се увеличи над равнището на инфлацията и минималната заплата. С увеличаването на минималната заплата, в сметката за пенсии ще постъпват повече пари и така ще могат да се вдигнат и пенсиите.

    Увеличаването на минималната заплата поне с темпа на инфлацията е задължително при бюджет 2011, защото с планираното сега "увеличаване" на пенсионните вноски всъщност нищо не се увеличава, ами те си остават на досегашното равнище. Дянков бил намалил пенсионните вноски за 2010 година, но не увеличи, както много добре знаем, заплатите над равнището на инфлацията. Явно, в тая държава хора са само работодателите, а всички останали трябва да бъдат цедени до смърт!

    Точно заради всичко това, аз не искам да плащам никакви данъци и осигуровки, а цялата актуална сбирщина крадци в политиката - както управляващи, така и псевдоопозиции - трябва да се измете от там до крак. Нужна е тотална политическа реформа, след което трябва да се стимулират реформи в частния бизнес-сектор в България. Актуалните български предприемачи са неспособни да оцеляват, без да нарушават законите и без да стъпват върху камари от трупове. И пак си остават неспособни да се конкурират с чуждите международни компании!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/10/10 15:14

    да работиш за български работодател трябва да си умопомрачен - избягвай на всяка цена тази опция - нищо добро не те чака - ще бъдеш излъган с плащането с работното време - въобще тотално ще бъдеш излъган и употребен

    ОтговорИзтриване
  4. Зная това от личен опит. Засега не мога да направя много. В бъдеще - ще видим! Зависи, колко още време всички останали в България ще продължават да приемат маменето им по един и същи начин.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен18/10/10 11:26

    Унгария като качи заплатите,защо фалира толкова бързо.Чудно ми е как можете да пишете подобни статии,при положение,че имате минимални икономически знания.За съжаление ни управляват хора без знания,затова ще си тънем в бедност докато свят светува.

    ОтговорИзтриване
  6. Вие, след като не сте с минимални икономически знания, защо не вземете да ме осветлите, един бюджет само от перо "заплати в бюджетния сектор" ли се формира, та това да е единствената причина за фалита на
    Унгария, за който говорите? Защото, според моето много некомпетентно по думите Ви мнение, в бюджетите има и доста други пера, от които можеше да се икономисва, за да не се стигне до фалит. Едно от перата, от които сериозно би могло да се икономиса е перото, свързано с държавните поръчки към фирми от частния сектор. При достатъчно съкращаване от другите пера на бюджета, парите за заплати в бюджетния сектор можеха да си се увеличават без абсолютно никакви проблеми.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен18/10/10 20:27

    Вие, след като не сте с минимални икономически знания, защо не вземете да ме осветлите, един бюджет само от перо "заплати в бюджетния сектор" ли се формира, та това да е единствената причина за фалита на
    Унгария, за който говорите?

    В Унгария качиха минималната с 90% уж за да стимулират вътрешното търсене.Вие искате да качваме мин за да се компенсира инфлацията....

    Защото, според моето много некомпетентно по думите Ви мнение, в бюджетите има и доста други пера, от които можеше да се икономисва, за да не се стигне до фалит.

    Да ама това не го пише в горната статия,която иска даже да се намали стажа и пенсионната възраст,което още да обремени системата.

    Увеличаването на осигуровките няма какво да го коментирам,то няма да събере повече пари,само може да увеличи безработицата.

    При достатъчно съкращаване от другите пера на бюджета, парите за заплати в бюджетния сектор можеха да си се увеличават без абсолютно никакви проблеми.

    Голямото перо са заплатите,тоест трябва да се уволнят хора,което ще стане най-добре,ако има добре изградено иправителство.Но понеже ББ обича да гони вещици,няма как тази дейност да бъде свършена.

    ОтговорИзтриване
  8. "В Унгария качиха минималната с 90% уж за да стимулират вътрешното търсене.Вие искате да качваме мин за да се компенсира инфлацията...."

    Да бяха последвали примера на Сакскобургготски и на Станишев у нас и да бяха вдигали заплатите по-плавно, макар и над равнището на инфлацията. А пък аз въобще не пиша за рязко, 90-процентно увеличение на минималната, ами само за актуализирането и` с инфлацията, което реално не е никакво увеличение (като човек с икономически познания би трябвало да сте много добре запознат с тази работа).

    "Да ама това не го пише в горната статия,която иска даже да се намали стажа и пенсионната възраст,което още да обремени системата."

    Парите за пенсии се удържат ЛИЧНО от моята заплата и при демократична държава АЗ определям, дали да плащам по-големи вноски за по-ранно пенсиониране или да плащам по-малки вноски за по-късно пенсиониране. Не може да решава тези работи вместо мен нито някой си министър или министър-председател, нито малобройни групи като работодателски и профсъюзни организации, нито нещо друго подобно в относително тесен формат. Аз съм избрал от моята заплата да се удържат по-големи вноски за по-ранно пенсиониране и само различно решение на ЦЯЛОТО българско общество с право на глас може по демократичен път да не зачете този мой избор.

    "Увеличаването на осигуровките няма какво да го коментирам,то няма да събере повече пари,само може да увеличи безработицата."

    Увеличаването на осигуровките не трябва да оказва никакво въздействие върху безработицата, защото тези пари се вземат от МОЯТА заплата и процесът е равнозначен на това - да си купя в магазина, с МОИТЕ пари, по-скъпа и по-качествена стока, вместо по-евтина и по-чуплива такава. (Това, че по неизвестна причина българските работодатели смятат МОИТЕ пари за техни и давани от тях - това е заблуда на българските работодатели и изцяло техен проблем си е да преодолеят тази заблуда). Събираемостта на осигуровките пък ще се вдигне, ако некоректните платци започнат да бъдат преследвани реално.

    "Голямото перо са заплатите,тоест трябва да се уволнят хора,което ще стане най-добре,ако има добре изградено иправителство.Но понеже ББ обича да гони вещици,няма как тази дейност да бъде свършена."

    Дали?! Можете ли да ми представите една коректна (произхождаща от Министерството на финансите) разбивка - каква част от бюджета отива за заплати на служители в бюджетния сектор и каква част от същия отива за всичко останало? Ако не можете - няма смисъл да продължаваме тази част от разговора, защото и двамата ще спекулираме с произволни твърдения. А пък когато средствата в бюджета не достигат дори за най-важните функции на държавата - нормалната практика е качването на данъците.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен13/11/10 13:47

    Изборът е в ръцете на хората,когато данъците са ниски,не обратното.Не знам защо вярвате на заблудата,че данъците върху заплатите са ниски,в момента осигурителната тежест е към 44% дохода на работника,но го направиха хитро,уж ги плаща работодателя.Както знаеш всичко идва от един и същи джоб,но повечето хора не разбират това и стигат до изводи,че работодателите им ги ограбват.

    ОтговорИзтриване
  10. Грешиш! Ниски данъци и осигуровки означава най-недвусмислено липса на права. При ниски данъци и осигуровки държавата взема само толкова пари, колкото да издържа административния си апарат (номенклатурата) и военно-полицейските си сили (които, всичките изброени, най-често са неефективни и всъщност са насочени към потискане на собственото население). Демокрацията и защитата на човешките права са скъпо занимание.

    Това е нещо като ходенето в магазин с разнообразни стоки и решаването, дали да купим по-скъп и по-качествен продукт или пък да предпочетем наглед по-евтиния боклук. Неслучайно пиша "наглед по-евтиния", защото винаги "по-евтиното" накрая излиза по-скъпо.

    В момента преките данъци наистина са ниски. Може би най-ниските или поне почти най-ниските в Европа. Високи са акцизите и други непреки държавни вземания, които натоварват преди всичко потребителя, вместо данъкоплатеца. Проблемът е, че тези безобразно ниски за бедна държава като нашата данъци и осигуровки увреждат нормалното функциониране на държавните обществени функции и водят до повече или по-малко скрити усилия на Борисов и на кабинета му да лишават мнозинството у нас от права (например - от пенсионни права, в лицето на нормалните възраст и стаж за пенсиониране).

    Естествено, че всичко идва от един и същи джоб и това е джоба на работника (работникът е и най-масовия потребител в България, пък и навсякъде другаде по света). А че не работодателите ограбват мнозинството - това наистина е по-малко ясно. Мнозинството е ограбвано от управляващите.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен13/11/10 19:07

    Правата нямат нищо общо с размерът на данъците, в момента държавата разпределя над 40% от БВП на страната,но права няма.
    За съжаление,при нас положението е такова,има само един вид салам и колкото и да платим за него той няма да стане по-хубав.
    Не знам,защо се заблуждаваш,че преките данъци са ниски,ако бъдеш осигуряван на пълната си заплата за да вземеш 1000 лв чисто се плащат 500лв данъци.Тоест 1/3 от изработеното от даден работник отива в държавата.Поради тази причина повечето те осигуряват на възможно най-ниския праг,понеже няма файда от това да даваш много и работниците не протестират като ги осигуряват на по-ниска заплата.С проверки подобно нещо никога няма да се направи,полицейско-комунистическите методи трудно могат да дадат резултат.

    ОтговорИзтриване
  12. Правата имат безусловно тясна връзка със средствата, които се отделят за поддържането на тези права, а пък достатъчността на тези средства е най-непосредствено зависима от размера на данъците и на осигуровките. Алтернативата е катастрофален бюджетен дефицит и/или лишаването от права (всичко това се случва у нас).

    Ако бях осигуряван (аз и всички останали в тази страна) на реалната си заплата - данъците можеше да бъдат намалени. Сам потвърждаваш, че водещият проблем е събираемостта. Едва когато събираемостта се подобри реално - едва тогава вече ще можем да дискутираме, дали данъците и осигуровките да са ниски или високи. Сега те трябва да са по-високи и от актуалните, за да се възстанови нарушеното (от сегашното управление) нормално функциониране на държавата. Иначе - вече съм поискал в блога си тук ПЪЛНО ЗАНУЛЯВАНЕ на всички държавни вземания от мен без изключение. Нямам никакво намерение да плащам за неща, които реално не получавам.

    Повечето работодатели ме осигуряват на по-малък от реалния доход не защото са се загрижили особено за моите доходи (а още по-малко пък искат да съм с реални права). Те го правят, защото така издръжката ми им излиза по-евтино (моята работна заплата е равна на парите, които реално вземам, плюс пълните данъци и осигуровки, свързани с мен, независимо дали се спекулира, че част от тях плащал работодателя, а другата част съм плащал аз).

    Съгласен съм, че само с преследване и санкции няма да стане. Докато у нас продължава да няма никакво реално ПОСТОЯННО социално подпомагане за безработните, работникът няма да може да откаже работата на некоректен работодател (ако откаже такава работа и не прикрива злоупотребите на работодателя си, човек просто ще умре от глад или ще трябва да стане престъпник).

    За размера на данъците у нас (дали са големи или малки в момента) няма да навлизам в спорове с теб, защото със сигурност няма да се разберем. Считам подобни дискусии и чак спорове за съвършено излишни, преди да се подобри несимволично (и единствено с демократични средства) събираемостта на държавните вземания.

    ОтговорИзтриване