5.10.10

Дали е за добро, дали за лошо?

Склонността на Борисов да се откаже от дянковите тъпотии, да прекъсне, поне временно, процеса на разпад на здравеопазването ни и да увеличи социалните осигуровки (последното премахва нуждата да бъдем пенсионирани на 1500-годишна възраст), може да се окаже спасителен ход за кабинета му. Ако някой най-ефективно може да види сметката на борисовия кабинет, то това е преди всичко Дянков (макар и не сам, ами с усилената помощ на колегите му Трайков, Младенов, че и на Игнатов). Понеже профсъюзите и бизнесът ни не се очертава да достигнат до единство по този въпрос (пък и "десните" в парламента ще искат съсипването на държавата да продължи на принципа "след мен и потоп") - Борисов много лесно може да се справи с тази наглед нерешима дилема, като за първи път свика референдум по разединяващата тема. Народът да си реши, дали иска да се пенсионира на 1500-годишна възраст, както искат бизнесът и "десните", или иска да се повишат социалните осигуровки (и двата избора са лоши, но друг начин няма).
.
Има обаче един друг момент в борисовите намерения, който поражда сериозно съмнение, че не е достатъчно добре осмислен във всичките си детайли. Става дума за криминализирането (за вкарването в НК като престъпление) на неплащането на здравни осигуровки. (Интересно, защо само на здравните осигуровки, а не на ВСИЧКИ данъци и осигуровки?!) Това - хубаво! Когато имаме доходи, но нарочно не си плащаме здравните вноски - нормално е да има наказателно преследване. Но каква е вината на безработните, особено пък по време на кризата сега, на които им е изтекло подпомагането от бюрата по труда (това подпомагане май не надхвърляше една година)? И които държавата е оставила изцяло на произвола! Без никакви доходи и препитание! Откъде да намерят тези хора пари, с които да си платят здравните вноски? Да започнат да крадат ли трябва, за да се разплатят?!

2 коментара:

  1. Не съм убеден, че Дянков прави нещо нередно, крясъците по негов адрес са сигурно доказателство, че не раздава пари на поразия.
    Що се отнася до здравната система и нейният разпад - здравна система не съществува отдавна, така че няма какво да се разпада. Защо частните клиники прогресират, а държавните умират ???

    ОтговорИзтриване
  2. При всички положения Дянков правеше нередно и то - много нередно! Добре, че най-накрая е малко поозаптен от Борисов (може би под въздействието на синдикатите и, по-малко вероятно, под въздействието на новия здравен министър).

    Дянковият дефект е в това, че финасовият министър спираше вече уговорени и жизненоважни за функционирането на здравеопазването средства с аргумента, че щял да ги даде след "реформи". В същото време нито той самият, нито пък здравният министър (тогава Борисова) имаше и най-малка представа, какви точно трябва да бъдат тези реформи. Просто спираше жизненоважните пари без абсолютно никакво реално основание! Това означаваше директно унищожение на здравеопазването, без да има какво друго да го замени, камо ли пък заменящата форма да е по-добра и по-качествено да обслужва гражданите.

    Аз не отричам, че Дянков върши много добра работа, що се отнася до усилията за налагане на действителна финансова дисциплина у всички държавни учреждения (макар, естествено, винаги да може и по-добре). Подобни усилия едва ли са били правени реално през цялото време от така наречените "демократични промени", та до идването на Борисов. Също не отричам, че Дянков се въздържа да изпълни исканията на "десните" (пък и на "левите", макар последните да не знаеха точно какво искат) за незабавно орязване на всички дефицити и по този начин - за генерален разгром на икономиката ни и за удължаване на кризата с повече от година (твърде много икономически структури в България, преобладаващо частни, зависят главно от държавно финансиране, да не говорим пък за обществените функции на държавата, които просто няма по какъв друг начин да бъдат финансирани). Лошото на Дянков е, че в твърде много сфери се меси по наистина безумен начин (събитията около здравеопазването ни доказаха това за пореден път) и аз на мястото на Борисов отдавна да бях махнал този човек от поста му (особено пък, когато сам си беше заподавал оставката).

    ОтговорИзтриване