24.1.10

Аман от нарцистични управленци!

Хайдеееее! И тия, като предшествениците им, се оказаха живи нарциси и подгониха влизане в учебниците по История! Така, ако Костов историята ще запомни (поне за известно време) като този, при който беше въведен валутния съвет (така наречения валутен борд) и при когото започнаха реалните стъпки за присъединяване към ЕС и НАТО, а пък Сакскобургготски ще бъде запомнен с окончателното присъединяване към ЕС и НАТО, то видимо Борисов се опитва да остане в историята като премиерът, през чието управление България възвръща донякъде международното доверие в институциите си и заедно с това и част от еврофондовете, които загубихме след унищожителното управление на Станишев (последното пък ще остане в българската история като едно от най-нескопосаните и унищожителни, заедно с виденовото). Другото, с което Борисов може би се опитва да остане в историята ни е въвеждането на еврото като национално разплащателно средство у нас.
.
Много добре се вижда, че сред гореописаните цели не фигурира и целта, която трябваше да бъде основна при реална демокрация. А именно - работа в интерес на цялото общество и най-вече в помощ на най-нуждаещите се и обезправените. Както и стриктно съобразяване с желанията на най-големите части от обществото (стига това да не противоречи на хуманните принципи), дори ако управляващите не считат тези желания за най-важни, за правилни и особено, ако не ги считат за съответстващи на личните им интереси. Явно е, че Борисов и антуража му се интересуват единствено от историческото наследство, което биха оставили, както и от одобрението на европейските държави. Поредните нарциси с прозорливост под Кота НУЛА! Генералът, точно както предшествениците му, пропуска "дребния" детайл, че не Европа, а само българската общественост би могла да го остави във властта още един мандат. Българската общественост е и тази, която би изхвърлила "герберите" от политическия живот на страната, както това вече се случи с НДСВ и с други неориентирани политикани.
.
Гореописаното не е първата, пък видимо няма да е и последната изцепка на актуалното управление. Новата четворна коалиция (този път на ГЕРБ, ДСБ, СДС и Атака) показа, че въпреки публичните заклинания на Борисов и въпреки явно фалшивото присъствие на понятието "демокрация" в названието на две от формациите в коалицията ("Демократи за Силна България" и "Съюз на Демократичните Сили"), демократичността въобще не е най-старателно застъпвания елемент и при това управление.
.
Понеже управляващите осъзнават, че не могат да преодолеят и без това редките и символични протести на българската общественост по нормален начин - хайде юруш протестирането да се забранява! Днес, забрана за протести пред Министерския съвет и пред Народното събрание, пък утре може и забрана на протестите въобще. Ходът със забраната на протестите пред МС и НС не е някакъв нов патент на актуалната власт. Мнозина добре си спомнят, че и предишните "демократи", тези от НДСВ и ДПС, също бяха забранили протестите пред двете сгради. Пречели на Величеството (Сакскобургготски) да работи. Каква му беше работата на лидера на НДСВ видяхме по резултата - изпадането на "жълтите" от политическия живот на страната.
.
И така, вижда се колко демократична е и актуалната власт. Гони по "демократичност" Путин в Русия, пък току-виж го и задминала. Току-виж - подгонили сме по "демократичност" някои азиатски, близкоизточни и африкански режими. Защо пък не, особено ако Европа си позатвори очите?!
.
По принцип, щом като управляващите са забранили протестите пред МС и НС, протестиращите у нас биха могли да модернизират подхода си и да започнат да изразяват позициите си чрез блокиране на важни пътни и/или други артерии в страната, на летището и така нататъка. Нещо, което едва ли ще наблюдаваме още веднъж след виденовото време. Че България да не е Франция или пък Гърция! Я да си кротуваме и да си измираме бавно, но сигурно! Защото ако не слушкаме - чичковците с палките (полицаите) може да ни напляскат!

4 коментара:

  1. Има една подробност.Забраната е за отпред.
    Ще протестираме отзад, за там няма забрана :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Мисля, че най-силният начин на протест е по време на избори. Тогава те ни обещават всички земни благини и много хора се подвеждат...
    Когато в изборите участват все по-малко избиратели, когато техният процент драстично спадне, тогава може да се оспори легитимността на народните „любимци“...
    Лесно е и сега да се направи сметка с какъв % от гласовеге разните управници са идвали на власт...

    ОтговорИзтриване
  3. Към Кръстю: Оная забрана, за отзад, ние отдавна сме я свалили. И това е така откак свят светува, пък и не само у нас. Аз си виках, малко да поразнообразиме и да си размениме позициите с управляващите - поне веднъж те да свалят забраната за отзад, а ние за отпред.

    ОтговорИзтриване
  4. Към slavuncho: И на мен ми е минавало нещо подобно през главата, ама нейсе. Идват избори и всички като след облъчване започват да се бутат в мрежите и да се ловят на куките! А доста от тях месец-два преди изборите са заявявали по разните проучвания, че няма да гласуват.

    ОтговорИзтриване