26.4.17

КОГАТО БОГ СЪТВОРИЛ МАЛОУМИЕТО - НА БЪЛГАРИЯ ДАЛ МНОГО ЩЕДРО ОТ НЕГО!

Спешно трябва да прекръстим нашата държава на АБСУРДИСТАН! В момент, в който нормалните държави а-ха да преминат към въвеждането на безусловен базов доход заради най-скорошната перспектива почти всичко, различно от спорт, култура, научни изследвания и инженерни изобретения да започне да се произвежда изцяло от роботи. В момент, в който българската минимална заплата (заедно с всички останали доходи) е най-ниската в целия Европейски съюз и всичко, което може, бяга от държавата. В момент, в който всички признават, че естествения прираст на българското население от дълги години е безусловно отрицателен и тази държава умира. При всичкото това, още има празни чутури, които се чудят, как да блокират нормализирането на заплащането на труда у нас!
.
Не е тайна за никого, че огромното мнозинство български работодатели са хронични цинции, които страшно мразят да плащат заплати. Даже ако може - да им се плаща, за да се работи при тях! Те са неспособни да развиват успешни бизнеси, ако не изцедят до последна капка работниците си! Точно излезе анализа на Еуростат за социалните тенденции и индикаторите за бедност през 2016 година. Този анализ съвсем ясно показва, защо нормалните хора бягат от тази държава в чужбина и от толкова години вече смъртността осезаемо надхвърля раждаемостта, а българското население изчезва. 2,5 милиона българи или близо 35 % от населението на държавата преживяват в тежки материални лишения (не могат да си позволят няколко основни неща, които според европейските критерии са задължителни за нормален битов живот - да могат да плащат безпроблемно битовите си сметки /ток, вода, данъци/, да могат да посрещат неочаквани разходи, да поддържат дома си топъл, да имат достъп до телевизор, кола, телефон, да се хранят редовно, да могат да си позволят поне една седмица почивка далече от дома). В целия ЕС процентът на живеещите в тежки материални лишения е едва 7,8 % (България е рекордьорът с нейните 35 %) и спадал. У нас, разбира се, тенденцията е точно противоположната на нормалната Европа, а и сега рекордният процент вместо да спада - нараствал.
.
Още по-фрапантното свидетелство, че мнозинството така наречени български "предприемачи" са най-обикновени лешояди, накацали около разлагащ се труп (този на държавата) са резултатите на собствения ни Национален статистически институт (чиито критерии са по-ниски от европейските - България не е нормална държава, за да се оценява по критериите на нормалната Европа и ѝ трябват специални занижени критерии, за да изглежда трагичното положение малко по-малко зле). Според въпросните резултати цели 30 % ОТ РАБОТЕЩИТЕ българи (на възраст между 18 и 64 години) пребивават в тежки материални лишения! Да работиш и да живееш като безработен, при това цели 30 % от населението в трудоспособна възраст - това могат да постигнат, без да се стигне до гражданска война, само българските политици (ако българските работодатели са лешоядите, то политиците у нас са микробите, които водят до разлагането и вмирисването на трупа).
.
Докато тази държава е достигнала дъното на пропастта и усилено дълбае, да слиза още по-надолу, синдикалните и бизнес-организациите за пореден път не могат да се разберат, по какъв стабилен критерий да се определя минималната работна заплата! На всеки е ясно, че критерият може да бъде само един - кошница от сборни разходи за продукти, условия и услуги, които да представляват прага на бедност, под който лешоядите, пардон - работодателите, да не могат да слизат, колкото и да им се ще. Само че, очаквано, обсъжданите критерии въобще не са тези, а някакви фалшификации, свързани със средната работна заплата, производителност на труда, инфлация и всякакви други простотии, които нямат нищо общо със смисъла на минималната работна заплата - ДА ВЪЗПИРА заплащане на труда под определени граници, под които съществуването е застрашено и хората са стимулирани да се занимават с престъпност и с въоръжаване, вместо да работят.
.
Защо работодателите толкова са си харесали всичко друго, само не и кошница от задължителни за нормален живот продукти, условия и услуги? Защото, въпреки последното в ЕС място на България по минимална работна заплата, въпреки дългогодишния отрицателен прираст на населението, въпреки хроничното бягане на всеки, способен на това в чужбина, последните няколко години минималната заплата била нарастнала с 35 %, а средната заплата, където няма регулации - едва с 20 %. Казано по друг начин, ако зависи от работодателите - заплатите почти няма да растат и дори може да тръгнат наобратно (ако не беше регулацията на минималната заплата - вероятно нямаше да има и този 20-процентов ръст на средната такава)! Точно от тук идва и мерака за обвързване на минималната заплата със средната, с производителността (българските работодатели са пословични с нежеланието си да инвестират във високопроизводителни машини и така да качат производителността и БВП на глава от населението) и въобще - с всичко друго, различно от стойността на една задължителна за нормален живот кошница.
.
Ама, какво има да се чудим и маем на всичкото това безумие, при условие, че у нас се осъществяват безпрепятствено и от десетилетия дори извращения като полутайна употреба на разузнавателни технологии за следене на човешките мисли?! Боже! Не искам да съм българин!

Няма коментари:

Публикуване на коментар