4.11.10

Мед и мляко се леят в България, откакто Дянков и Борисов взеха нещата в "компетентните" си ръце!

Днес, 04.11.2010 година, български икономически "светила" ни осветлиха, че икономиката ни вече излизала от кризата, че икономическата ни политика била едва ли не чудесна, че България била инвестиционен рай и всички останали псевдо-икономически шменди-капенди, които да се опитат да ни приспят, че изтезаването и разбиването на обществените функции на държавата чрез безпаричие (заради "почти най-ниските" ни данъци и осигуровки в Европа), както и все по-прогресивното отнемане на социални права, са уж смислени и резултатни. Да, ама друг път!
.
Докато родните "много" сведущи икономисти се мъчат да представят икономическия растеж около нулата за 2010 година като "успех", Германия, която въобще не е държавата с "почти най-ниските" данъци и осигуровки в Европа и чиито обществени функции въобще не се тресат от безпаричие като българските, вече гони, ако не и да надхвърля двата процента реален годишен икономически растеж. Също, макар да сме инвеститорски "рай" - няма и помен от някакъв невиждан наплив на чуждестранни инвеститори към нас. И това е много лесно обяснимо предвид фактът, че тези, които все още се възстановяват от кризата, няма как да инвестират, а пък онези, които не са чак толкова засегнати от кризата - те си инвестират, но рядко правят това в България (макар и да сме ивеститорски "рай", по думите на вече споменатите ни "много" сведущи икономисти). (По едно време Борисов, Дянков и Трайков се изпохвалиха с някакви инвестиции към нас от съседните ни държави. За що за инвестиции иде реч, лесно може да се види в материала ми "И Борисов заспа и засънува, като предшествениците му, розови сънища!")
.
При такова състояние на българската икономическа мисъл не само на най-високо управленско ниво, но и въбще - трябва ли да ни учудва, че от така наречените "демократични" промени-насам, България е все в някаква криза? Ако не е в икономическа - ще е в социална, а ако пък не е в социална - ще е в икономическа криза. Обикновено така се получава, когато постоянно ни управляват некадърни в администрирането, но много вещи в ограбването (особено, когато това ограбване протича по узаконени схеми) "елити".

8 коментара:

  1. Анонимен6/11/10 21:08

    Седнал г-н Янков и се наревал в интернет.
    Г-н Янков, май не разбирате че е криза и че в много държави орязаха бюджети, заплати и пенсии. И май не разбирате, че проблемите ни се дължат именно на залитането на правителството в посока синдикати, онеправдани и други безработни мързеливци, които толкова желаете да подпомагате. А какъв е техния принос? Какъв е приноса на хилядите млади пенсионери?

    ОтговорИзтриване
  2. Засега "рева" почти сам, но по-нататък - ще видим... Вие с насмешливото си отношение към мен не можете да промените факта, че финансово-икономическата политика на Борисов-Дянков-Трайков-Костов-Мартин Димитров (чехъла на Костов)-Сидеров представлява най-явен провал.

    Кризата свърши. Поне по света. А България винаги е била, е и ще си остане в криза, защото нашата криза е полит-предприемаческа или казано с една дума - олигархична. У нас неконкурентоспособния ни бизнес и държавната власт са се срастнали в едно и не използват данъците по предназначение, а си тъпчат джобовете с тях. "Икономическата ни политика" е също толкова фалшива и представлява банална схема за лишаване на мнозинството в страната от права и от средства.

    В многото държави освен, че орязаха бюджети, заплати и пенсии, също и качиха данъците и осигуровките. Дянков у нас защо не качва данъците и осигуровките? Нали, по собствените Ви думи, сме в криза? Усещате ли, как сам си противоречите? Защото ако не качваме данъците и осигуровките - значи не сме в криза (според Вашата логика) и Дянков не само не трябва да замразява бюджети, заплати и пенсии, ами дори трябва да ги увеличава над равнището на инфлацията. (Подчертавам, че в този трети абзац на отговора си към Вас само ползвам Вашата логика. Аз самият имам друго, по сложно мнение по целия този въпрос, което ще изложа в мой материал в този блог в бъдеще. Иде реч за квази-неолибералната кражба в България.)

    Вие, като сте толкова трудоспособен, за разлика от "безработните мързеливци" (по думите Ви) - защо не сте издигнал компанията, в която работите (или пък чийто собственик сте) поне до последната петстотна позиция на "FORTUNE GLOBAL 500"?! Или пък, ако синдикатите и управлението Ви пречат да постигнете подобен резултат - защо не изнесете бизнеса си в някоя друга държава, където синдикатите и управлението да Ви пречат по-малко? (Можете да изберете някоя мизерстваща африканска държава. Там доходите и състоянието на населението отговарят точно на изискванията Ви.)

    Безработните "мързеливци" и "хилядите млади" пенсионери ще започнат да принасят (тоест - да потребяват), само когато им се осигурят достатъчно доходи, за да принасят чрез покупките си (и така да създават стимули за производство на "предприемачите" ни, а БВП да тръгне нагоре). Няма как "безработните мързеливци" и "хилядите млади" пенсионери да започнат да принасят (да потребяват), след като Дянков/Борисов ги е лишил от всякакви доходи и ги е поставил на ръба на оцеляването, нали?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен7/11/10 11:40

    Г-н Янков,
    Сигурен съм, че сте интелигентен човек, но едва ли ще се разберем.
    Вие сте социално и кейнсиански насочен и със сигурност би трябвало да адмирирате увеличаване на пенсиите с 20% в разгара на кризата, а също и увеличените социални разходи на държавата, запазване на високите разходи за заплати на държавните служители, увеличаване през 2011 г. на разходите за здравеопазване, субсидии за тютюнопроизводители и т.н. Правителството не изпълнява дясната си програма, а всъщност прави точно това, което искате. Това е вашата, а не дясна политика.
    Но както и в други държави, където решиха да борят кризата с кейнсиански средства, се видя, че тези допълнителни разходи почти не изпълниха предназначението си да раздвижват икономиката, а напротив -водят до бюджетни дефицити, който създава несигурност у бизнеса и потребителите, настроения за вдигане на данъци, отблъсква инвеститорите.
    И конкретно за България - дадените в повече пари понапълниха банковата система, а не отидоха за увеличено потребление и не създадоха повече работни места. Работните места се дължат всъщност на увеличения износ, т.е. на бизнеса, който толкова не обичате.
    Моята теза е по-малко субсидии и по-ниска преразпределителна роля на държавата. Работа има за всеки и стига сте оплаквали тези, които могат, а не полагат достатъчно усилия. Ако сте толкова благотворителен - нормално е да организирате кампания с вашите съмишленици и да съберете средства на доброволни начала. Ще внеса и аз ако сте убедителни и то за реална, а не измислена кауза. Вместо това, чисто по комунистически искате да задължите всички чрез държавата.

    Дано сте изключително успешен човек, за да имате самочувствието да се подигравате на предприемачите. Уважение заслужават не само тези от Fortune 500, които дават работа на ститици хиляди. Дълбоко уважавам всеки бизнес, дори и микро, семеен или едноличен, защото е полезен и работи за своите клиенти, а не е легнал на гърба на държавата и да иска субсидии и пари от другите.
    И още нещо, може би не знаете, но ще се учудите колко добри компании има в България, които партнират с водещите в света. Преди години "експерти" се подиграваха на японските, после на корейските и на китайските компании, но не след дълго наистина ги листваха във FORTUNE GLOBAL 500, така че кой знае. Но за тези експерти сега никой не си спомня.

    ОтговорИзтриване
  4. Че няма да се разберем - това е сигурно! По-скоро Борисов ще си замине от властта (в краен случай - с изтичането на мандата му).

    Точно в този момент адмирирам запазването на данъците и осигуровките от 2009 година (не на тези от 2010 година, част от които бяха намалени от Дянков) и през 2011 година. А най-късно през 2013 година (или още през 2012, ако БВП се е стабилизирал в растеж още тогава) адмирирам и увеличаването на данъците и осигуровките в България до средни спрямо целия Европейски съюз равнища. Също считам за уместно плавно (най-късно до 2013 година или още през 2012) балансиране на бюджета до нулев дефицит или дори до формиране на някакъв малък излишък.

    Категорично отхвърлям каквито и да било намалявания на данъци и осигуровки, точно заради актуалната (поредна) бюджетна криза, в която ни вкара (и тази година, както през 2009-та) Дянков. При символична събираемост и при все още наличен бюджетен дефицит, считам неувеличаването и дори намаляването на данъците и на осигуровките за откровено безумие. Резултатите от дянковата финансова политика се виждат повече от ясно - социална криза, изразена в протести на цял куп съсловия.

    Считам също, че точно за да не се саботира бързото излизане от икономическата ни криза (чрез убиването на вътрешното потребление, което убиване вече е факт) - заплатите и пенсиите трябваше да се увеличат минимум с равнището на инфлацията (тоест - реално да не се увеличават). А пък след стабилизирането на икономиката ни и на бюджета - пенсиите и заплатите да започнат да се увеличават над равнището на инфлацията, както беше при Сакскобургготки и при Станишев (по-високите заплати, при ненамаляване на пенсионните вноски, ще дават и по-високи пенсии, без да се нарушават пенсионните бюджети).

    Както много ясно виждате, правителството прави всичко друго, само не и това, което искам. (Не пропускайте, че аз не съм нито с "десни", нито с "леви" виждания в областта на икономиката. В тази област деля действията само на правилни и на погрешни, като правилните действия могат да бъдат както "десни", така и "леви" в зависимост от нуждите на конкретната ситуация.)

    "Най-ниските" или почти най-ниските спрямо Европа данъци и осигуровки в България не привличат кой знае какви нови инвестиции. Не наблюдаваме никакъв рекорден инвестиционен бум у нас. И докато мнозинството европейски държави (с кейнсианския, по думите Ви, подход) вече са с положителен икономически растеж през 2010 година, нашият растеж през същата година ще бъде около нулата и дори може би все още отрицателен.

    Продължение - в следващия отговор...

    ОтговорИзтриване
  5. ... Продължение от предходния ми отговор:

    В случая с България парите са напълнили банковата система, вместо да засилят потреблението, защото такава е била схемата на разпределението им, която са избрали управляващите. При друга схема резултатът щеше да е друг. Имаше и наследени договори от предходното (на БСП-НДСВ-ДПС) управление, които договори трябваше да се изпълнят.

    Аз обичам бизнеса по принцип. Не обичам българския предприемачески манталитет, който е най-обикновена икономическа пирамида и не става за нищо друго, освен да точи на непазарни принципи средства от бюджета и от масовия потребител. Част от "увеличения износ" е добре познатото ни източване на ДДС.

    Къде е тая работа, която я има за всички? Защо въпросната работа, дето я има за всички, не наеме безработните у нас, колкото са там процента. Къде е пълноценната социална политика, която да разполага с най-точно сведение за броя на безработните и да ги насочва към работата, която има за всички според думите Ви? Ако имате намерение да се баламосваме с празни приказки - сбъркал сте човека.

    Нямам намерение да събирам никакви кампании и средства. Платил съм данъци на държавата и тя е длъжна да си свърши както трябва работата. Ако не - парите да ми се върнат. Всичките!

    Въпросът не е, колко български компании партнират на водещи компании в света. Въпросът е, колко български компании (със седалища и с основна производствена дейност на българска територия) СА водещи компании в света. Отговорът е - НИКОЛКО! Българските управляващи и предприемачи нямат нищо общо с японските управляващи и предприемачи след Втората Световна. Ситуацията днес също е коренно различна, в сравнение с тогавашната. Паралелът Ви с Япония след Втората Световна е неуместен. Това пък, което издигна корейските и китайските компании до върха, в България никога не е правено.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен7/11/10 17:05

    Здравейте,
    1. Борисов ще си отиде от властта точно защото провежда лява политика на поддържане на високи разходи и липса на сериозни реформи, и най-вече ако продължи с вдигането на данъци, акцизи и осигуровки, както искате Вие.

    2. След 20% ръст на пенсиите през 2009 год., ръст който не е съобразен с осигурителния принос и вноски на пенсионерите, Вие искате Дянков да вдигне още пенсии и заплати през 2010 и 2011? Първо той го прави чрез по-високите осигурителни прагове и това е проблем по време на криза. Но откровеното повишаване на заплати и пенсии - това вече е безумие. Това е пар екселанс гръцки сценарий - защото ако има увеличено потребление - то ще бъде основно от внос и няма да генерира работни места, бюджетният дефицит ще стане космически и ще засташи валутния борд, лихвите ще хвръкнат нагоре, ще отлетят и чуждите инвеститори - в резултат ще се потопим още по-надълбоко в кризата и ще се завърти порочен кръг. Не забравяйте че Дянков може да увеличава само държавните заплати. Какво предлагате - държавата с декрет да вдигне заплатите в частния сектор?
    Относно бизнеса - изглежда градите мнението си на база жълтата преса /точене на ДДС, на бюджета и т.н./. Все едно от 2-3 убийци и бандити да съдите за всички хора.
    По данни на Евростат - събираемостта на ДДС е една от най-високите в Европа. А за износа имам преки впечатления.Всъщност ето Ви и малко данни от Investor.bg: http://www.investor.bg/news/article/107975/361.html. Надявам се ще коментирате и графиката в статията.
    Вижте и графиката по-долу, която показва движението на БВП на човек от населението на България, Румъния, Полша, Унгария и Естония. Ще ми е много интересно как ще я интерпретирате и кой модел на развитие ще си изберете: MSP16919d2g26c32841b2d00002a315ic7ah81b58i

    А вашата претенция че няма велики български компании, от което би следвало, че българският бизнес е некадърен, е предполагам плод на липса на достатъчно информация и непознаване на такива хора. Първо, не можете да очаквате, че това може да се постигне за 10-12 години, след като държавата е вървяла десетки години встрани и надолу.
    Второ, колко компании от Румъния, Полша, Естония или Унгария са във Fortune 500, че да искате там да бъдат и български компании? Трето, партньорството с големите в света показва, че можеш да правиш бизнес като тях и отговаряш на техните стандарти и това не е малко. Това дава възможност да се учиш, растеш и развиваш заедно с тях, и е най-краткия път да изградиш успешна компания. Не бъдете такъв нихилист, аз лично познавам поне 10 български фирми, които не отстъпват по нищо на най-добрите и са се доказали в международен план, които продължават да растат и в кризата и нищо чудно един ден да попаднат във вашата любима класация.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте и Вие!

    Борисов не провежда никаква лява политика. Лявата политика не се изчерпва само с поддържането на бюджетен дефицит, ами включва и други особености, които при борисовото управление не са налице. Реформи се правят с пари, а не за пари. Борисовото управление не е вдигнало никакви данъци (само някои от акцизите, но това е поредната стъпка, която удря предимно джоба на масовия потребител и съответно - дребния и среден предприемач). Неслучайно мнозина твърдят, че България в момента е данъчен рай. Само дето това не ни носи никакви съществени чужди инвестици, а само съсипва нормалното функциониране на държавата.

    Не искам пенсиите и заплатите да се вдигат, а да се замразят, като само се актуализират с размера на инфлацията. Ръстът на пенсиите не е съобразен с осигурителния принос и вноски на пенсионерите, защото докато пенсиите са растели, пенсионните вноски не са били запазвани на едно равнище, а постоянно са били намалявани. Дори и по-високите осигурителни прагове не могат да компенсират парите, които работодателите трябваше да внасят върху реалните заплати на работниците си, но не го правят. Ако няма увеличено потребление - няма да има и стимули за производство и няма да има и ръст на БВП. По принцип, освен повишаването на заплатите в държавния сектор, има също и реално социално подпомагане на безработните, което подпомагане в България въобще липсва.

    Ще продължа с този отговор по-късно, че се налага да пътувам малко...

    ОтговорИзтриване
  8. Продължение на отговора ми отгоре:

    "Жълтата" преса, въз основа на която градя мнението си, е вестник "Труд" (Понеделник; 18 октомври 2010 година; стр. 1: "40 % от ръста на износа - кражба на ДДС"). Ако и за "Труд" ми кажете, че е "жълта" преса - явно единствената нежълта преса според Вас е само тази, която стриктно представя само вашите собствени виждания по всички въпроси! Със сигурност не съдя всички хора, а само тези начело на държавата, че не желаят да си събират резултатно вземанията.

    Тълкувам сведенията, които сте предоставили, по много прост и ясен начин: Тъй като потреблението в Европа се съвзе, докато нашето беше започнало да се срива - първи започват да отбелязват по-добри резултати фирмите, които се занимават с износ. В същото време, тъй като вътрешното потребление се свива (по данни на НСИ и не без доста активното съдействие в тази посока на Симеон Дянков) - растежът на българския БВП за 2010 година ще бъде около и дори може би под нулата, докато за същата 2010 година редица европейски държави (всичките - с по-високи заплати и данъци от българските) вече реализират стабилни икономически растежи.

    Според цитирания от Вас във връзка със събираемостта на ДДС Евростат, бългсрската икономика е най-зле в ЕС, а българския бизнес е последен по конкурентоспособност и излишно преразходва енергия (заради нежеланието си да инвестира в нови, енергоспестяващи производствени технологии). След като вече сте ми цитирали Евростат в друга връзка, значи му се доверявате и ще се съгласите с твърдението ми, че българския "бизнес" (с много редки, цитирани от Вас изключения) не струва и единствено се е научил да потиска работниците си и да издоява бюджета.

    ОтговорИзтриване