22.10.10

Малка победа за справедливостта. Голямата война, обаче, все още предстои!

След сблъсъкът между малцинството на работодателите и властта (основните представители на работодателите в кабинета са министрите Дянков и Трайков) от едната страна и на мнозинството в България, частично представяно от профсъюзите (последните пък са представяни от министъра Младенов в кабинета) - за първи път в българската демократична история мнозинството удържа крехка победа. Засега пенсионирането ни на възраст отвъд границите на смъртта се отлага за малко. Това обаче съвсем не е краят! Истинската война тепърва предстои! Французите единствени в Европа се опитват с всички сили да опазят правата си. Виждаме, какво означават ИСТИНСКИ протести. Там няма врън-мрън, а просто се действа ефективно (в България сме само на врън-мрън). За да има действителен резултат обаче и за да може реално да се преобърне тенденцията на ограбването на нашите, масовите доходи обаче, неизбежно общественият протест трябва да се прехвърли в политическата сфера и да започне да се осъществява с политически средства. Категоричен резултат иначе със сигурност няма да има.
.
Едно мнооооо-го малко уточненийце! Детайл, който Борисов е пропуснал да вземе под внимание при изявата си по сутрешния блок на БНТ на 21.10.2010 (с по-голямата част от казаното от него съм съгласен). Борисов каза, че провеждал тежки реформи, бидейки МАЛЦИНСТВО! Това той каза, при условие, че ГЕРБ е партията с най-много "народни" представители в парламента! Може би Министър-председателят е имал предвид това, че ГЕРБ не разполага с пълно или дори с абсолютно мнозинство (една втора плюс един или две трети депутатски места). Дори и да е така, този факт реално не представлява никакъв проблем, стига на някои части от ГЕРБ (а очевидно и на самия Министър-председател) да не им изнасяше, подобно на всички управляващи партии до сега без изключение, да се правят на "приятно" некомпетентни. Да се правят, че не разбират, как много лесно биха поставили на място всички останали парламентарно представени формации, ако последните упорито отказват да се нагодят към политиката на борисовото МНОЗИНСТВО. Достатъчно беше по въпросите, по които знаят, че работят в интерес на мнозинството в страната, но по които не получават нужната подкрепа от останалите парламентарно представени формации, просто да предизвикат РЕФЕРЕНДУМ - най-демократичният и заедно с това задължителен (освен ако не бъде отменен от Конституционния съд) за всички политически формации в парламента инструмент. Ако много се интересуваха от интересите и мнението на мнозинството хора в страната, ГЕРБ нямаше да се опитват да сплашват останалите в парламента с евентуална политическа криза, ако си тръгнат предсрочно (такава криза я има, я няма). Бместо това широко щяха да се възползват от безспорните предимства, които им предлагат честите референдуми по важни въпроси.
.
За финал, Борисов оповести цифрата, отделяна за здравеопазването у нас (3,5 милиарда лева) с тон, сякаш са дадени много пари! Нека си направи труда да сравни тази цифра със средствата, които отделят за здравеопазване нормалните европейски държави и особено със средствата им на глава от населението. Както много лесно може да се предположи - България е в дъното и на тази класация. За кокошкарските български представи, цифрата 3,5 милиарда ЛЕВА (не евро) изглежда много голяма, но реално подобни пари за нищо не стигат (освен ако не затворим болниците си и не прогоним докторите си в чужбина, както са тръгнали да правят сега-управляващите). Днес има утвърдени жизне-спасяващи технологии, само една-единствена бройка от които струва милиони левове. Например, съвсем наскоро Специализираната болница по онкология в София получи нова апаратура за унищожаване на тумори на простатната жлеза на стойност около 2 милиона лева. Това е само ЕДНА-единствена апаратура! А българското здравеопазване не разполага с твърде широк спектър от тези технологии (парите за лечение чрез такива технологии изтичат в чужбина). Заплащането на българските лекари е смехотворно (точно, каквото е и заплащането на мнозинството български работници в която и да било икономическа сфера). Сградният фонд и обслужването като материална обезпеченост са почти под всякаква критика (нещо като при образованието). И всичко това произтича не само от лошия мениджмънт и от корупцията в здравеопазването (които ГЕРБ, предполагам, са започнали да борят успешно с идването си на власт), ами най-вече произтича от хроничното и вече десетилетно ДЪЛБОКО недофинансиране на родното здравеопазване.

2 коментара:

  1. Анонимен26/10/10 23:19

    Ако си мислиш, че можеш да имаш едно дете, да се скатаваш до 60 години и после да взимаш достойна пенсия, много се лъжеш.

    ОтговорИзтриване
  2. Ако си мислиш, че можеш да ми вземаш някакви пари, уж за пенсионни осигуривки, а после да не получавам нищо, че и да не мога да се пенсионирам дори - ти се лъжеш още повече! Нали Дянков искал да развива икономиката, като намалявал данъците и осигуровките? Е, искам от него не просто да ги намали, а да ги занули всичките, при това ВЕДНАГА! Е-те тогава такъв невиждан икономически растеж ще осигури, че може и в рекордите Гинес да влезе! Аз пък няма да бъда ограбван за неща, които не плучавам.

    ОтговорИзтриване