11.4.10

Относно промените в НПК.

Една от забележките на Първанов във ветото му на планираните от ГЕРБ промени в НПК е свързана с назначаването на "запасния адвокат" на обвиняемия от обвинителите. Предназначението на тази мярка беше, да се преустанови честото протакането на делата заради отсъствия на адвокатите на обвиняемите поради много вероятно фалшиви причини. Аргументите на президента са свързани с възможността назначаването на допълнителния адвокат от обвинението да противоречи на европейската Конвенция за защита правата на човека и основните свободи, според която всеки има право сам да избира адвоката си. Аргументите на първановия екип може да имат основание.
.
Проблемите с начина на избирането на "резервния защитник" са преодолими. Когато адвокатът на подсъдимия отсъства, независимо по какви причини, това е ситуация, сродна със ситуацията, която в Конституцията на Република България се описва като невъзможност на обвиняемия да си осигури защита. В този случай държавата назначава държавен защитник, освен ако обвиняемия не държи сам да се защитава. След като Конституцията позволява държавата да назначава основен защитник, значи няма никаква пречка да се назначава от държавата и резервен такъв.
.
За да няма противоречие с Конвенцията за защита правата на човека, обвиняемият може да си избира с помощта на съдията или на съдебния състав резервния адвокати още в самото начало на процеса. Делото да не може да започне, без обвиняемият да разполага с "резервен защитник". Ако обвиняемият упорито отказва да си избере резервен защитник, но и отказва да се защитава сам при отсъствие на адвоката му - резервният защитник да бъде избран от съдията или от съдебния състав в присъствието на обвиняемия. След започване на делото, то да не може да се отлага поради отсъствието на адвокат и/или на прокурор (да има и резервни обвинители). Резервният адвокат да търпи несимволична финансова санкция, ако не може да присъства на дело, за което е избран, без предварително да е предупредил за това съда и да се даде възможност на обвиняемия да си избере друг резервен защитник. Съдът пък е длъжен да определя време за гледането на делата, съобразено с графика на резервните защитници.
.
Мисля, че по гореописания начин не само правата на обвиняемите са опазени, че и преопазени според всички известни конвенции и харти за човешките права, ами и най-спокойно бихме могли да забравим за дежурния у нас феномен с протакането на делата заради "болести" и "неразположения" на адвокатите на обвиняемите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар