21.5.13

Опасният флирт на Сидеров с ДПС

Волен Сидеров опасно гравитира към поведение, което може да му струва доста скъпо! Всичките три различни от ГЕРБ формации в 42-то Народно събрание (същото, изборите за чието съставяне приключиха съвсем скоро и с толкова противоречив резултат) заявяват, че няма да подкрепят ГЕРБ. Същевременно, въпросните три формации дават вид, че са склонни да се коалират за създаването на техен кабинет с предложения от БСП Пламен Орешарски за Министър-председател (по причини, които ще бъдат обяснени по-надолу, трите парламентарно-представени опонента на ГЕРБ не харесват да наричат формата, под която ще се обединят коалиция, но фактически става дума именно за коалиция, защото без подходящото гласуване на трите формации новият кабинет не може да стане факт). Още по-интересното е кои точно са трите формации, които ще се коалират, за да основат кабинета на Орешарски! Това са, разбира се, БСП и, да застанем внимателно да не паднем, ДПС и Атака!!! Ето това са салто-морталетата на българския политик, заради които значителна част от родните избиратели са намразили българската политическа класа и са се дистанцирали изцяло от политическия ни изборен процес, като са се превърнали в устойчива и значителна група от негласуващи.

ДПС и Атака да допускат дори само като хипотетична възможността да управляват заедно (като се преструват на "неговорещи" си и се прикриват зад посредничеството на БСП)!!! Това са двете партии, които с времето са излъчили толкова категорични позиции за безкомпромисна нетърпимост помежду си, че човек би си казал, че никога не биха седнали да управляват заедно, даже ако се правят на ударени, като не разговарят директно, а са си поставили "телефона"-БСП помежду си (до какви ли не абсурди води преследването на властта на всяка цена!)! Егати и цирка! Това е все едно някой (Атака на Сидеров) да се здрависа с Хитлер (ДПС), като прави това с погнуса и с извърната с отвращение встрани глава и същевременно да си говори със застаналия до Хитлер австрийски канцлер (БСП). Последният (БСП) пък да предава на Хитлер (ДПС) казаното от "неговорещия" с Хитлер "някой" (Атака), като австрийския канцлер (БСП) и Хитлер (ДПС) ще печелят, а наивния "някой" (Атака) ще потегли към политическото НЕбитие... Защо Сидеров е гарантирания губещ от една подкрепа на Атака за кабинет на Орешарски, дори ако от Атака гласуват "въздържали" се (както се оказва в живота - мълчанието е признак на съгласие)? Ето защо!

Един път Сидеров остави ли БСП и ДПС да си съставят кабинет, а това може да стане дори когато само един сидеров депутат гласува не "против", ами "въздържал се" или даже "за" формирането на кабинет на Орешарски - после няма да има какво да свали този кабинет до края на мандата му и за тази цел Сидеров дори няма да е нужен на БСП и на ДПС. За успешен вот на недоверие са необходими 121 гласа, докато и да се обедини с ГЕРБ за вот на недоверие, Сидеров ще разполага с един глас по-малко или точно със 120 гласа. БСП и ДПС пък, заедно, ще разполагат също със 120 гласа и така не може да се получи нужното мнозинство за вот на недоверие към кабинета. Така, ако не гласува "против" кабинета на Орешарски, Сидеров хем ще даде властта на ДПС, хем след това вече няма да има никаква важност за поддържането на така-основания кабинет, защото БСП и ДПС ще могат да си го опазват и сами. На всичкото отгоре подобен ход не само би прелял още сидерови симпатизанти към партията НФСБ на Валери Симеонов (при такава откровена подкрепа на Сидеров за ново влизане на ДПС във властта, НФСБ много лесно могат да се представят за истинските националисти, за разлика от Сидеров), но и отново може да се стигне до загуба на депутати от Атака при един по-масиран отлив на симпатизанти заради подкрепата на формацията за уж заклеймяваната като "много лоша" ДПС. Разпадне ли се пак Атака, което е доста вероятно при оставяне на кабинета на Орешарски да се конституира, БСП и ДПС вече ще могат сами, без Сидеров, да си гласуват и каквито закони си поискат, а на Сидеров ще му остане само възможността да реве до края на мандата, че Сергей и Лютви (Местан - лидерът на ДПС) са "лоши момчета" като Бойко... Ясно се вижда, че Атака няма никаква полза от позволяването на създаването на кабинет на БСП и на ДПС.

Накратко - няма какво да се заблуждаваме! Ако ще флиртуващата помежду си тройка БСП, ДПС и Атака да се мъчи да предефинира кооперацията си на "програмна", "експертна", "програмно-експертна", "извънземна" или на каквато ѝ хрумне друга, това си е чисто и просто коалиция, от която двама (БСП и ДПС) гарантирано ще спечелят, а трети (Атака) може да загуби страшно много. Просто, предишното управление на Станишев, тройната коалиция БСП-НДСВ-ДПС, успя толкова дълбоко да дискредитира понятието "коалиция", че сега и самия Станишев се мъчи усилено да избяга от него и да измисли нещо по-засукано и различно като определение за едно практическо коалиране между БСП, ДПС и Атака. Също, на Сидеров и на Местан не им харесва да си признават публично, че са склонни да бъдат партньори в едно бъдещо управление, а понятието "коалиция" по-лесно се свързва с представата за партньорство при сравнение с останалите витиеватщини. Отделно на ръка, че тримата съглашатели на практика ще измамят гласоподавателите си, защото резултатът от тяхното управление ще се различава твърде много от платформите и обещанията им, от всичките им заявления, с които са спечелили изборите. Почтеният ход на всички е прегласуването чрез нови избори. Политиците не си свършиха добре работата (всичките се занимават единствено със сметкаджийство и с таргетиране на маркетингов принцип на избирателите, вместо да подхождат почтено и общо-полезно - това е описано в "Настъпи време за нови протести и за предсрочни избори") и трябва да се явят на "поправителен изпит" пред избирателя.

3 коментара:

  1. Анонимен21/5/13 09:30

    Сравненията с Хитлер са неуместни! Каквито и да са българските политици, не са заслужили сравнение с това чудовище, отговорно за смъртта на милиони хора.

    ОтговорИзтриване
  2. Доста преди изборите ДПС и Атака демонстрираха уж безкомпромисна нетърпимост една спрямо друга. Атака, примерно, симулираше такава нетърпимост към ДПС, подобно на нетърпимостта на хуманен човек към фигура като Хитлер. Ето от тук идва сравнението, което ползва Хитлер! И изведнъж, полакомени от властта, двете формации започнаха да измислят циркове, как да се правят на скарани една с друга, но да се подкрепят за съставяне на кабинет (по-скоро - как Атака да подкрепи ДПС, защото самата Атака няма никаква полза от каквото и да било друго гласуване освен "ПРОТИВ" един кабинет, поддържан и от ДПС)!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/5/13 21:37

    Такива са политиците. Един ден говорят едно, друг ден друго. Но така е по целия свят. Нашите още не са се доказали, че могат да работят в полза на народа. Гледат само в собствената си партийна супа. Така се изпокараха преди изборите, че направиха един пат. Не виждам излизане от него. Нови избори също няма да им помогнат. Както винаги досега, за голямо съжаление нашия беден и измъчен народ ще го "отнесе".

    ОтговорИзтриване