9.5.13

Защо отново няма да гласувам?

   Скандали, подслушвания, вини без виновни, кухи обещания, на всичкото отгоре и пестеливи, освен че са изпразнени от съдържание и от подробности (как точно ще се постигне обещаното, от къде по-точно и колко по-точно ще се взема и къде по-точно и колко по-точно ще се дава, какви по-конкретни стъпки, особено законодателни, като предварително готови законопроекти, ще се предприемат)... Българската политическа класа отново си навлезе в типичното, характерно за всички предишни избори от "демократичните промени" насам русло. И макар съвсем наскоро да имаше тежки обществени протести срещу въпросната политическа класа и срещу всичко това, което всичките ни политици, до един, демонстрират (именно протестите срещу всичко наблюдавано в момента доведоха до падането на кабинета на Борисов и до предсрочните избори, във връзка с които се разиграва поредното политическо извращение в момента), за пореден път тези тежки обществени настроения бяха загърбени от политиците ни и онези за пореден път ще си организират фалшиви избори, които фалшиви избори да послужат, за пореден път, като нагласена фасада на фалшива демократичност.

   Защо предстоящите избори ще бъдат фалшиви и защо шайката от политически мошеници (които и да са те - всичките са един дол дренки) отново ще ни управлява нелегитимно, макар и легално? Нека погледнем последните социологически сондажи и да видим, какво точно ще се случи!

   Налични са резултатите от две последни проучвания, проведени след скандала с подслушванията. Едното е на НЦИОМ, осъществено между 19-25 Април 2013, а второто е на МБМД и е проведено между 20-28 Април 2013. И двете проучвания са осъществени по инициатива и за сметка на провелите ги агенции, без външни поръчители и външно заплащане. Според НЦИОМ в Парламента гарантирано влизат четири формации - ГЕРБ (23.6 % подкрепа), КБ (тоест - БСП и пълнежа ѝ, със 17.7 % подкрепа), ДПС (6 % подкрепа) и Атака на Сидеров (4.9 % подкрепа). Движение България на гражданите на Кунева е получило 3 % подкрепа, което според НЦИОМ му дава сериозен шанс също да премине четири-процентната бариера и да получи депутатски места. Според проучването на МБМД в Народното събрание гарантирано влизат пет формации, а именно ГЕРБ (с 28.3 % подкрепа), КБ (тоест - БСП и пълнежа ѝ, с 18.7 % подкрепа), ДПС (5.2 % подкрепа), Атака на Сидеров (5.2 % подкрепа) и България на гражданите на Кунева (4.1 % подкрепа). Може да се промуши през четири-процентната бариера още някой, ама и да се случи това - гарантирано ще иде реч просто за статист, от който ще зависи прекалено малко, да не кажем нищо.

   Според моментните резултати излиза, че шанс да състави кабинет има само ГЕРБ и то само, ако успее някак си да се договори със Сидеров. Да речем, както беше при кабинета на Борисов преди падането му под напора на протестите. Тогава и ГЕРБ, и Атака отричаха да са заедно, но подкрепяха съвместно с гласуването си управленски решения в Парламента. Абсурдно е да се очаква ГЕРБ да съставя управление с БСП и/или с ДПС, а пък и да се обедини Борисов с България на гражданите на Кунева, сборът от депутатските места, с които ще разполага подобно обединение, съгласно последните резултати от проучванията, няма да е достатъчен за формиране на управляващо мнозинство (поне 121 депутата или 50 % плюс едно от всички депутатски места в Народното събрание). За да сме по-точни - според проучването на МБМД ГЕРБ биха могли да съставят кабинет и само с ДБГ на Кунева, и само с Атака, а според проучването на НЦИОМ могат да съставят кабинет само с Атака (само депутатските места на Кунева, при един такъв изборен резултат и ако влезе в Парламента, защото според това проучване подкрепата за партията ѝ е под четири процента, няма да са достатъчни на ГЕРБ за формиране на работещ кабинет).

   БСП пък въобще не може да състави кабинет, защото може да разчита само на съюзяване след изборите с ДПС, плюс-минус България на гражданите на Кунева, но пак няма да има нужното за съставяне на кабинет мнозинство. Освен ДПС, на БСП ще ѝ трябва и Атака, ако иска да състави кабинет след изборите, обаче да се включи Атака в управление, в което наравно участва и "смъртния" ѝ опонент ДПС е почти невероятно да се очаква. (Правя уточнението "почти невероятно", защото от българските политици, принципно, би могло да се очаква абсолютно всичко, включително и най-невероятното и неочакваното.)

  Независимо от това, че следващото управление най-вероятно ще бъде отново на Борисов, всъщност в момента няма нито една политическа формация, която да е заслужила нужната обществена подкрепа за формиране на легитимно и наистина демократично управление в следващото Народно събрание. Това е така, защото нито една от политическите формации, които ще влязат в следващия Парламент (и въобще - които ще участват в следващите избори, независимо дали ще влязат или не в следващия Парламент) не получава подкрепата на 50 % плюс един човек от всички граждани с право на глас в страната. Нещо повече! В момента нито една от кандидатстващите за властта формации не получава дори 50 % плюс един глас не от всички граждани с право на глас в страната, ами и дори само от всички граждани, които ще си загубят времето да гласуват на предстоящите избори!!!

  На изборите  през 2009 година избирателната активност е била 60.2 % от всички български граждани с право на глас. Броя на избирателите в основния и в допълнителния избирателен списък е бил 7129965 души, от които са гласували 4323581 души и не са гласували 2806374 души. Най-голямата подкрепа, която партия на тези избори получава са 1678641 действителни гласа за ГЕРБ. Това са едва 23.5 % от всички български граждани с право на глас и 39.72 % от общия брой на действителните гласове (4226194 души) на парламентарните избори през 2009 година. (Ако тогава ГЕРБ не са успели да получат и 40 % подкрепа, какво да кажем за днес, когато подкрепата за тях не може да надхвърли и 30 %, макар пак да са водещата формация според сондажите на общественото мнение?!) А историята на българските парламентарни избори след така наречените "демократични промени" през 1989 година познава случай с политическа формация, която е успяла да постигне над 50 % подкрепа и доверие от общия брой на действителните гласове на съответните избори. Това се е случило на изборите през 1997 година, когато ОДС получава 52.26 % подкрепа от действителните гласове на тези избори. Впоследствие тази формация пропилява подкрепата, точно както я пилеят най-охотно заради личните си интереси и заради несъобразената си с обществените желания и интереси политика и всички останали политически формации без изключение. Но важното тук е, че получаването на такава подкрепа е постижимо. Да! Постижимо, стига да имаше кой на политическата ни сцена да пожелае да го постигне!

  Няма как сметкаджии с маркетингови виждания и заедно с това и пълни морални импотенти дори само да си поставят като цел, камо ли да успеят да постигнат над 50 % подкрепа на действителните гласове на предстоящите избори (за 50 % от всички български граждани с право на глас - въобще да не споменавам, че за нашите политици това си е чиста фантастика и то дори не научна, а съвсем пълна и невероятна). През 1997 година обстановката беше изключителна, крайно тежка в следствие на виденовата криза. След пропиляването от ОДС и от Костов на гласуваното толкова силно избирателно доверие, мнозинството хора се научиха вече на никой да не вярват и значително мнозинство от тях въобще престанаха да гласуват. Разочарованието след, така да се каже, "приземяването" след демонстрираното от Костов и ОДС не даде възможност на следващия голям обещател и отново слаб реализатор, Сакскобургготски с неговото НДСВ, да успее да събере подкрепа на 50 % от действителните гласове на парламентарните избори през 2001 година (тогава НДСВ спечели изборите с резултат 42.74 % от действителните гласове или с 1952513 действителни гласа). ГЕРБ пък, особено след първия си мандат с Дянков като икономически "капацитет" (същия Дянков, който с благословията на Борисов запази някаква финансова стабилност, но и разгроми без никаква нужда масовото потребление на държавата, която и преди това беше и след това си остана в дъното по доходи в цял ЕС, а и не само в ЕС) съвсем занижи амбициите на родната политическа класа за представителност и за демократичност. Добре, че останалите са още по-зле и от ГЕРБ и това дава шанс на Борисов за втори мандат. (Несъобразителните бесепари не можаха да осъзнаят, че с проваления Станишев начело избори няма да спечелят, колкото и крещяща да е нуждата на българското население от адекватна социална политика. Социална политика, каквато БСП никога не е предлагала. Единственото "социално" на БСП е само името ѝ.)

  И така, бавно но сигурно стигнахме до сегашната ситуация, с деморализирана и импотентна политическа класа, с "демокрация" само на думи и без никакъв реален избор на политическата ни сцена. Нека да не се учудваме, ако следващите масови протести се окажат още по-радикални от свалилите Борисов, наистина кървави и да не се изчерпват само с опити за самоубийство... За преобръщане пък на отрицателния естествен прираст на населението съвсем трябва да забравим, поне през следващите четири години (ако Борисов изкара целия си следващ мандат, разбира се). Да не забравяме, все пак, кои ще ни управляват! Същите, за които получаването на адекватни доходи от населението е равносилно на настъпването на Армагедон! Да живее емиграцията! И естествено - АЗ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА НИКОГО (може на изборния ден да отида за гъби или да направя каквото и да било друго, по смислено от гласуването)! Няма за кого! Ако някой много държи да получи гласа ми - да се потруди истински и да го спечели с почтеност и с ясна визия какво ще прави, че направеното да е от полза и за мен като обикновен, масов гражданин...

22 коментара:

  1. "Защо отново няма да гласувам?" - Защото си страхлив и безотговорни. Изобщо не съм ти чел излиянията, защото знам е са посредствени и изтъркани.

    Нашата държава е на този хал, защото е пълно с такива дървени безотговорни философи като тебе. Като не те кефи никоя партия тогава си направи сам такава.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Убеди ме от раз! Ще си направя и аз партия (мина ли единия процент - ще си лапам държавна субсидия от данъците ти). Ще ме спонсорираш ли с няколко милиончета за старта? Ако спечеля властта - ще ти дам някоя концесийка и/или ще получиш някоя държавна поръчка...

      Изтриване
    2. Партии много, идеи малко.

      Изтриване
    3. Анонимен20/5/13 00:13

      Г-н Янков е прав! Водещите политически партий нямат отговор как да преодолеят кризата и как да се решат социалните проблеми на хората. Самата изборна кампания го показа. Тя беше лишена от съдържание. Вадеха се само компромати и се плашеха, и продължават да се плашат един друг с прокуратура и със съд. По този начин сами прогонват избирателите от урните. Нищо учудващо, че 50% не гласувахме. Просто съществуващите партий и самата системата не са адекватни спрямо конкретната ситуация в страната. Гласуването не е самоцелен процес. Човек гласува за една партия или за една личност с надеждата със своя глас да го подсили да промени нещо към по-добро. Това, което беше на изборите не ми даде надежда, че може да подобри нещата, затова и никоя партия не получи моя глас.

      Изтриване
    4. Това че Гн Янков е прав не значи че не е постъпил грешно. Всички ние знаем кои Политически партий мразим най-много и кои са може би е най-зле за БГ. Просто трябва да гласуваш за тези които не харесваш най-малко.

      Нооо за съжаление повечето хората предпочитат да философстват. И именно тази голяма част от философи, всъщност пстъпва най-глупаво, като се поддава на всякакви провокаций или пък си мисли че света се изчерпва с 2-3 партий. И За още по голямо съжаление други пък ходят под строй да гласуват всеки път.

      Изтриване
    5. А какво да изберем, когато мразим ВСИЧКИ политически партии най-много! Когато ВСИЧКИ са най-зле и когато няма такива, които по-малко да не харесваме от останалите? Когато ВСИЧКИ са един дол дренки и буквално ОТВРАТИТЕЛНИ, в еднаква степен (само лъжат различно)!

      Достатъчно е, че ме обират с данъците, без да получавам нищо за това. Няма нужда и да им легитимирам кражбата, като я одобрявам с гласуването си. Аз не одобрявам този грабеж, за разлика от гласуващите. Виж, ако някоя партия каже, че ще провежда ежегоден референдум, как точно да се харчат данъците - тогава може и да гласувам за нея (зависи и какви други неща ще каже)... Има ли в момента партия, която да предлага подобни референдуми? Кажи коя е и веднага да отивам да гласувам за нея (може изборите да бъдат касирани)!

      Изтриване
    6. Добре бе човек. Ти не разбираш ли че с това че не гласуваш, ти всъщност гласуваш за партиите с твърд електорат? И тяхната най-голяма и съкровенна цел е да има колкото се може повече таквиа философи като тебе. И понеже тука цяла България сме много умни и затова тия дето ни управляват са избрани със по малко от 1/4рт от гласоподавателите, някой дето даже не живеят в тази държава.

      Изтриване
    7. Хм! Толкова си се впрегнал да се бориш с партиите с твърд електорат, че си готов да подкрепиш всяка партия без твърд електорат, дори когато и те не струват, само и само да се противопоставиш, на всяка цена, на тези с твърд електорат. Да, ама мен не ме интересува една партия колко време е пребивавала и/или няма да пребивава в Парламента. За мен "по-малко" зло няма. Има само "зло" и "добро". Аз бих гласувал само за онези, които предложат онова, от което се нуждая аз, бидейки "обикновен" гражданин (тоест - бих гласувал само за онези, които докажат, че ще работят за мнозинството, за "обикновените" граждани). И, поне според Конституцията ако на изборите не са гласували достатъчен брой хора - изборите няма да се признаят и ще се проведат нови, а изложилите се кандидати за властта ще трябва да си оправят платформите, посланията, поведението и всичко (казано друго яче - ще трябва да минат на поправителен изпит). Точно от това се страхува политическата ни класа и точно затова се насажда тази психоза по "нуждата" от "задължително" гласуване. За да се легитимира извратеността на политическата ни класа от раз, без нужда от прегласуване. Иначе - ти наистина ли считаш, че като гласуваш за някоя неизвестна партия, ще накривиш шапката на големите, с твърдите електорати?!

      Изтриване
    8. Изобщо не си прав за това че няма по-малко и по-голямо зло. Ако светът можеше да се обясни само с 2 състояние, то отдавна програмистите да са изобретили изкуственият интелект :). Ти например, бидейки обикновен гражданин, само добър човек ли си? Или си само лош?

      Изтриване
    9. Това вече е въпрос на лични виждания. Аз, да речем, изобщо не те хуля за това, че гласуваш и така поддържаш актуалния политически спектър (целия) непроменен. Очевидно - теб неговата продукция те устройва. Но си прав, че има и нюанси между "доброто" и "злото" и при политическата сфера за мен "доброто", по-малкото "добро" и по-малкото "зло" все още не са кандидатствали за властта, че да гласувам за тях. Това е! Иначе - аз, бидейки обикновен човек, съм само беден и такъв ще си остана, докато съм в тази държава (каквото и да работиш тука - винаги ще вземаш по-малко в сравнение с идентичната работа в куп други държави в Европа, при това - говорим не за номиналното изражение, а като паритет на покупателна способност).

      Изтриване
    10. А ти защо си мислиш че като не гласуваш не поддържаш текущият политически спектакъл? Както ти показах просто - не-гласувайки ти дефакто гласуваш за партийте с твърдият електорат.

      И да ти ще продължиш да си беден човечец не само тука, но и в другата държава в сравнение с другите хора. Причината не ти е държавата ами някъде в тебе. Не казвам че трябва да си престъпник за да живееш добре. Има достатъчно много примери за хора с които не са престъпници и са горе долу заможни.

      Специално заради такива като вас трябва да въведат задължително гласуване. Но за съжаление това няма как да стане, защото най-лошите, в моите очи, партий изобщо няма да се изкефят на тази идея :(

      Изтриване
    11. Мисля си го, защото в Конституцията е заложена бариера на изборната активност, под която бариера изборните резултати не се признават и се стига до прегласуване (поправителния за цялата политическа класа). Така че, не аз поддържам текущия политически спектакъл, като не гласувам, а достатъчно други хора са доволни от този спектакъл като цяло и гласуват, с което го легитимират от раз чрез прехвърлянето на конституционната бариера за изборната активност, без нужда политическата ни класа да се реформира. Аз също вече ти казах, че ми е все едно кой от всичките актуални политически играчи печели - с твърд електорат, без твърд електорат и все едно. Аз търся нещо различно, което до момента все още не се е появило. Ако се появи - тогава и ще гласувам, за него...

      Аз го дадох това като пример за провала на българските управления. В България и богаташите не са истински богаташи в сравнение със западните (ние още нямаме и един легален милиардер, а май и нелегални нямаме). Аз лично не съм богат, но финансово са по-добре от голямо мнозинство хора.

      Защо мислиш, че като въведеш задължителното гласуване, аз няма да пускам празни бюлетини?! Само ще ми загубиш времето с глупостите ти и ще ми отнемеш КОНСТИТУЦИОННОТО ПРАВО да се противопоставя на актуалната политическа класа като цяло. Иначе, ако ще е задължително гласуването, дори и когато не искам да гласувам за никого - значи трябва да ми се плаща за отнетото време (времето е пари, ако не знаеш).

      Изтриване
  2. Хубав анализ на политическото ни блато. И поздравления - партията на негласуващите спечели с близо 50% от имащите право да глас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Според мен партията на негласуващите не спечели нищо. Аз лично смятам, че загубихме и негласуващите, загубиха и гласуващите, загубиха и политиците. Отново спечелиха емиграцията и чуждите държави. Но вината за това е на политиците. На всичките до един! Ако имаше поне един по-читав политик - той щеше да получи вота поне на 50 % от действителните гласове, участвали на тези избори, въпреки поредицата от тежки разочарования за обществото ни в лицето на Костов, на Сакскобургготски и на Борисов (от останалите като че ли не се очакваше нещо особено). Ама - като не щат ония да се държат както трябва и да предлагат каквото наистина трябва...

      Изтриване
    2. Да, но негласуващите дадоха ясен знак, че не виждат качествена стока, която да купят с гласа си и това би трябвало да стимулира производството на такава.

      Изтриване
    3. В някоя друга държава - може би! У нас - едва ли! Нашите политици са прекалено дебелокожи и невменяеми...

      Изтриване
    4. Е и когато това не помогне ще последва улицата и сопата. Хубаво четиво по еъпроса:
      https://neverojatno.wordpress.com/2013/05/12/assange/

      Изтриване
  3. Анонимен18/5/13 02:57

    Една крачка още напред - протестен вот:
    http://www.eurochicago.com/2013/05/izbori-2013-obobshtenie/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да! Това е полезен текст! Но "протестното" гласуване, когато никой от мераклиите за властта няма намерение да работи и за теб, а само срещу теб е съвършено безсмислен ход, защото на практика легитимира описаните измами и дори чистия обир (чрез прибирането на данъци, които се харчат за всичко друго, само не и за общо благоденствие). Това е като да гледаш "избор" в магазин между единствено неработещи стоки и макар да знаеш, че покупката няма да работи - ти все пак да си дадеш парите за някой от предлаганите боклуци! Тъпо, нали? По-друго щеше да е, ако достатъчно хора с право на глас откажат да гласуват (откажат да легитимират чрез гласуването си собственото си ограбване от политиците), а изборната активност падне под установения в Конституцията праг за признаване на изборите. Тогава може, по чудо, някои политици да се усетят, че за нищо не стават и да се помъчат наистина да предложат онова, от което българските общество и държава се нуждаят. А до тогава - легитимираща актуалната политическа ситуация изборна активност показва, че преобладаващата част от българското общество е доволна от продукта на българската политическа класа кат цяло и че си заслужава всичко, което се случва.

      Изтриване
  4. Анонимен28/5/13 19:21

    Като не гласуваш не променяш нищо, ако гласуваш - също така не променяш нищо. Надявам се си наясно с това.
    За да са нелегитимни изборите трябва огромна маса от хора да не гласува - което е невъзжмоно. Просто няма да стане. Иначе е хубаво да си мислиш, че правиш нещо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наясно съм и затова не си губя времето с гласуване. А сега, в сложен за политиците момент, когато всяко неодобрение е нежелана от тях и им е по-трудно с лека ръка да подминат критиките, си връщам за извратеността им, какво показвам, пред който иска да чуе и разбере, каква е действителната им същност.

      Изтриване
  5. Анонимен2/6/13 21:18

    Не гласувах по същите причини . Освен, че трябва да си избирам феодала, траябва и плащам субсидии на всички пратии получила над 1% гласове. За какво? Да ми пълнят ушите с лимонада.:)

    ОтговорИзтриване